fbpx
Hirdetés

A vállalkozói hitelek típusai

2022.10.18.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 18. 11:41

A vállalkozói hitelek típusai sokfélék, és mindegyiknek megvan a maga szerepe abban, hogy sikerre vihesd a vállalkozásodat.

A vállalkozói hitelek típusai

A vállalkozói hitelek típusai több csoportra bonthatóak, de a leglényegesebb felosztás a következőképpen néz ki: vannak olyan vállalkozói hitelek, amelyeket a likviditási problémák megoldására fejlesztettek ki, és vannak olyanok, amelyek segítségével fejlesztéseket valósíthatsz meg.

Még napjainkban is sokan vannak, akik tartanak a hitelfelvételtől, ami persze nem meglepő, hiszen a 2008-as hitelválság mély nyomokat hagyott mindenkiben, és az elkövetkező idők sem tartogatnak csupa jót a hitelesek – vagy épp bárki más – számára. Ennek ellenére fontos tudni, hogy a lakossági és vállalkozói hitelek akár átvészelni is segíthetnek a nehéz időket, okosan felhasználva pedig a fejlődést is elősegíthetik.

Annak érdekében, hogy Te is kihasználhasd a vállalkozói hitelekben rejlő lehetőségeket, az alábbiakban a típusaikat vesszük górcső alá.

Folyószámlahitelek

A folyószámlahitel a legegyszerűbben és leggyorsabban igényelhető vállalkozói hitel, ami az átmeneti likviditási problémákat segíthet megoldani. Számtalan előnnyel rendelkezik, amelyeket érdemes egy vállalkozásnak kihasználnia, így például:

  • a számlaforgalom alapján állapítják meg a hitelkeretet,
  • a legtöbb esetben nem szükséges hozzá hitelfedezet,
  • kizárólag a felhasznált hitelkeret után kell kamatot fizetni,
  • nem szükséges hozzá hitelcélt igazolni,
  • szabadon felhasználható,
  • a számlára érkező összegek automatikusan töltik vissza a hitelkeretet.

Fontos viszont tudni, hogy az adható keret nagyságát minden évben felülvizsgálják, és lecsökkenthetik, sőt, akár meg is vonhatják azt vállalkozás gazdasági helyzetétől, illetve számlaforgalmától függően.

Beruházási hitelek

Ha valamilyen fejlesztést szeretnél végrehajtani a vállalkozásodban, ami által sikeresebb lehetsz, akkor a beruházási hitel lehet a megoldás. Ha gépeket, berendezéseket, vagy ingatlant vásárolnál, a beruházási hitel tökéletes lehet, viszont mindenképp szükség van hozzá valamilyen ingatlanra, ugyanis ez jelenti majd a vállalkozói hitel fedezetét.

Előnye, hogy létezik olyan típusa, amit akár az induló vállalkozások is igényelhetnek, és többnyire üzleti tervet se kérnek hozzá, hátránya pedig, hogy hosszú az ügyintézési ideje: legalább 4-8 hét, mire ez a vállalkozói hitel folyósításra kerül, az előtörlesztése nem automatikus, és bizonyos típusoknál díja is van.

Forgóeszközhitelek

A forgóeszközhitelek kifejezetten áruvásárlásra szolgálnak, azaz a termékkínálat szélesítésére, illetve az árukészlet feltöltésére alkalmasak. Előnyük, hogy fedezet nélkül igényelhetőek, az átfutási idejük pedig gyors, ezzel szemben hátrányuk, hogy kötött a felhasználásuk, és kizárólag számlák ellenében történik meg a folyósítás, a hitelcélt pedig minden esetben igazolni kell.

Lombard hitelek

A lombard hitelek lényege, hogy nem szükséges a céges és a magánvagyont összekeverni, hanem a magánvagyont, mint fedezetet lehet felhasználni, és így felvenni egy vállalkozói hitelt. Előnye az alacsony költség és a gyors átfutási idő, hátránya, hogy rengeteg dokumentációra lesz szükség hozzá.

Lízingek

A lízing egy igen speciális hiteltípus, ugyanis tulajdonképpen nem hitelkonstrukció, inkább úgymond bérleti szerződésről van szó, de a célja ugyanaz: a vállalkozás fejlesztése. Előnye, hogy a céges használat arányában vissza lehet igényelni az áfát, és a futamidő végén dönthetünk, hogy maradványértéken megvásároljuk a lízingtárgyat, vagy sem.

A vállalkozói hitel igénylésének kockázatai

Lényeges, hogy minden egyes költséget és díjat vegyünk figyelembe, amit a szerződésben felsorolnak, ugyanis akár olyan költsége is lehet egy vállalkozói hitelnek, amely évente merülhet fel, és jelentős plusz költséget is jelenthet. Gondoljuk át, mi az a havi törlesztőrészlet, kamatokkal, kezelési költséggel együtt, amit a ki tudunk termelni, biztosan ki tudunk fizetni.

Emellett a fedezeti elvárások is eltérhetnek bankonként és vállalkozásonként, ezért mindenképpen érdemes több bank ajánlatát is megtekinteni, hiszen jelentős eltérések lehetnek a költségek és az elvárások terén.

Ha vállalkozói hitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Széchenyi Hitel MAX: milyen dokumentumok kellenek az igényléshez?

Széchenyi Hitel MAX: milyen dokumentumok kellenek az igényléshez?

2022.11.11.

A Széchenyi Kártya Programban fellelhető termékek hitelügyintézése gyorsított és egyszerűsített, de a legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha magunk is alaposan felkészülünk az igénylésre. Ehhez a legfontosabb dolog az, hogy a megfelelő dokumentumok a birtokunkban legyenek, illetve ismerjük, milyen kötelezettségek terhelnek minket. Mutatjuk, melyek ezek.

Tovább olvasom
Már minden harmadik KKV hitel mögött a Garantiqa áll

Már minden harmadik KKV hitel mögött a Garantiqa áll

2022.01.10.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram a KKV hitelek egyharmada mögött ott áll.

Tovább olvasom
5+1 lényeges kérdés a faktorálásról

5+1 lényeges kérdés a faktorálásról

2022.10.11.

A faktorálás komoly segítséget nyújthat a vállalkozásod likviditásának fenntartásában – az alábbiakban a legfontosabb kérdéseket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Mit kell tudni a lombardhitelről?

Mit kell tudni a lombardhitelről?

2021.10.12.

A napi hírekben szereplő Otthonteremtési támogatásokról mindenki hallott már. Ki ne ismerné a Babaváró kölcsön, az áfa visszatérítés vagy a CSOK kifejezéseket? A személyi kölcsön és az ingatlan jelzáloghitel szintén mindennaposak. A lombardhitel viszont viszonylag ismeretlennek számít, és bizony csak egy szűk kör veszi igénybe. Megnéztük mit kell tudni a lombardhitelről.

Tovább olvasom