Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

2023.08.31.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 31. 10:08

Az örökléssel még nincs vége a hivatalos procedúráknak, ha az örökölt ingatlan értékesítésre kerül. Gyakran előfordul, hogy az örökös vagy az örökösök eladják az örökölt ingatlant. Ilyenkor pedig fontos tisztában lenni az adózás szabályaival. Mutatjuk, miért.

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

Az adózás szabályai örökölt ingatlan értékesítésékor

Ha valaki örököl egy ingatlant, és azt 5 éven belül eladja, akkor az eladásból származó jövedelem után adót kell fizetnie. Az adó mértéke 15 százalék. Azonban van néhány kivétel, amikor nem kell adót fizetni az örökölt ingatlan eladásából származó jövedelem után.

Ha az örökös egyenes ági rokona volt az elhunytnak (szülő, gyermek, vagy nagyszülő), akkor nem kell adót fizetnie az ingatlan eladásából származó jövedelem után.

Ha az örökös házastársa volt az elhunytnak, akkor nem kell adót fizetnie az ingatlan eladásából származó jövedelem után, ha az ingatlan az öröklés időpontjában a házastársak közös tulajdonában volt.

Ha az örökös az elhunyt örököse volt, aki korábban már megfizette az adót az ingatlan eladásából származó jövedelem után, akkor nem kell ismételten adót fizetnie az ingatlan eladásából származó jövedelem után.

A bűvös öt év

Ha valaki örököl egy ingatlant, és azt 5 éven belül eladja, akkor az adóbevallásban kell szerepeltetnie az eladásból származó jövedelmet.

Az adóbevallást a NAV-hoz kell benyújtani a következő év május 31-ig.

Az adóbevallásban az eladásból származó jövedelem után kell adót fizetni. Az adó mértéke 15 százalék. Az adót a NAV-hoz kell befizetni a bevallás benyújtásával egyidejűleg.

Ha valaki nem fizeti meg az adót az örökölt ingatlan eladásából származó jövedelem után, akkor a NAV végrehajtást indíthat ellene.

Fontos lesz a tervezés

Ha örökölt ingatlan eladását tervezzük, fontos tisztában lenni az adózási következményekkel.

Az örökölt ingatlan eladásából származó nyereség után személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetni. Az adó mértéke 15 százalék, de vannak bizonyos esetek, amikor az adó alól mentesülhet.

Akkor mentesül az adó alól, ha az örökölt ingatlant 5 éven belül nem értékesíti.

Az örökölt ingatlan eladásából származó nyereség utáni adót az adóbevallásban kell bevallani.

Ki kell tölteni az adóbevallási nyomtatványt, és csatolni kell az ingatlan eladásáról szóló szerződést, valamint az ingatlan értékesítéséből származó bevételt igazoló dokumentumokat.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az örökölt ingatlan eladása után adót kell-e fizetni, vagy mennyit kell fizetni, akkor érdemes konzultálni egy adótanácsadóval.

Amennyiben az örökölt ingatlant a tulajdonos az öröklés után eladja, a nyereséges értékesítés után ingatlan nyereségadót kell fizetni.

Az ingatlan nyereségadó mértéke 15 százalék. Fontos megemlíteni, hogy az ingatlan nyereségadó nem minden esetben fizetendő. Az adó nem terheli az eladást, ha az ingatlant legalább 5 éven keresztül az öröklés időpontjától számítva a tulajdonos birtokában tartották.

Mennyi az adó, ha öt éven belül történik meg az eladás?

  • Tulajdonban tartás 1 év: a nyereség 100 %-a lesz az adó alapja.
  • Tulajdonban tartás 2 év: a nyereség 90 %-a lesz az adó alapja.
  • Tulajdonban tartás 3 év: a nyereség 60 %-a lesz az adó alapja.
  • Tulajdonban tartás 4 év: a nyereség 30 %-a lesz az adó alapja.
  • Tulajdonban tartás 5 év: a nyereség 0 %-a lesz az adó alapja, vagyis nem kell adót fizetni.

Az örökléssel járó felfokozott érzelmi helyzet miatt az Akölcsön szakértői szerint a legmegfelelőbb döntés egy adótanácsadóhoz fordulni segítségért. Egy objektív szakértő tényszerűen mondhatja el a várható adóteher mértékét.

Alaphelyzetben annyit érdemes tudni, hogy ha az ingatlan nem kerül eladásra a törvényben meghatározott ideig, akkor nem keletkezik olyan nyereség, ami után adót kellene fizetni.

Örökléssel vagyonhoz jutunk, fontos hogy ezzel a vagyonnal bölcsen, a családunk érdekeinek megfelelően bánjunk. És ne fizessünk adót, ha nem kell.

Egy ingatlan nagy érték, erről nem szabad megfeledkeznünk, különösen fontos ez akkor, ha ingatlan nyereségadót kell fizetni.

Ebben a helyzetben nem elegendő egy általános ismeret, pontosan tisztában kell lennünk az aktuális szabályozással. Sok millió forintról is lehet szó.

Összefoglalás

Az örökölt ingatlanok eladásának adózási szabályait több tényező is befolyásolja. Ha valaki 5 éven belül eladja az örökölt ingatlant, akkor az eladásból származó jövedelem után 15% adót kell fizetni, azonban vannak kivételek, amikor nem kell adót fizetni. Például egyenes ági rokon, az elhunyt házastársa vagy korábban már adót fizetett örökös esetében. Ha az ingatlant nem értékesítjük 5 éven belül, akkor nem kell adót fizetni az eladásból származó nyereség után. Az adó mértéke az ingatlan tulajdonban tartásának időtartamától függően változik. Az örökléssel kapcsolatos érzelmi megterhelés miatt érdemes adótanácsadó segítségét kérni. Az örökölt ingatlan nagy érték, ezért fontos tisztában lenni az aktuális szabályozással, hogy ne fizessünk feleslegesen adót.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom
Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom