fbpx

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 21:29

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részeként, új elemeként hívták életre az úgynevezett falusi CSOK-ot, amely vidéki ingatlan vásárláshoz, vagy felújításhoz, korszerűsítéshez nyújt állami támogatást.

A falusi CSOK-ot 2019-ben hirdették meg és vezették be. A program elsődleges célja az, hogy ne néptelenedjen el a vidék, támogassák a csökkenő lélekszámú, szegényebb térségekben lévő kistelepüléseket. A lényege az, hogy a falusi CSOK-nál a használt ingatlan megvásárlására is ugyanannyi állami támogatás vehető igénybe, mint új házra, vagy lakásra. Nem akárhol, az állam kijelölt 2486 települést, amelyeken felhasználható ez a támogatási forma.

A falusi CSOK felvételhez több egyéb feltétel mellett legalább két év TB-biztosított jogviszony szükséges, az ingatlan vételárára maximum a támogatás felét lehet fordítani, a többi része csak felújításra, korszerűsítésre költhető. Fontos tudni, hogy a támogatás külterületi ingatlanokra is igénybe vehető, de csak akkor, ha az adott vidéki ingatlan lakóház besorolású. A korszerűsítés, bővítés határideje szabott, legfeljebb három év áll rendelkezésre. A teljesítést pedig ellenőrzi a támogatást nyújtó/hitelező bank. A falusi CSOK támogatás mellé természetesen felvehető a CSOK hitel is.

A falusi CSOK támogatás maximálisan igényelhető összege egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint. Az ingatlan megvásárlására – ahogyan arról már szó volt – ezen összegek legfeljebb fele költhető. A CSOK-hoz hasonlóan a falusi CSOK-nál sem létezik már ingatlan értékhatár, amely korábban 35 millió forint volt, de 2019-ben megszüntették.

Ahogyan a CSOK esetében, a falusi CSOK támogatásnál is meghatározza az állam azt, hogy mekkorának kell lenniük az ingatlanok minimális alapterületeinek. Bővítésnél természetesen a munkálatokat követő alapterület számít. Tudni kell, hogy az nem igényelhet falusi CSOK támogatást, akinek köztartozása van, büntetett előéletű, illetve 18 év alattiak sem juthatnak ilyen módon anyagi forráshoz.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel kaphatunk kamatmentes CSOK hitelt?

Milyen feltételekkel kaphatunk kamatmentes CSOK hitelt?

2021.11.11.

Nem mindennapi lehetőséget kaptak a CSOK hitelt igénylők. Október 4-től kamatmentesen juthatnak akár 15 millió forinthoz, amennyiben az MNB Zöld Otthon program lakáshitelét is igénybe veszik. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom
CSOK 2019

CSOK 2019

2019.04.26.

Nincs év, amikor ne jelenne meg valamilyen változás az életünkben. A CSOK sokak számára fontos, és már épp kezdtük megszokni, most azonban ismét át kell néznünk a feltételeit. Ugyanis 2018 decemberében változásokat jelentettek be, vagyis a CSOK 2019 március 15. után már más kritériumok alapján vehető igénybe.

Tovább olvasom
Melyik támogatás igényelhető egy gyermekre?

Melyik támogatás igényelhető egy gyermekre?

2019.10.16.

Jelenleg, a Családvédelmi Akcióterv keretein belül többféle támogatás is elérhető. A CSOK, a CSOK hitel, a gyermekek után járó, lakáshitelre felhasználható tartozáscsökkentés, illetve a babaváró hitel/támogatás. Külön-külön is komoly előnyt biztosítanak a családoknak, de a kérdés az, hogy lehet-e együttesen is igényelni őket. Azt, hogy melyik támogatás igényelhető egy gyermekre, több tényező is befolyásolja, de létezik megoldás arra, hogy mindegyiket egyszerre vegyük igénybe!

Tovább olvasom