Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

Aki banki ügyeket szeretne intézni, annak eddig is a rendelkezésére állt számos megoldás annak érdekében, hogy kényelmesebben és gyorsabban tudja megoldani a felmerülő problémákat. Netbank, telefon, vagy akár a bankok által biztosított mobilalkalmazások. Ugyanígy a hiteligénylés is megoldható már egy ideje az interneten keresztül. De nem terjedt el gyorsan, és a legtöbben még mindig a bankfiókban történő hiteligénylési procedúrát választják. Ez azonban most változni fog, hiszen kerülnünk kell a személyes érintkezést. A legtöbb tevékenységünk átkerül az online térbe, ami alól kivétel a jelzáloghitelek ügyintézése, amihez sajnos továbbra is szükséges a személyes jelenlét.

Az utóbbi időben tapasztalható problémák miatt a kormánynak muszáj volt beavatkoznia, aminek eredménye a 2020. március 18.-ig folyósított hitelekre vonatkozó fizetési moratórium. Aminek értelmében 2020. december 31.-ig szünetel a törlesztés, ha az adós nem jelzi a banknak, hogy nincs szüksége erre a segítségre. Ez főleg a munkahelyüket elvesztő adósoknak nyújt megoldást a problémák egy részére. De a szüneteltetés alatt esedékes törlesztőrészletek nem fognak eltűnni. Mivel a moratórium igénybe vétele együtt jár a futamidő meghosszabbításával. A felgyűlt kamatokat pedig arányosan elosztva kell majd fizetni. Ami persze nem érinti azokat a hiteligényléseket, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.

A rendelkezések alá nem eső lakossági jelzáloghiteleknél az értékbecslés és a közjegyzői okiratok átmenetileg nem készülnek el. Nem maradnak ki a hiteligénylés folyamatából, csupán a folyósítást követően kell pótolni őket. Ha az értékbecslés a korlátozások miatt nem oldható meg, akkor sem kell a hiteligénylést elhalasztani, és a közjegyzői okiratokra is ugyanez vonatkozik.

Sajnos a jelzáloghiteleket momentán még nem lehet online felvenni, ezért a hiteligénylés és a szerződéskötés is személyesen történik. A pénzintézetek azt javasolják, hogy csak, ha feltétlenül szükséges, csak akkor és minél kevesebbszer intézzük személyesen az ügyeket. Tehát érdemes minél előbb összeállítani a hiteligényléshez szükséges dokumentációt.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni, válogass a bankok legjobb ajánlatai között oldalunk segítségével, és ha kérdésed lenne a hiteligényléssel kapcsolatban, tedd fel nekünk megadott elérhetőségeinken!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön