Hirdetés

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 21:29

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) részeként, új elemeként hívták életre az úgynevezett falusi CSOK-ot, amely vidéki ingatlan vásárláshoz, vagy felújításhoz, korszerűsítéshez nyújt állami támogatást.

A falusi CSOK-ot 2019-ben hirdették meg és vezették be. A program elsődleges célja az, hogy ne néptelenedjen el a vidék, támogassák a csökkenő lélekszámú, szegényebb térségekben lévő kistelepüléseket. A lényege az, hogy a falusi CSOK-nál a használt ingatlan megvásárlására is ugyanannyi állami támogatás vehető igénybe, mint új házra, vagy lakásra. Nem akárhol, az állam kijelölt 2486 települést, amelyeken felhasználható ez a támogatási forma.

A falusi CSOK felvételhez több egyéb feltétel mellett legalább két év TB-biztosított jogviszony szükséges, az ingatlan vételárára maximum a támogatás felét lehet fordítani, a többi része csak felújításra, korszerűsítésre költhető. Fontos tudni, hogy a támogatás külterületi ingatlanokra is igénybe vehető, de csak akkor, ha az adott vidéki ingatlan lakóház besorolású. A korszerűsítés, bővítés határideje szabott, legfeljebb három év áll rendelkezésre. A teljesítést pedig ellenőrzi a támogatást nyújtó/hitelező bank. A falusi CSOK támogatás mellé természetesen felvehető a CSOK hitel is.

A falusi CSOK támogatás maximálisan igényelhető összege egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint. Az ingatlan megvásárlására – ahogyan arról már szó volt – ezen összegek legfeljebb fele költhető. A CSOK-hoz hasonlóan a falusi CSOK-nál sem létezik már ingatlan értékhatár, amely korábban 35 millió forint volt, de 2019-ben megszüntették.

Ahogyan a CSOK esetében, a falusi CSOK támogatásnál is meghatározza az állam azt, hogy mekkorának kell lenniük az ingatlanok minimális alapterületeinek. Bővítésnél természetesen a munkálatokat követő alapterület számít. Tudni kell, hogy az nem igényelhet falusi CSOK támogatást, akinek köztartozása van, büntetett előéletű, illetve 18 év alattiak sem juthatnak ilyen módon anyagi forráshoz.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

CSOK beforgatási kötelezettség megszűnése használt lakás esetén – újabb könnyítés!

2019.05.20.

Írtunk már az idén bekövetkező változásokról a CSOK kapcsán, azonban jött egy újabb fejlemény. Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a használt lakásokra vonatkozó beforgatási kötelezettség eltörlése. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel kaphatunk kamatmentes CSOK hitelt?

Milyen feltételekkel kaphatunk kamatmentes CSOK hitelt?

2021.11.11.

Nem mindennapi lehetőséget kaptak a CSOK hitelt igénylők. Október 4-től kamatmentesen juthatnak akár 15 millió forinthoz, amennyiben az MNB Zöld Otthon program lakáshitelét is igénybe veszik. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

2019.05.10.

Mióta megjelent a CSOK 2019-es módosítása, számtalanszor tették már fel nekünk a fenti kérdést. A CSOK két részre bontható. A vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre. A babaváró támogatás tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Ebben a cikkben a két hitelt hasonlítjuk össze azért, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Lássuk először a CSOK kamattámogatott hitelt!

Tovább olvasom
Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

2021.02.01.

Kiderítettük, hogy az igénylése után mennyi idővel lehet továbbvinni a CSOK-ot egy másik ingatlanra; ez a következő cikkünk témája.

Tovább olvasom