fbpx
Hirdetés

Mennyire megbízható jelenleg egy előzetes hitelminősítés?

2021.05.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:25

Az előzetes hitelminősítés több szempontból is hasznos, ám a megbízhatósága minimum kérdéses, illetve bankonként eltérő is – mutatjuk az okokat.

Mennyire megbízható jelenleg egy előzetes hitelminősítés?

Az előzetes hitelminősítés – más néven előzetes hitelbírálat – lényege, hogy a segítségével megtudhatod, mekkora hitelhez juthatsz egy adott banknál, illetve egyáltalán hitelképes vagy-e, és az erről kapott igazolással igazolhatod is ezt. Ez főként ingatlanhiteleknél fontos, hiszen az eladó így láthatja, hogy megbízhat-e benned, ahogy azt is, hogy a bank szerint is ki tudod majd fizetni a lakás vételárát, és nem csak az idejét rabolod. Ez egészen addig tökéletes is, amíg a bank ténylegesen folyósítja is az igényelt kölcsönt, ám, ha mégsem, az akár komoly problémát is okozhat, hiszen nem csak az előleget, illetve foglalót bukhatod el, de azzal együtt füstbe mehetnek a lakásvásárlási terveid is. És hogy miért is lehetséges, hogy nem kapod meg a hitelt még pozitív előzetes hitelminősítéssel sem?

Az előzetes hitelminősítés nem ígéret!

Fontos, hogy az előzetes hitelminősítés nem hitelígérvény, vagyis attól, hogy előzetesen minden feltételnek megfeleltél, a bank még nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt végül folyósítani is fogja. Viszonylag ritka ez az eset, hiszen a bank alapvetően abban érdekelt, hogy minél több hitelt helyezzen ki, hiszen ebből származik a haszna, de jobb, ha tisztában vagy vele, hogy egy előzetes hitelminősítés nem 100%-os hitelfolyósítás.

Mi lehet az elutasítás oka?

Az előzetes hitelminősítés csupán a Te jövedelmi helyzeted, illetve az igényelni kívánt hitelösszeg alapján történik, az ingatlant, annak állapotát, elhelyezkedését és egyéb tulajdonságait abszolút nem veszi figyelembe. A tényleges hitelezés azonban kizárólag akkor valósulhat meg, ha nem csak Te, hanem az ingatlan is megfelel a bank sokszor rendkívül bonyolult feltételrendszerének. Csak hogy egy példát említsünk: a legtöbb banknál szinte esélytelen vályogházra ingatlanhitelt felvenni, tehát, ha ez a célod, és csak a tényleges hitelbírálat során derül ki, hogy a bank nem ad rá hitelt, akkor a fentebb említett problémába szaladhatsz bele.

Ennek ellenére javasoljuk, hogy végeztess előzetes hitelminősítést a hitel tényleges igénylése előtt, a konstrukciókat pedig hasonlítsd össze oldalunkon!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az előzetes hitelbírálat folyamata

Az előzetes hitelbírálat folyamata

2021.03.29.

Az előzetes hitelbírálat folyamata gyorsan lezajlik, ráadásul sokat segít a döntésben, ezért mindig érdemes igénybe venni a lehetőséget!

Tovább olvasom
Okok, amelyek miatt érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

Okok, amelyek miatt érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

2021.09.01.

Az előzetes hitelbírálat igénylésének lehetősége mindenki számára adott, mégis kevesen élnek vele – az alábbiakban bemutatjuk, miért tedd meg, ha lakáshitelt készülsz felvenni.

Tovább olvasom