Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A vállalkozói hitelek típusai

2022.10.18.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 18. 11:41

A vállalkozói hitelek típusai sokfélék, és mindegyiknek megvan a maga szerepe abban, hogy sikerre vihesd a vállalkozásodat.

A vállalkozói hitelek típusai

A vállalkozói hitelek típusai több csoportra bonthatóak, de a leglényegesebb felosztás a következőképpen néz ki: vannak olyan vállalkozói hitelek, amelyeket a likviditási problémák megoldására fejlesztettek ki, és vannak olyanok, amelyek segítségével fejlesztéseket valósíthatsz meg.

Még napjainkban is sokan vannak, akik tartanak a hitelfelvételtől, ami persze nem meglepő, hiszen a 2008-as hitelválság mély nyomokat hagyott mindenkiben, és az elkövetkező idők sem tartogatnak csupa jót a hitelesek – vagy épp bárki más – számára. Ennek ellenére fontos tudni, hogy a lakossági és vállalkozói hitelek akár átvészelni is segíthetnek a nehéz időket, okosan felhasználva pedig a fejlődést is elősegíthetik.

Annak érdekében, hogy Te is kihasználhasd a vállalkozói hitelekben rejlő lehetőségeket, az alábbiakban a típusaikat vesszük górcső alá.

Folyószámlahitelek

A folyószámlahitel a legegyszerűbben és leggyorsabban igényelhető vállalkozói hitel, ami az átmeneti likviditási problémákat segíthet megoldani. Számtalan előnnyel rendelkezik, amelyeket érdemes egy vállalkozásnak kihasználnia, így például:

  • a számlaforgalom alapján állapítják meg a hitelkeretet,
  • a legtöbb esetben nem szükséges hozzá hitelfedezet,
  • kizárólag a felhasznált hitelkeret után kell kamatot fizetni,
  • nem szükséges hozzá hitelcélt igazolni,
  • szabadon felhasználható,
  • a számlára érkező összegek automatikusan töltik vissza a hitelkeretet.

Fontos viszont tudni, hogy az adható keret nagyságát minden évben felülvizsgálják, és lecsökkenthetik, sőt, akár meg is vonhatják azt vállalkozás gazdasági helyzetétől, illetve számlaforgalmától függően.

Beruházási hitelek

Ha valamilyen fejlesztést szeretnél végrehajtani a vállalkozásodban, ami által sikeresebb lehetsz, akkor a beruházási hitel lehet a megoldás. Ha gépeket, berendezéseket, vagy ingatlant vásárolnál, a beruházási hitel tökéletes lehet, viszont mindenképp szükség van hozzá valamilyen ingatlanra, ugyanis ez jelenti majd a vállalkozói hitel fedezetét.

Előnye, hogy létezik olyan típusa, amit akár az induló vállalkozások is igényelhetnek, és többnyire üzleti tervet se kérnek hozzá, hátránya pedig, hogy hosszú az ügyintézési ideje: legalább 4-8 hét, mire ez a vállalkozói hitel folyósításra kerül, az előtörlesztése nem automatikus, és bizonyos típusoknál díja is van.

Forgóeszközhitelek

A forgóeszközhitelek kifejezetten áruvásárlásra szolgálnak, azaz a termékkínálat szélesítésére, illetve az árukészlet feltöltésére alkalmasak. Előnyük, hogy fedezet nélkül igényelhetőek, az átfutási idejük pedig gyors, ezzel szemben hátrányuk, hogy kötött a felhasználásuk, és kizárólag számlák ellenében történik meg a folyósítás, a hitelcélt pedig minden esetben igazolni kell.

Lombard hitelek

A lombard hitelek lényege, hogy nem szükséges a céges és a magánvagyont összekeverni, hanem a magánvagyont, mint fedezetet lehet felhasználni, és így felvenni egy vállalkozói hitelt. Előnye az alacsony költség és a gyors átfutási idő, hátránya, hogy rengeteg dokumentációra lesz szükség hozzá.

Lízingek

A lízing egy igen speciális hiteltípus, ugyanis tulajdonképpen nem hitelkonstrukció, inkább úgymond bérleti szerződésről van szó, de a célja ugyanaz: a vállalkozás fejlesztése. Előnye, hogy a céges használat arányában vissza lehet igényelni az áfát, és a futamidő végén dönthetünk, hogy maradványértéken megvásároljuk a lízingtárgyat, vagy sem.

A vállalkozói hitel igénylésének kockázatai

Lényeges, hogy minden egyes költséget és díjat vegyünk figyelembe, amit a szerződésben felsorolnak, ugyanis akár olyan költsége is lehet egy vállalkozói hitelnek, amely évente merülhet fel, és jelentős plusz költséget is jelenthet. Gondoljuk át, mi az a havi törlesztőrészlet, kamatokkal, kezelési költséggel együtt, amit a ki tudunk termelni, biztosan ki tudunk fizetni.

Emellett a fedezeti elvárások is eltérhetnek bankonként és vállalkozásonként, ezért mindenképpen érdemes több bank ajánlatát is megtekinteni, hiszen jelentős eltérések lehetnek a költségek és az elvárások terén.

Ha vállalkozói hitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Remek feltételekkel újul meg a Széchenyi Kártya Program

Remek feltételekkel újul meg a Széchenyi Kártya Program

2022.06.28.

A magyar kormány úgy határozott, hogy folytatódik a népszerű és kedvezményes Széchenyi Kártya Program. A korábbi termékek mellett újdonságokkal is szolgál a program megújítása, amely ezúttal is a legfrissebb gazdasági helyzethez és igényekhez igazodik.

Tovább olvasom
Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

2022.06.14.

A K&H Bank bankszámlái között biztosan megtalálod azt a típust, amelyik minden tekintetben megfelel majd a vállalkozásod igényeinek!

Tovább olvasom
Valósítsd meg terveidet az OTP vállalkozói hitelével - Indítsd be vállalkozásod!

Valósítsd meg terveidet az OTP vállalkozói hitelével - Indítsd be vállalkozásod!

2023.08.16.

Az OTP Bank vállalkozói hitele egy nagy lehetőség. A vállalkozás arra használja és akkor, amire csak akarja. Az igénylése is egyszerű. Fel lehet használni arra, hogy a vállalkozás fejlődjön, és egyre nyereségesebb legyen. És ez a cél. Egy sikeres és profitot termelő vállalkozás. És az OTP vállalkozói hitel hozzájárulhat ehhez. Valósítsd meg terveidet az OTP vállalkozói hitelével! Indítsd be vállalkozásod! Mutatjuk, hogy miért lehet ez jó.

Tovább olvasom
Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

Banki hitel, vagy faktoring? Segítünk megválaszolni a kérdést!

2021.08.22.

Hogy banki hitelből, vagy faktoring segítségével finanszírozod-e a vállalkozásodat, elég nehéz kérdés, hiszen mindkettő rendelkezik olyan előnyökkel, amelyeket érdemes kihasználnod. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom