Hirdetés

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

2021.11.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 26. 12:18

A tervek szerint jövőre könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok. Egy lakásvásárlásnál minimum 20 százalék önerőt várnak el a pénzintézetek, ezt csökkentené a javaslat 10 százalékra. Megnéztük, milyen előnyökkel járhat ez, és mennyivel gyorsíthatja meg a lakásvásárlást.

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

Jövőre könnyebben juthatnak lakáshitelhez a fiatalok?

A Magyar Nemzeti Bank tervezete szerint 2022-ben a fiatalok 10 százalék önerővel is vásárolhatnának ingatlant. A javaslatról még nem lehet sokat tudni, azt sem tudjuk például, hogy mit ért az MNB fiatalokon. Az eddigi gyakorlat szerint, mint az szja-mentességnél is, 25 évben határozták meg a felső életkori határt. Ha az MNB is ezt a gyakorlatot követi, akkor a 25 év alatti fiatalok vehetnék igénybe ezt az új lehetőséget.

A 20 százalékos önerő, amit jelenleg minimum feltételként írnak elő a bankok egy lakáshitelnél, a tervek szerint 10 százalékra csökkenne, ez is felvet azonban néhány kérdést. Ez ugyanis csak egy minimum elvárás, a bankok eltérő hitelezési gyakorlata miatt előfordul, hogy ennél szigorúbb feltételekkel juthatunk csak hitelhez. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem elegendő a 20 százalékos önerő, hanem ennél többet, nem egy esetben akár 50 százalékot is ki kell fizetnünk a vételárból, ha hozzá akarunk jutni a kiszemelt ingatlanhoz. Nem ismerjük a jogalkotó tervét, hogy akarja ezt a problémát megoldani, de nem elképzelhetetlen, hogy ebben az esetben majd a bankok mozgástere csökken, de az sem kizárt, hogy nem térhetnek majd el a 10 százaléktól, ha fiataloknak hiteleznek.

Az első lakás megvásárlása – albérlet helyett saját ingatlan

Egy fiatalnak, aki el akar költözni a családi fészekből, és nincs elegendő megtakarítása egy lakás megvásárlására, az albérlet lehet a megoldás. Az MNB nyilatkozata szerint, éppen ezt helyettesítenék egy lakásvásárlással. Ez persze hatással lesz majd az albérletek piacára, hiszen a szakértők szerint évente akár húszezer lakást is megvásárolhatnak majd a tervezett konstrukcióval, így ezek a fiatalok már nem jelennek meg bérlőként az albérletpiacon.

A lakáspiacot is felbolygathatja ez a megvalósuló javaslat. A szakértők azt valószínűsítik, hogy a minigarzonok piacán jelennek majd meg ezek a vásárlók, és jellemzően 40 négyzetméter alatti ingatlanokat fognak ezzel a konstrukcióval megvásárolni. Ez áremelkedéshez vezethet ebben a szegmensben, de az MNB úgy számol, hogy még így is megéri majd lakást vásárolni hitelre.

A számítás alapja az, hogy jelenleg körülbelül két év alatt takarítanak meg annyit a fiatalok, hogy az önerő a rendelkezésükre álljon. Ez persze csak egy becslés, ami nem mindenkire vonatkozik, és a számítás alapja az, hogy az átlagfizetésüket a fiatalok teljes mértékben megtakarítják, ami nem túl életszerű. Mindenesetre a megfeleződő saját erő mértéke a megtakarítási időt is a felére csökkentheti, és ez gyorsabb belépést jelenthet az ingatlanpiacra. Ez nagy előny a folyamatosan emelkedő ingatlanárak mellett, és bár ebben a konstrukcióban az alacsonyabb önerő magasabb törlesztőrészlettel járhat, A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint, aki előbb vásárol saját lakást, az jobban jár, hiszen a várható ingatlan áremelkedés már a számára lesz kedvező.

A 25 év alattiak szja-mentessége

A 2022 január elsején életbe lépő szja-mentességre a 25 évnél fiatalabb munkavállók lesznek jogosultak. Ez a döntés segítheti a megtakarításokat, így előbb jöhet össze az önerőhöz szükséges összeg. Ráadásul a hitelhez jutást is megkönnyítheti, hiszen a JTM szabályai szerint a nettó jövedelem számít a maximális törlesztő részlet meghatározásánál. Az elemzők már most arra figyelmeztetnek ugyanis, hogy bár az elképzelés jó és támogatható, nem biztos azonban, hogy a fiatalok rendelkeznek majd az igényléshez szükséges megfelelő nagyságú nettó jövedelemmel. Ez pedig meghiúsíthatja az ingatlan megvásárlását. Az szja-mentesség és a tervezett konstrukció így jól kiegészítheti egymást.

A már most elérhető állami támogatásokról

A sajáterő 20 százalékról 10 százalékra való csökkentése csak egy terv, vannak azonban már most is olyan állami támogatások, amik elérhetők a fiataloknak, ezekkel is lehet új lakást vásárolni. Az egyik ilyen lehetőség a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja, amivel fix 2,5 százalékos kamattal vásárolhatunk olyan új lakást vagy házat magunknak, akár 70 millió forintos hitellel, aminek az energetikai besorolása eléri a BB szintet. Ez a 25 éves választható futamidejű kölcsön szintén segíthet új lakást vásárolni.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású kamatmentes lehetőség, ami bár nem egy klasszikus lakáshitel, a felmérések szerint az igénylők főként ingatlannal kapcsolatos céljaik eléréséhez igényelik. A kamatmentességnek a Babaváró hitelnél szigorú feltételei vannak, ha azonban teljesítjük ezeket, 10 millió forinthoz juthatunk 20 évre úgy, hogy nem kell kamatot fizetnünk.

A CSOK és a falusi CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás. ami mellé még kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk. Ez a támogatási forma szintén a lakáshoz jutást segítheti. A várhatóan 2022-ben elinduló 10 százalékos önerős laksáshitel igénylésekor ezekkel a támogatási formákkal is érdemes számolnunk, és ha megfelelünk a feltételeknek, akkor ezeket is felhasználhatjuk ahhoz, hogy megvásároljuk az első lakásunkat.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

K&H lakáshitel – milyen feltételekkel igényelhető?

K&H lakáshitel – milyen feltételekkel igényelhető?

2021.02.25.

A K&H lakáshitele számos kedvezménnyel csábít, és a kondíciói is érdemesek lehetnek a figyelmedre; lássuk, hogyan igényelheted!

Tovább olvasom
Piaci lakáshitel, vagy minősített, fogyasztóbarát – melyik a jobb választás?

Piaci lakáshitel, vagy minősített, fogyasztóbarát – melyik a jobb választás?

2019.08.09.

Sokszor felteszik nekünk a fenti kérdést, és sajnos sosem tudjuk röviden megválaszolni. Hiszen egy lakáshitel felvételénél rengeteg tényezőt kell figyelembe venni. A minősített, fogyasztóbarát lakáshiteleknek megvannak a maguk előnyei. Mint például a rögzített kamatozás, ám a piaci lakáshitel konstrukcióban is tudunk olyat mutatni, ami miatt érdemes lehet közülük választani.

Tovább olvasom
Lakáshitelek - Mit érdemes tudni róla?

Lakáshitelek - Mit érdemes tudni róla?

2018.03.08.

Ha lakást szeretnél vásárolni, akkor többféle lehetőséged van, amik közül választhatsz, de általánosan elmondható, hogy a vásárlók többnyire a lakáshitelek lehetőségét választják, mivel a többi hitelkonstrukcióhoz képest ezek nyújtják a legjobb feltételeket és a legalacsonyabb kamatot.

Tovább olvasom
NAV jövedelemigazolás – miért kell?

NAV jövedelemigazolás – miért kell?

2019.02.22.

A hitelfelvétel kritériumait számtalanszor taglaltuk már, így nem is mennénk bele mélyebben. Arra koncentrálnánk ebben a cikkben, ami a címben is olvasható, vagyis hogy milyen esetekben van szükség NAV jövedelemigazolásra egy hitel felvételekor.

Tovább olvasom