2021.06.15.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:15

Azt az időszakot éljük, hogy kimondottan előnyös pozíciót teremthetünk magunknak, ha hitelkiváltásra adjuk a fejünket, vagyis egy már meglévő kölcsönünket egy kedvezőbb konstrukciókkal rendelkező hitelre cserélhetjük. Miért éri meg ez?

Személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Egész egyszerűen azért, mert időközben új banki termékek jelentek meg a palettán, amelyeknek talán alacsonyabb a kamata, vagy számunkra kedvezőbb törlesztőfeltételekkel rendelkeznek. Persze előfordulhat, hogy a szükség visz rá erre a megoldásra, és éppen úgy alakultak az életkörülményeink, hogy csak egy mérsékeltebb havi törlesztő fér bele a keretünkbe. De vajon személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Miért érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Szimplán azért, mert egy olcsóbb hitel számottevő megtakarítást eredményezhet számunkra. Ez megnyilvánulhat egy hosszabb futamidőben, de egy kedvezőbb kamatnak köszönhető alacsonyabb törlesztőrészletben is. Fontos érv lehet a kamatkockázat csökkentése is. A kiváltás jóvoltából tetemes összegeket spórolhatunk, amennyiben élelmesen követjük a piac változásait, és profin kihasználjuk a kínálkozó új lehetőségeket. Egy fontos dolgot azért tartsunk szem előtt! A korábbi, kedvezőtlenebb kondíciókkal bíró kölcsönünk végtörlesztése során nem csupán a fennmaradó hitelösszeget kell visszatérítenünk, hanem a legtöbb esetben lezárási díjjal is szükséges kalkulálnunk. Ezt minden esetben számoljuk bele a procedúrába, és csak az így realizálódott végösszeg fejében élesítsük a metódust. Általánosságban elmondható, hogy az update akkor éri meg, ha azért még jelentős időtartam hátravan az eredeti szerződésből. A futamidő végének közeledtével már nem tanácsos ilyesmin tanakodni, kivéve, ha az adott pénzintézet egy akció keretében esetleg eltekint a lezárási díj tarifájától.

Jelzáloghitellel vagy személyi kölcsönnel érdemes kiváltani meglévő hitelünket?

Érdemes több aspektusból is átgondolni a döntésünket. Az első szempont a kamat kérdésköre. A hiteldíjmutató a személyi kölcsönök esetében 7,4-8 százalék körül mozgolódik, míg a jelzáloghitel indexszáma a kedvezőbb 4,4-4,5 százalékos zónában ficereg, ráadásul a kamatidő teljes időtartama alatt fix értéket képvisel. Vagyis az első kitétel egyértelműen a jelzáloghitel mellett teszi le a voksot. Nézzük tovább, menjünk rá az egyszeri, induló költségek halmazára: vajon ezen a porondon ki a nyerő? Kétséget kizáróan a személyi kölcsön lesz a befutó, mivel esetében promóciós célokból legtöbbször 0 az elstartoló ráfordítás, ezzel szemben a jelzáloghiteleknél ide tartozik az értékbecslő és közjegyző díjszabása is, ami kapásból százezres magasságokba repíti a büdzsét. Az átfutási idő is a személyi kölcsön malmára hajtja a vizet, hisz ennek igénylésekor átlagban 5-6 munkanappal számolhatunk, miközben a jelzálog alapú kölcsönöknél ez az intervallum másfél hónapra is rúghat. Természetesen a hitelösszeg sem maradhat ki a sorból. A személyi kölcsönnél limitáltak vagyunk ezen a fronton, mert 6-10 millió forint az így felvehető maximális végösszeg, míg a jelzáloghitel jóval nagyobb szabadságot tartogat az 50-100 milliós összeghatárral. Mégis talán a legkardinálisabb különbség a kétfajta kölcsön között, amelyek hivatottak kiváltani meglévő hitelünket, hogy jelzáloghitel igényléséhez nélkülözhetetlen a fedezet megléte, viszont a személyi kölcsönnél nincs ilyen igény.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Leggyakoribb tévhitek a hitelkiváltásról

Leggyakoribb tévhitek a hitelkiváltásról

2021.08.02.

Számos esetben érdemes élni a hitelkiváltás lehetőségével, sőt mondhatjuk, hogy az esetek többségében. Azonban a hitelkiváltásról sajnos jó néhány tévhit kering a köztudatban, amelyek megakadályozzák az embereket a váltásban. Összegyűjtöttük a tévhitek közül a leggyakrabban előfordulókat.

Tovább olvasom
Budapest Bank hitel – milyen termékeket kínál a Budapest Bank?

Budapest Bank hitel – milyen termékeket kínál a Budapest Bank?

2019.02.04.

A hitelfelvétel manapság számos banknál lehetséges, azonban akadnak kiemelkedő szereplők a magyar pénzpiacon; ezek egyike a Budapest Bank. Attól függetlenül, hogy milyen típusú hitelkonstrukcióban gondolkodunk, a Budapest Bank hitel, amit érdemes górcső alá venni, hiszen rendkívül kedvező lehetőségeket tartogatnak a számunkra. 

Tovább olvasom
A gyorskölcsön valóban gyors?

A gyorskölcsön valóban gyors?

2018.10.11.

Bárkivel megeshet, hogy azonnal szüksége van némi hozzáférhető készpénzre. De ha nincs megtakarítása, és egyéb módokon sem tudja megoldani, viszont megoldásra van szüksége, akkor az egyik leggyorsabban hozzáférhető hitelkonstrukció a gyorskölcsön, ami akár 24 órán belül hozzáférhető!

Tovább olvasom
Hitelkiváltó hitel? Ez mit jelent?

Hitelkiváltó hitel? Ez mit jelent?

2019.03.06.

A törlesztőrészletek többnyire emelkedtek az utóbbi években, de a jövedelmek mértéke ezt nem feltétlenül követte, így a legtöbb háztartásnak egyre nagyobb gondot jelent a törlesztés megoldása. Ha Neked is egyre nagyobb probléma a hiteleid visszafizetése, akkor érdemes elgondolkodnod egy hitelkiváltó hitel felvételén.

Tovább olvasom