Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitellel terhelt lakás öröklése

2020.12.21.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:18

A hitellel terhelt lakás öröklése komoly problémákat okozhat az örökösöknek, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyen esetben mit lehet és kell tenni.

Hitellel terhelt lakás öröklése

A hitellel terhelt lakás öröklése napjainkban meglehetősen gyakori, hiszen a magyarországi lakásállomány nagy részét hitelből vásárolták meg a tulajdonosaik, és a futamidők többnyire 20-30 évre szólnak. Sajnos előfordul, hogy a tulajdonos még ennek lejárta előtt elhalálozik, az örökösök pedig nem tudják, mi a teendő a lakással, illetve a hitellel kapcsolatban. Az alábbi cikkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedtük össze.

Hitellel terhelt lakás öröklése és a felelősség kérdése

Fontos tudni, hogy az ilyen esetekben az örökös felelőssége korlátozott, ugyanis csak a hagyaték értékéig felelős az örökölt adósságért, afelett nem. Ha tehát nagyobb adósságot örököl, mint amennyi az örökölt vagyon értéke, a saját vagyonával ezért nem felel. Plusz tudnivaló, hogy az örökséget vissza is lehet utasítani, ami ebben az esetben a bankra száll.

Mielőbb fel kell venni a kapcsolatot a hitelezővel!

A haláleset nincs hatással a hitelre, az öröklés pedig a jog szerint azonnali, tehát bármi is legyen a döntés a hitellel terhelt lakás kapcsán, mielőbb fel kell keresni a bankot, és megállapodni vele a továbbiakról. Sokan gondolják, hogy a hagyatéki tárgyalásig minden felfüggesztésre kerül, ám ez koránt sincs így, ezért nem csupán a bankot, de a közműszolgáltatókat is értesíteni kell!

A legfontosabb teendők hitellel terhelt lakás öröklése esetén

Legtöbbször a tartozás kisebb összegű, mint az ingatlan értéke, tehát annak eladásával az adósság nullázható, a különbség pedig az örökösé lesz. Ha viszont az örökös tudja és akarja vállalni a törlesztést, akkor gyakorlatilag egy jól „kamatozó” befektetésre tehet szert, hiszen az ingatlanárak folyamatosan emelkednek. Ilyenkor szintén a bankot kell felkeresni, és a hitelt a saját nevére venni. Ha ez nem lehetséges a bank szabályzata szerint, akkor érdemes egy hitelkiváltással rendezni az ügyet.

Ha ez utóbbi eset merül fel, és a hitellel terhelt lakás után egy hitelkiváltó kölcsönre lenne szükséged, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A legegyszerűbb hitelfelvétel az online hitel!

A legegyszerűbb hitelfelvétel az online hitel!

2020.03.13.

Ha a legegyszerűbb hitelfelvétel lehetőséget keresed, akkor az első kérdésünk az, hogy mekkora összegre lenne szükséged. A második pedig az, hogy milyen típusú hitelben gondolkodsz. Amennyiben ingatlanhitel a célod, vagy 10.000.000 forintnál többre lenne szükséged, akkor sajnos nem tudunk annál konkrétabbat javasolni, mint hogy válaszd ki ajánlataink közül a leginkább megfelelő hitelkonstrukciót. Indítsd el a hiteligénylési folyamatot, majd fáradj be a választott bank legközelebbi bankfiókjába. Vagyis igényeld a hitelt a hagyományos módon! Ha viszont személyi kölcsönt szeretnél, van egy biztos tippünk!

Tovább olvasom
Gyors adósságrendező hitel – melyik banknál érdemes igényelni?

Gyors adósságrendező hitel – melyik banknál érdemes igényelni?

2019.07.03.

Sokfelé kell törlesztéseket fizetned, és már nem bírod követni? Egyre nőnek a terheid, és szeretnél könnyíteni rajtuk? Akkor egy gyors adósságrendező hitel lesz számodra a megoldás!

Tovább olvasom
Folyószámla hitelkeret, ez mit jelent?

Folyószámla hitelkeret, ez mit jelent?

2018.11.07.

Sokaknak akadhatnak kisebb-nagyobb pénzügyi gondjai, amit meg kell oldani, és a legtöbbször sürgősen. A legtöbben valamilyen kölcsönt vesznek fel, pedig nem csak így lehet pénzhez jutni. A folyószámla hitelkeret ugyanúgy segít a bajban!

Tovább olvasom
Megszűnt a munkahelyem, ilyenkor felmondják a hitelem?

Megszűnt a munkahelyem, ilyenkor felmondják a hitelem?

2020.10.16.

A hitelbeszüntetés nem a munkahelyedtől, illetve annak megszűnésétől függ; ennél sokkal több kell hozzá. A szerződésben szerepelnek azok az okok, amik ide vezethetnek, ám a bank szempontjából nem a munkahely megléte, hanem a törlesztések számítanak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával