fbpx
Hirdetés

Személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

2021.06.15.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:15

Azt az időszakot éljük, hogy kimondottan előnyös pozíciót teremthetünk magunknak, ha hitelkiváltásra adjuk a fejünket, vagyis egy már meglévő kölcsönünket egy kedvezőbb konstrukciókkal rendelkező hitelre cserélhetjük. Miért éri meg ez?

Személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Egész egyszerűen azért, mert időközben új banki termékek jelentek meg a palettán, amelyeknek talán alacsonyabb a kamata, vagy számunkra kedvezőbb törlesztőfeltételekkel rendelkeznek. Persze előfordulhat, hogy a szükség visz rá erre a megoldásra, és éppen úgy alakultak az életkörülményeink, hogy csak egy mérsékeltebb havi törlesztő fér bele a keretünkbe. De vajon személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Miért érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Szimplán azért, mert egy olcsóbb hitel számottevő megtakarítást eredményezhet számunkra. Ez megnyilvánulhat egy hosszabb futamidőben, de egy kedvezőbb kamatnak köszönhető alacsonyabb törlesztőrészletben is. Fontos érv lehet a kamatkockázat csökkentése is. A kiváltás jóvoltából tetemes összegeket spórolhatunk, amennyiben élelmesen követjük a piac változásait, és profin kihasználjuk a kínálkozó új lehetőségeket. Egy fontos dolgot azért tartsunk szem előtt! A korábbi, kedvezőtlenebb kondíciókkal bíró kölcsönünk végtörlesztése során nem csupán a fennmaradó hitelösszeget kell visszatérítenünk, hanem a legtöbb esetben lezárási díjjal is szükséges kalkulálnunk. Ezt minden esetben számoljuk bele a procedúrába, és csak az így realizálódott végösszeg fejében élesítsük a metódust. Általánosságban elmondható, hogy az update akkor éri meg, ha azért még jelentős időtartam hátravan az eredeti szerződésből. A futamidő végének közeledtével már nem tanácsos ilyesmin tanakodni, kivéve, ha az adott pénzintézet egy akció keretében esetleg eltekint a lezárási díj tarifájától.

Jelzáloghitellel vagy személyi kölcsönnel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Érdemes több aspektusból is átgondolni a döntésünket. Az első szempont a kamat kérdésköre. A hiteldíjmutató a személyi kölcsönök esetében 7,4-8 százalék körül mozgolódik, míg a jelzáloghitel indexszáma a kedvezőbb 4,4-4,5 százalékos zónában ficereg, ráadásul a kamatidő teljes időtartama alatt fix értéket képvisel. Vagyis az első kitétel egyértelműen a jelzáloghitel mellett teszi le a voksot. Nézzük tovább, menjünk rá az egyszeri, induló költségek halmazára: vajon ezen a porondon ki a nyerő? Kétséget kizáróan a személyi kölcsön lesz a befutó, mivel esetében promóciós célokból legtöbbször 0 az elstartoló ráfordítás, ezzel szemben a jelzáloghiteleknél ide tartozik az értékbecslő és közjegyző díjszabása is, ami kapásból százezres magasságokba repíti a büdzsét. Az átfutási idő is a személyi kölcsön malmára hajtja a vizet, hisz ennek igénylésekor átlagban 5-6 munkanappal számolhatunk, miközben a jelzálog alapú kölcsönöknél ez az intervallum másfél hónapra is rúghat. Természetesen a hitelösszeg sem maradhat ki a sorból. A személyi kölcsönnél limitáltak vagyunk ezen a fronton, mert 6-10 millió forint az így felvehető maximális végösszeg, míg a jelzáloghitel jóval nagyobb szabadságot tartogat az 50-100 milliós összeghatárral. Mégis talán a legkardinálisabb különbség a kétfajta kölcsön között, amelyek hivatottak kiváltani meglévő hitelünket, hogy jelzáloghitel igényléséhez nélkülözhetetlen a fedezet megléte, viszont a személyi kölcsönnél nincs ilyen igény.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

OTP hitelkiváltó kölcsöne

OTP hitelkiváltó kölcsöne

2019.04.30.

Enyhíteni szeretnél a törlesztési kötelezettségeiden? Számos lehetőséged van arra, hogy kiváltsd a hiteledet, de érdemes előtte alaposan tájékozódnod, hogy biztosan jobban járj, mint a jelenlegi kölcsönöddel. Mi most az OTP hitelkiváltó konstrukcióját vesszük górcső alá.

Tovább olvasom
Az adósságrendező hitel előnyei

Az adósságrendező hitel előnyei

2021.10.01.

Az adósságrendező hitellel kiválthatjuk meglévő hiteleinket egyetlen újra. Így havonta csak egy törlesztőrészletet kell fizetnünk, és csökkennek a kiadásink is. Mikor érdemes egy hitelbe rendezni az adósságainkat? Mire figyeljünk az adósságrendező hitel kiválasztásakor? Mikor éri meg nekünk? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Mit jelent a Provident Otthoni Szolgáltatás?

Mit jelent a Provident Otthoni Szolgáltatás?

2018.08.26.

A Provident Otthoni Szolgáltatás lényege, hogy ha hitelt igényelsz, akkor azt bankszámla nélkül is megteheted, majd a helyszíni hitelbírálat és szerződéskötés után kézbe kapod a kívánt pénzösszeget, és ugyanígy kell törlesztened is.

Tovább olvasom
Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

2021.10.22.

Időről időre érdemes lehet felülvizsgálni az aktuálisan fennálló hiteleinket. Egy elavult konstrukció ugyanis jelentős többletköltséggel járhat számunkra. Hitelünk kiváltásához több lehetőség közül is választhatunk, ezek közül az egyik a Babaváró hitel. És ez lehet a legjobb opció. Mutatjuk, hogy mikor.

Tovább olvasom