Érdemes-e CASCO biztosítást kötni?

Ha az a balszerencse ér, hogy egy közúti baleset részvevői vagyunk, ráadásul pillanatnyi figyelmetlenségből mi okoztuk azt, akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fizeti a vétlen fél kárát. De hogyan javíttassuk ki a mi autónk sérülését, ha éppen nincs rá félretett pénzünk? Ebben a helyzetben segíthet, ha kötöttünk CASCO biztosítást.

Miért jó CASCO biztosítást kötni?

Abban az esetben, ha valamilyen okból a gépjárműben anyagi kár keletkezik, függetlenül attól, hogy mi okoztuk azt, vagy ismeretlen „tettes”, hosszabb-rövidebb időn belül meg kell javíttatnunk. Főleg akkor, ha az autó a sérülés következtében balesetveszélyessé válik, de akkor is, ha csak esztétikai a probléma. Ha ilyen történik velünk, akkor örülhetünk, hogy kötöttünk CASCO biztosítást. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással ellentétben ezt ugyanis elhagyhatjuk – a legtöbb esetben. Kivételt képeznek a hitelre vásárolt vagy lízingelt autók – amíg ezek futamideje tart, addig nem tekinthetünk el a CASCO megkötésétől. Minden más esetben opcionális, hogy élünk-e a lehetőséggel. Azonban velünk is történhet olyan helyzet, amikor óriási segítséget kaphatunk, ha előre gondolkodtunk. Soha nem esik jól, ha egy baleset miatt több százezer forintot kell kifizetnünk az autónk javítására. De vajon mennyit kell fizetnünk és mennyit takaríthatunk meg a CASCO segítségével?

Mennyit spórolhatunk, ha kötöttünk CASCO biztosítást?

Az, hogy mennyit fizetünk és mennyire számíthatunk káreset esetén, több tényező dönti el. Az első kérdés a gépjármű értéke, természetesen ahhoz mérten tud kalkulálni a biztosító – nyilván pár százezres autó esetén ne számítsunk milliós térítésre. Másik befolyásoló szempont az általunk választott önrészesedés. Ez azt jelenti, hogy szerződéskötéskor meghatározhatunk egy konkrét összeget vagy egy százalékos „vállalást” az esetleges károk javításának finanszírozásából. Minél magasabb az arány, annál alacsonyabb a biztosítás díja. A biztosító ezek közül a kifizetéskor azt az összeget fogja választani, ami neki jobban megfelel. Ha viszont kisebb önrészt vállalunk, akkor magasabb a díj. Jól gondoljuk meg tehát, hogy mit választunk, melyik éri meg jobban – többet fizetni, de többet kapni, vagy kevesebbet fizetni, de kevesebb segítséghez jutni. Nehéz döntés. A biztosítás díját befolyásolja továbbá a fizetés módja és gyakorisága. A csoportos beszedés vagy utalás csökkenti azt, szemben a csekkes fizetéssel, de az évente egy összegben törlesztéssel is ugyanezt érhetjük el. Ha nem vagyunk elégedettek, akkor a kötelező biztosításhoz hasonlóan CASCO biztosítást is évente válthatunk, hasonló feltételekkel.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön