Mi várható a moratórium után?

A moratórium után, azaz 2021. júliusától minden visszatér a régi kerékvágásba, azaz folytatódik a hitelek törlesztése. De milyen következményekkel? Az alábbiakból kiderül.

A moratórium utáni helyzetet alapvetően két részre kell bontanunk: lakossági és vállalati ügyfélkörre. A bankok előrejelzése alapján a lakossági szegmenssel nem lesz nagy gond; az ügyfelek többsége képes lesz folytatni a hitelei törlesztését, ám egész más a helyzet a vállalati hitelekkel. Sajnos az elmúlt, több, mint egy évben számos ágazat került válságba, és ez a helyzet továbbra is fennáll, ezért nagy a valószínűsége, hogy az ezekben tevékenykedő cégek hiteleit egyenként kell majd átstrukturálni, emellett további jogszabály-módosítások is várhatóak.

Milyen arányban használták ki a moratóriumot?

A lakossági ügyfelek oldalán jóval nagyobb volt a kihasználtság aránya, azaz lényegesen többen kerülnek majd vissza a megszokott törlesztési rendbe a moratórium után: csak a személyi kölcsönök esetében 60 és 70% közötti a moratóriumot kihasználók aránya, a teljes hitelállományt tekintve ez nagyjából  55%-ra tehető. A vállalati szektorban lényegesen alacsonyabb ez a szám: 50%-ról mostanra kevesebb, mint 40% lett, ami kifejezetten kedvezőnek tűnik, ám ez a 40% nem véletlenül maradt a könnyítés mellett; az esetükben várható a legtöbb probléma a további törlesztéssel. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden, a moratóriumot végig kihasználó ügyfél hitele felmondásra fog kerülni, sőt, a bankok csak minimális mennyiségű fizetési felszólításra számítanak.

A válságba került ágazatoknál azonban komoly gondok várhatóak

Az már most is látszik, hogy az olyan területeken, mint a turizmus, vagy a vendéglátás, még sokáig nem áll vissza a régi rend, azaz számos vállalkozásnál várhatóak komoly anyagi nehézségek, ami hatással lesz a hitelek törlesztésére is. Szerencsére a legtöbb pénzintézet tudatosan készült erre a helyzetre, és a vállalati hitelek átütemezésének rendszerét is sikerült mostanra teljesen kidolgozni, így valószínű, hogy csak kevés hitelszerződést kell majd felmondani.

Más irányból is érkezik a segítség

A moratórium után várhatóan még inkább megnő az állami hitelprogramok kihasználtsága, illetve számíthatunk további hitelkonstrukciókra is a bankok részéről, hogy az adósságrendezés, illetve az üzletmenet újbóli felpörgetése megvalósítható legyen. Amennyiben a Te cégednek is segítségre lenne szüksége, tekintsd meg vállalati hitelajánlatainkat!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön