Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2020.06.19.
Szerző: akolcson.hu

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részeként, új elemeként hívták életre az úgynevezett falusi CSOK-ot, amely vidéki ingatlan vásárláshoz, vagy felújításhoz, korszerűsítéshez nyújt állami támogatást.

A falusi CSOK-ot 2019-ben hirdették meg és vezették be. A program elsődleges célja az, hogy ne néptelenedjen el a vidék, támogassák a csökkenő lélekszámú, szegényebb térségekben lévő kistelepüléseket. A lényege az, hogy a falusi CSOK-nál a használt ingatlan megvásárlására is ugyanannyi állami támogatás vehető igénybe, mint új házra, vagy lakásra. Nem akárhol, az állam kijelölt 2486 települést, amelyeken felhasználható ez a támogatási forma.

A falusi CSOK felvételhez több egyéb feltétel mellett legalább két év TB-biztosított jogviszony szükséges, az ingatlan vételárára maximum a támogatás felét lehet fordítani, a többi része csak felújításra, korszerűsítésre költhető. Fontos tudni, hogy a támogatás külterületi ingatlanokra is igénybe vehető, de csak akkor, ha az adott vidéki ingatlan lakóház besorolású. A korszerűsítés, bővítés határideje szabott, legfeljebb három év áll rendelkezésre. A teljesítést pedig ellenőrzi a támogatást nyújtó/hitelező bank. A falusi CSOK támogatás mellé természetesen felvehető a CSOK hitel is.

A falusi CSOK támogatás maximálisan igényelhető összege egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint. Az ingatlan megvásárlására – ahogyan arról már szó volt – ezen összegek legfeljebb fele költhető. A CSOK-hoz hasonlóan a falusi CSOK-nál sem létezik már ingatlan értékhatár, amely korábban 35 millió forint volt, de 2019-ben megszüntették.

Ahogyan a CSOK esetében, a falusi CSOK támogatásnál is meghatározza az állam azt, hogy mekkorának kell lenniük az ingatlanok minimális alapterületeinek. Bővítésnél természetesen a munkálatokat követő alapterület számít. Tudni kell, hogy az nem igényelhet falusi CSOK támogatást, akinek köztartozása van, büntetett előéletű, illetve 18 év alattiak sem juthatnak ilyen módon anyagi forráshoz.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez?

Milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez?

2020.08.14.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez, hiszen akit foglalkoztat a lakáspiac jelenlegi helyzete, mégpedig vásárlóként, az nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy mennyire magasak az árak, és hogy mennyire szükség van minden segítségre már ahhoz is, hogy valaki egyáltalán hitelt tudjon felvenni a lakásvásárláshoz. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
Növekszik a CSOK büntetőkamata

Növekszik a CSOK büntetőkamata

2021.09.10.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény már egy gyermek után igényelhető, három után pedig elérheti a maximális tíz milliós összeget. Tíz millió forint hatalmas összeg, érthető a nagy érdeklődés. A vissza nem térítendő támogatások a legnépszerűbbek a kormány Otthonteremtési programjában. Vannak azonban feltételek, amiknek teljesülniük kell. Mi történik, ha nem teljesítjük a vállalt feltételeket? Mekkora a büntetés? Megnéztük.

Tovább olvasom
5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

5 hasznos tanács CSOK felvétel előtt

2021.04.23.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK a családok számára nyújtott támogatás ingatlanvásárláshoz. Egy vissza nem térítendő segélyforma 600 ezer és 10 millió forint közötti nagyságrenddel, attól függően, hogy a szóban forgó család hány gyermeket vállal, illetve, hogy használt vagy új lakóhely vételét tervezi.

Tovább olvasom
Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

2019.09.04.

Az utóbbi években egyre több támogatáshoz juthatnak a családosok, hála a Családvédelmi Akciótervnek. Számos kedvezményt vehetnek igénybe, amik közül kiemelkedik a falusi CSOK és a babaváró hitel, mint a legutóbbi idők slágerei.

Tovább olvasom