Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

2023.08.31.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. február 1. 10:22

Az örökléssel még nincs vége a hivatalos procedúráknak, ha az örökölt ingatlan értékesítésre kerül. Gyakran előfordul, hogy az örökös vagy az örökösök eladják az örökölt ingatlant. Ilyenkor pedig fontos tisztában lenni az adózás szabályaival. Mutatjuk, miért.

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

Az adózás szabályai örökölt ingatlan értékesítésékor

Az egyenesági rokonok között illetékmentes az öröklés.

Személyi jövedelemadót akkor kell fizetni az ingatlan értékesítés után, ha van az eladáson nyereség. Nyereség pedig akkor van, ha az értékesítési árnál kisebb a hagyatéki érték.

Ha valaki örököl egy ingatlant, és azt 5 éven belül eladja, akkor az eladásból származó jövedelem után adót kell fizetnie. Az adó mértéke 15 százalék.

A bűvös öt év

Ha valaki örököl egy ingatlant, és azt 5 éven belül eladja, akkor az adóbevallásban kell szerepeltetnie az eladásból származó jövedelmet.

Az adóbevallást a NAV-hoz kell benyújtani a következő év május 31-ig.

Az adóbevallásban az eladásból származó jövedelem után kell adót fizetni. Az adó mértéke 15 százalék. Az adót a NAV-hoz kell befizetni a bevallás benyújtásával egyidejűleg.

Ha valaki nem fizeti meg az adót az örökölt ingatlan eladásából származó jövedelem után, akkor a NAV végrehajtást indíthat ellene.

Fontos lesz a tervezés

Ha örökölt ingatlan eladását tervezzük, fontos tisztában lenni az adózási következményekkel.

Az örökölt ingatlan eladásából származó nyereség után személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetni. Az adó mértéke 15 százalék, de vannak bizonyos esetek, amikor az adó alól mentesülhet.

Akkor mentesül az adó alól, ha az örökölt ingatlant 5 éven belül nem értékesíti.

Az örökölt ingatlan eladásából származó nyereség utáni adót az adóbevallásban kell bevallani.

Ki kell tölteni az adóbevallási nyomtatványt, és csatolni kell az ingatlan eladásáról szóló szerződést, valamint az ingatlan értékesítéséből származó bevételt igazoló dokumentumokat.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az örökölt ingatlan eladása után adót kell-e fizetni, vagy mennyit kell fizetni, akkor érdemes konzultálni egy adótanácsadóval.

Amennyiben az örökölt ingatlant a tulajdonos az öröklés után eladja, a nyereséges értékesítés után ingatlan nyereségadót kell fizetni.

Az ingatlan nyereségadó mértéke 15 százalék. Fontos megemlíteni, hogy az ingatlan nyereségadó nem minden esetben fizetendő. Az adó nem terheli az eladást, ha az ingatlant legalább 5 éven keresztül az öröklés időpontjától számítva a tulajdonos birtokában tartották.

Mennyi az adó, ha öt éven belül történik meg az eladás?

Tulajdonban tartás 1 év: a nyereség 100 %-a lesz az adó alapja.

Tulajdonban tartás 2 év: a nyereség 90 %-a lesz az adó alapja.

Tulajdonban tartás 3 év: a nyereség 60 %-a lesz az adó alapja.

Tulajdonban tartás 4 év: a nyereség 30 %-a lesz az adó alapja.

Tulajdonban tartás 5 év: a nyereség 0 %-a lesz az adó alapja, vagyis nem kell adót fizetni.

Az örökléssel járó felfokozott érzelmi helyzet miatt az Akölcsön szakértői szerint a legmegfelelőbb döntés egy adótanácsadóhoz fordulni segítségért. Egy objektív szakértő tényszerűen mondhatja el a várható adóteher mértékét.

Alaphelyzetben annyit érdemes tudni, hogy ha az ingatlan nem kerül eladásra a törvényben meghatározott ideig, akkor nem keletkezik olyan nyereség, ami után adót kellene fizetni.

Örökléssel vagyonhoz jutunk, fontos hogy ezzel a vagyonnal bölcsen, a családunk érdekeinek megfelelően bánjunk. És ne fizessünk adót, ha nem kell.

Egy ingatlan nagy érték, erről nem szabad megfeledkeznünk, különösen fontos ez akkor, ha ingatlan nyereségadót kell fizetni.

Ebben a helyzetben nem elegendő egy általános ismeret, pontosan tisztában kell lennünk az aktuális szabályozással. Sok millió forintról is lehet szó.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom
Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

2024.01.16.

Az ÁFA visszatérítési támogatás egy a számtalan támogatás közül, amit a családok igénybe vehetnek 2024-ben. Fontos ismerni ezeket a támogatásokat, mert támogatással könnyebb. Sokkal könnyebb. Mi utánajártunk, hogy miért jó nekünk ez a támogatási forma. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával