Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

Mit tegyünk, ha pénzre van szükségünk? Hogyan járunk jobban: ha a személyi kölcsönt, vagy ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait!

Ha a személyi kölcsönt helyezzük a szabad felhasználású jelzáloghitel elé

Először vegyük azokat a tulajdonságokat előtérbe, amelyek szimpatikusabbá teszik a személyi kölcsönt a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben. Az első ilyen szempont, hogy a személyi kölcsön esetében a hitelkérelem átfutási idejére akár három nap is elegendő. Még a legrosszabb esetben is, a pozitív hitelbírálat és a folyósítás időtartama hét nap, szemben a jelzáloghitel egy-, másfél hónapos átfutási idejével. Előny továbbá, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, a hitel mértékét a jövedelem határozza meg, ráadásul a törlesztőrészlet is magasabb lehet. A személyi kölcsön esetében a bevételünk akár ötven százalékáig hitelképesek lehetünk, ha ötszázezer forint alatt van az igazolt nettó jövedelem (ha felette, akkor akár hatvan százalék), míg a jelzálog alapú hitelek maximálisan huszonöt százalékot engednek az igazolt jövedelem arányában (szintén ötszázezerig, afölött harminc százalék). Mindezek mellett a személyi kölcsön felé billen a mérleg nyelve akkor is, ha az induló költségeket vizsgáljuk. Banktól függően általában tíz- vagy húszezres nagyságrenddel számolhatunk, de olyan is van, aki elengedi a kezdeti költségeket. Ezzel szemben a jelzáloghitelek induló költsége igen magas, akár a hat számjegyű összeget is elérheti.

Mégis szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszuk, ne a személyi kölcsönt?

Nézzük most azokat a tulajdonságokat, ahol a szabad felhasználású jelzáloghitelek jobbnak tűnnek a személyi kölcsönnél. A legfontosabb szempont, hogy a hitelek kamata alacsonyabb, mivel az ingatlanfedezet csökkenti a pénzintézet kockázatát. Az is igaz, hogy várhatóan magasabb felvehető összeggel számolhatunk, mivel az igazolt jövedelem mellett az ingatlan értéke is befolyásolja a hitelkérelmet. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a lakóingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékáig lehetünk hitelképesek, bár a bankok ennél valamivel alacsonyabb összeget szoktak a hitelkérelemnél elfogadni. A nem lakóingatlanok (például nyaraló) is hitelezhetőek, de itt még alacsonyabb az arányszám. Összességében, mindkét konstrukciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha nincs zálogosítható ingatlanunk, de pénzre van szükségünk, akkor nem kérdés, válasszuk a személyi kölcsönt, ha viszont van, akkor jól járjuk körbe a bankoknál a lehetőségeket, hogy a számunkra legjobb mellett tehessük le a voksunkat.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön