Hirdetés

Befektetés kezdőknek – mibe fektessünk 2022-ben?

2022.09.06.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 6. 10:25

A befektetés kezdők számára kifejezetten bonyolult és kockázatos, de alábbi cikkünk talán neked is sikerül elindulni!

Befektetés kezdőknek – mibe fektessünk 2022-ben?

A kezdő befektetők számtalan hibát véthetnek – és vétenek is –, ami viszont akár az összes pénzük elvesztéséhez is vezethet. Fontos elsőként azzal tisztában lenni, hogy a befektetés és a megtakarítás nem ugyanaz, sőt, igencsak nagy különbségek vannak közöttük.

Kezdjük az elején: befektetés és megtakarítás

A megtakarítás a jövedelem el nem költött része, a befektetés által viszont anélkül növelheted a megtakarított összeget, hogy hozzátennél. Az el nem költött pénzedet különböző piacokon és különböző pénzügyi termékekbe fektetheted, ezek pedig valamekkora hozamot adnak; többnyire minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb a haszon is.

Ha befektetésekkel szeretnél foglalkozni, akkor kezdőként érdemes kisebb összegekkel elindulnod, amelyekre nem lesz rövid időn belül szükséged, és nem tesznek tönkre anyagilag, ha elveszíted őket – ez ugyanis könnyen előfordulhat, ha a kockázatosabb befektetéseket választod.

Érdemes figyelembe venned, hogy mennyi hozamot szeretnél elérni, mekkora kockázatot tudsz és akarsz vállalni, illetve milyen hosszú időre tervezed a befektetést.

A hozam a befektetés értékének változása egy adott időszak alatt, ami lehet pozitív és negatív is, vagyis nyereség és veszteség egyaránt előfordulhat. Ha az elérni kívánt hozam viszonylag magas, akkor bizony számítanod kell arra is, hogy nem éred el, sőt, még veszteségeket is szenvedsz majd. Jó példa erre a kriptopiac, amely meredek felfutás után komoly visszaesést produkált.

A befektetés időtartama azért lényeges, mert vannak olyan befektetések, amelyek időhöz kötöttek, de olyanok is, amelyeknél idő előtt is kiszállhatsz, viszont ezzel elveszted a hozamot. Emellett természetesen olyan lehetőséggel is találkozhatsz, amely nem rendelkezik fix futamidővel, azaz bármikor hozzáférhetsz a pénzedhez.

Milyen befektetési lehetőségek léteznek?

Bankbetét

talán a legkézenfekvőbb befektetés kezdőknek, mivel egyszerűen kiválasztható a legjobb ajánlat az EBKM mutató segítségével – az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató megmutatja a bankok különböző futamidejű ajánlatai közötti különbséget. Az infláció gyors emelkedése miatt most a bankbetét is megéri, hiszen az alapkamattal összefüggésben emelkednek a betéti kamatok is. Fontos viszont tudni, hogy ezzel a befektetési formával még most sem lehet infláció feletti hozamot elérni, ellenben maximális biztonságot nyújt.

Kötvény

A kötvények a bankbetéteknél hatékonyabb befektetésnek számítanak, mivel közepes kockázattal rendelkeznek. A kötvény gyakorlatilag egy „kölcsön”, csak itt nem a bank adja, hanem a befektető, és ezért kamatot fizet neki az, aki a kölcsönt kapja; ez lehet az állam, de akár valamilyen vállalat is. A legalacsonyabb kockázatot az államkötvény biztosítja, cserébe pedig akár az inflációt felülmúló hozam is járhat. Fontos viszont, hogy a kötvényeknek fix futamideje van, és ha a lejárat előtt szeretnél a pénzedhez jutni, akkor napi árfolyamon adhatod csak el, ami akár veszteséghez is vezethet.

Részvény

A részvény egy tulajdonjogot és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír, ami egy adott vállalatban lévő tulajdoni részesedést biztosít, és szabadon kereskedhetsz vele a tőzsdén. A részvény magas kockázatú befektetésnek minősül, ám a vállalat résztulajdonosaként részesedés illet meg annak nyereségéből; ezt nevezik osztaléknak. Mivel fix futamidő nincs, bármikor hozzájuthatsz a pénzedhez, ám a napi árfolyam határozza meg, hogy nyereséggel, vagy veszteséggel.

Befektetési alapok

Befektetést kezdőként talán ezzel érdemes leginkább elindítani, mivel ezek segítségével sokkal változatosabb befektetési portfólió állítható össze. Ha a befektetési alap rendelkezik lejárattal, zárt végű alapról beszélünk, ha nem, akkor nyílt végűről; ez utóbbit bármikor vissza lehet váltani. A kockázatot a befektetési alapban található termékek határozzák meg, de nem ez az egyetlen szempont, ami alapján választhatsz közülük.

A befektetési alapok előnye, hogy

  • a nyílt végű befektetési alapok minimális költséggel, rugalmasan változtathatóak,
  • a befektetési alapok a legátláthatóbb, kollektív befektetési formák,
  • a befektetések különböző eszközök közötti megosztásával a kockázat hatékonyan csökkenthető.

Befektetni kezdőként tehát átgondoltan érdemes, de ne felejtsd el azt sem, hogy nem szabad minden idődet erre áldoznod; egyelőre semmiképpen! Válassz alacsony, vagy maximum közepes kockázatú terméket, ne tedd fel rá az összes megtakarításodat, és lehetőleg képezd magad a témában!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések