Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ingatlan illeték – mikor nem kell fizetni?

2021.09.24.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 2. 13:06

Ingatlan vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ennek a mértéke 4%. Ez egy sokmilliós ingatlannál komoly összeg, ezért érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem kell illetéket fizetnünk. Megnéztük, mikor nem kell ingatlan illetéket fizetnünk.

Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

Mikor nem kell ingatlan illetéket fizetni?

Az akár sok százezer vagy akár többmilliós illeték megfizetésére néhány esetben nincs szükség.

Házastársak közötti adásvétel esetén nincs illetékfizetési kötelezettségünk. Ha a férj ad el a feleségének ingatlant, vagy fordítva, nem lesz ilyen jellegű kiadásuk. Ugyanez a helyzet az egyenesági rokonoknál is, a gyermekünknek is illetékmentesen adhatunk el lakást vagy házat. Nagyszülők is adhatnak el az unokájuknak házat illeték fizetés nélkül.

Önkormányzati tulajdonban lévő lakás megvásárlásakor sem kell illetéket fizetnünk.

Lakás vagy ház vásárlásakor a leggyakoribb eset, hogy már rendelkeztünk ingatlannal, és azt eladva vásárlunk egy másikat. Amennyiben az új ingatlan kevesebbe kerül, mint amit eladtunk, a vagyonszerzési illeték összege nulla forint lesz.

Új építésű lakás vásárlasa esetén pedig 15 millió forintos vételárig teljes illetékmentességet kapunk, és 30 millió forintig is csak a 15 millió forint felletti részre vetik ki az illetéket. Ha azonban az új lakás drágább harmincmillió forintnál, nem kapjuk meg ezt a kedvezményt. Fontos, hogy ez a lehetőség csak beruházótól vásárolt új ingatlanra vonatkozik, használt ingatlanokra nem.

Állami támogatás mellé is jár kedvezmény, ugyanis, ha CSOK-t veszünk igénybe vásárláshoz, szintén nem kell illetéket fizetnünk. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ha megelőlegező CSOK esetén nem teljesülnek a vállalt feltételek, utólag kiszabják ránk az illetéket, és be kell fizetnünk azt.

Látható, hogy vannak esetek, amikor nem kell fizetnünk. Adásvétel előtt tájékozódjunk, és ne fizessünk, ha nem muszáj. Ezek a támogatások az új lakás vásárlását segítik, és a családokat támogatják. Ha nem kell fizetnünk, ne fizessünk. Az illetékfizetés témaköre bonyolult és szerteágazó. Érdemes lehet szakértőhöz fordulni segítségért. Ha azonban mégis fizetnünk kell, azt jobb, ha tudjuk, hiszen így számolhatunk ezzel a kiadással is. Ráadásul kérhetünk illetékkedvezményt, sőt, 12 havi részletfizetési lehetőség is van.

Nem csak teljes illetékmentesség van, van olyan eset, amikor illetékkedvezményre vagyunk jogosultak. Ennek is járjunk utána, és vegyük igénybe, ha lehet, a megtakarított pénzt pedig költsük a szeretteinkre.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kik jogosultak illetékmentességre?

Kik jogosultak illetékmentességre?

2020.12.15.

Az, hogy kik jogosultak illetékmentességre, számos tényezőtől függ, ám ezek mindegyikét megtudhatod, ha elolvasod cikkünket!

Tovább olvasom
CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

2023.09.12.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a kamattámogatott hitel igénylésével. A megvásárolt ingatlan után ugyanis nem kell majd illetéket fizetni. Az Akölcsön szakértői röviden írnak arról, hogy miért is jó ez nekünk. Mert bizony nagyon jó.

Tovább olvasom