Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

7 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

2022.06.27.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. június 27. 12:47

Lakáshitelt vennél fel, és minden tanáccsal felvértezve futnál neki a folyamatnak? alábbi cikkünk neked készült!

7 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

Ha lakáshitelt vennél fel, jó, ha tisztában vagy a folyamattal, hiszen nem lesz egyszerű dolgod, hiába mutatják azt a hitelezési statisztikák, hogy rengetegen élnek ugyanezzel a lehetőséggel. Rengeteg dologra kell figyelned, számtalan dokumentumot kell beszerezned, és legalább egy-másfél hónapos procedúrán kell átesned, aminek a legnagyobb része idegőrlő várakozással telik majd, ráadásul elég egy apró hiba, és el is bukhatod az egészet.

Annak érdekében, hogy könnyebben vehesd az akadályokat, összeszedtük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segíthetnek abban, hogy felvehesd a lakáshitelt, és hozzájuthass az új otthonodhoz.

1. Ellenőrizd le előre a KHR-státuszodat!

Természetesen ezt a bank is megteszi a hitelbírálat során, ám eddigre Te már összeszedtél minden dokumentumot, elköltöttél rengeteg pénzt, időt és energiát áldoztál a lakás megtalálására, és még hosszasan sorolhatnánk – ilyenkor megtudni, hogy nincs esélyed, elmondhatatlan. Az ügyletben résztvevő minden személynél el kell végezni ezt előre, azaz például a házastársadnál is, nehogy a célegyenesben bukj el.

2. Figyelj a JTM-szabályra!

A JTM-szabályozás kimondja, hogy 500 ezer forint nettó jövedelem alatt 50, felette 60% lehet a törlesztőrészlet aránya, azaz ennél több törlesztést nem vállalhatsz be. Fontos, hogy ez alapján kiszámold, mekkora hitelt vehetsz fel; ebben a hitelkalkulátorok lesznek segítségedre. Azt se felejtsd el, hogy a hitelt jellemzően 10-20 vagy akár 30 évig is pontosan kell fizetned, márpedig, ha elmész a végsőkig, az feszült évtizedeket jelent majd a hitel lejárati dátumáig.

3. Ne feledkezz meg az előzetes költségekről sem!

Ne csak arra gondolj, hogy milyen lesz, ha végre megvetted a lakást, és fizetned kell a törlesztést, hanem arra is, hogy odáig el kell jutnod, és ehhez pénzre lesz szükséged! A hitelfelvételnek ugyanis számos, egyszeri költsége is van, így például az értékbecslésért, az ügyvédnél, vagy épp a földhivatalban is fizetned kell, méghozzá „saját zsebből”, és ez összesen akár több százezer forint is lehet.

4. Tudj meg mindent a támogatási lehetőségekről!

Többféle otthonteremtési támogatást is igénybe vehetsz – feltéve, hogy jogosult vagy rá –, ezért érdemes utánanézned, hogy melyek azok, amelyekkel csökkentheted a költségeidet. A 2022 végéig igényelhető otthonfelújítási támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitelt például biztosan igényelheted, így egy alacsonyabb árú, felújítandó ingatlan is szóba jöhet. A gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés is szóba jöhet, vagy akár a CSOK és a Babaváró hitel is, de érdemes lehet ezekkel kapcsolatban egy szakértővel is konzultálnod.

5. Az ingatlan is lehet gátló tényező

Jó, ha tudod, hogy a bankok nem egyformán hiteleznek minden ingatlant; számít a tulajdoni lapon való szereplés, az építőanyag – vályogot például csak a legritkább esetekben hajlandóak finanszírozni –, de az elhelyezkedés és az állapot is komoly hatással lehetnek a hitelösszegre. Kisebb településeken nehéz a piaci ár meghatározása, illetve nagyobb a kockázat is, ezért a bankok többsége a becsült forgalmi érték kisebb hányadát hajlandó csak folyósítani.

6. A foglaló kifizetése csak a bank után következzen!

Ha kifizeted a foglalót, majd elutasítják a hitelkérelmedet, akkor a foglalóként lerakott összegre keresztet vethetsz, ezért mindenképp a bankkal kezdj! Előfordulhat az is, hogy a szükségesnél alacsonyabb összegig vagy csak hitelképes, a végeredmény azonban ebben az esetben is ugyanaz: pénzt veszítesz. Érdemes egy előzetes hitelbírálatot kérni a kiválasztott banktól, hiszen ebből már megtudhatod, hogy érdemes-e kifizetned a foglalót egy adott ingatlanra, vagy sem.

7. Ne csak egy banktól kérj ajánlatot!

Ezt talán már mondanunk sem kell, de ne feledd: nem csak a számlavezető bankodnál vehetsz fel lakáshitelt, hanem az országban működő összes kereskedelmi banktól! Mivel a piaci verseny nagy, a kamatok között komoly különbségek is lehetnek, ezért hasonlítsd össze a legjobb ajánlatokat, majd válaszd azt, amelyik minden tekintetben megfelel az elképzeléseidnek!

Oldalunkon ezt könnyen megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot is online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Tovább olvasom
Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

2021.11.04.

Az Otthonfelújítási támogatás népszerű a gyermeket nevelő családok körében. A segítségével felújíthatjuk az otthonunkat, korszerűbbé és szebbé tehetjük a helyet, ahol élünk. A most életbe lépő változtatásokkal szélesebb körben válik elérhetővé ez az állami támogatás. Megnéztük, miben módosultak az Otthonfelújítási támogatás feltételei.

Tovább olvasom
Megéri felújítani a lakást eladás előtt?

Megéri felújítani a lakást eladás előtt?

2021.04.14.

Ha felújítod a lakásodat annak eladása előtt, annak nem csak a vásárló, de a Te szempontodból is kizárólag előnyei vannak. Vagy mégsem? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom