Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitelfelvétel előtt állsz? Tudd meg, milyen jövedelmet fogadnak el a bankok!

2023.05.18.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. május 18. 17:05

Hitelfelvételnél az első kérdés, amit a bankok feltesznek: mekkora a jövedelem? A második kérdés: miből származik ez a jövedelem? Rendkívül fontos tudni, hogy milyen jövedelmet fogadnak el a bankok. És azt se felejtsük el, hogy ezt igazolni is kell majd. Mi utánajártunk, hogy milyen jövedelmet fogadnak el a bankok. Mutatjuk a részleteket.

Hitelfelvétel előtt állsz? Tudd meg, milyen jövedelmet fogadnak el a bankok!

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok? – elfogadott jövedelmek

A bankok általában az alábbi jövedelmeket fogadják el hiteligénylésnél:

 • Munkabér: a munkabér a leggyakoribb jövedelemforrás, amit a bankok elfogadnak. A bankok általában kérnek a munkáltatói igazolást vagy bankszámlakivonatot a jövedelem igazolására.
 • Önálló vállalkozásból származó jövedelem: a vállalkozók szintén igényelhetnek hitelt, és a bankok általában elfogadják az adóbevallást vagy a NAV jövedelemigazolást.
 • Nyugdíj: a nyugdíj az egyik elfogadott jövedelemforrás, különösen az idősebb emberek számára. A nyugdíjasok a bankok kedvelt ügyfelei, egy nyugdíjat ugyanis nem lehet elveszíteni, egy munkahelyet viszont igen. 

Fontos megjegyezni, hogy a bankok általában az állandó, dokumentálható jövedelmeket kérik igazolni, hiszen ezekből valószínűbb, hogy a hiteltartozásokat hosszú távon is törleszteni tudják a hitelfelvevők.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok? – elfogadott jövedelmek (nem minden bank fogadja el)

Az elfogadott jövedelmek listájához hozzá lehet még tenni a következőket oly módon, hogy tudatosítani kell magunkban: nem minden pénzintézet fogadja el ezeket a jövedelmeket egy hiteligénylésnél. 

 • Ösztöndíj: ha valaki diák, és rendszeres ösztöndíjat kap, akkor a bankok általában elfogadják ezt a jövedelemforrást is. Az ösztöndíj igazolásához szükséges dokumentumokat érdemes előre beszerezni.
 • Táppénz: ha valaki hosszabb betegség vagy baleset miatt táppénzen van, de még mindig rendszeres jövedelemre számíthat, akkor a bankok általában elfogadják ezt a jövedelemforrást is.
 • Rendszeres jövedelem az ingatlan bérbeadásából: ha valakinek van ingatlana, amit rendszeresen kiad, és a bérleti díj elegendő jövedelmet biztosít, akkor a bankok elfogadják ezt a jövedelemforrást is.
 • KATA: A KATA-s vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évre lesz szükségük a hiteligényléséhez. NAV jövedelemigazolással tudják igazolni a jövedelmüket a KATA-s vállalkozók a hitel felvételéhez. 
 • Önfoglalkoztató: önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató igénylő NAV jövedelemigazolással igazolhatja a jövedelmét. Önmagának nem állíthat ki munkáltatói igazolást, azt a bankok nem fogadják el.  
 • Külföldi jövedelem:  a külföldről érkező jövedelmet hiteligénylésekor több dokumentációval igazolhatjuk.

Az elfogadott jövedelmek listája eltérő lehet az egyes bankoknál. A jövedelmek elfogadását befolyásolhatja a hiteltípus, a hitel összege és az egyéb hiteligénylési feltételek is. Érdemes előzetesen tájékozódni a kiválasztott banknál, hogy milyen jövedelemigazolásokat fogadnak el hiteligénylésnél.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok? – másodlagos jövedelmek (nem minden bank fogadja el)

A másodlagos jövedelem olyan jövedelem, amelyet valaki az elsődleges jövedelme mellett szerez. Az elsődleges jövedelem általában az adott személy fő tevékenységéből származó jövedelem, például a munkabér vagy a vállalkozásból származó jövedelem. A másodlagos jövedelem lehet például az áruforgalom, befektetések, értékpapír kereskedés, online kereskedelem, ingatlan bérbeadás. Gyakran előfordul, hogy az emberek másodállást vállalnak, hogy kiegészítsék az elsődleges jövedelmüket, és ezzel javítsák pénzügyi helyzetüket.

A másodlagos jövedelem lehet ideiglenes vagy állandó, és az összege is változó lehet. A bankok általában az elsődleges jövedelmet vizsgálják meg hiteligénylésnél, mivel az állandó, dokumentált jövedelemforrások nagyobb biztonságot nyújtanak a hiteltartozás törlesztése szempontjából. Azonban a másodlagos jövedelem is segíthet a hitelképesség javításában, és néhány bank elfogadja a másodlagos jövedelmeket is hiteligénylésnél, ha azok elégségesek a hitel törlesztéséhez.

Amit kiegészítő jövedelemként elfogadhatnak a bankok hiteligénylésnél:

Családi pótlék, rendszeresen folyósított családtámogatási ellátás (segély), tartásdíj, GYES, GYED, GYET, Cafetéria.

Amit nem fogadnak el a bankok jövedelemként

 • Alkalmi munkából származó bevételek
 • Eseti alapon kapott segélyek
 • Nem véglegesített ellátások és nyugdíjak
 • Rehabilitáció idejére kapott ellátás
 • Közmunkából származó jövedelem

Fontos tudni, hogy milyen jövedelmeket fogadnak el a bankok. A fent leírtak általánosan tájékoztatnak erről. Ugyanakkor minden hiteligénylés előtt tájékozódni kell arról, hogy mivel igazolható a jövedelem az adott pénzintézetnél. Hogy biztosan azt a dokumentumot szerezzük be, amire szükség lesz.

Összefoglalva

A cikk főként arról szól, milyen jövedelmeket fogadnak el a bankok hitelfelvételnél. A bankok általában elfogadott jövedelmek a munkabér, az önálló vállalkozásból származó jövedelem és a nyugdíj. Ezeket a jövedelemforrásokat általában dokumentálni kell, például munkáltatói igazolással, adóbevallással vagy NAV jövedelemigazolással.

Ezen felül, vannak olyan jövedelmek, melyeket nem minden bank fogad el. Ezek közé tartozik például az ösztöndíj, a táppénz, a rendszeres jövedelem az ingatlan bérbeadásából, a KATA-s vállalkozások jövedelme, az önfoglalkoztatók jövedelme és a külföldi jövedelem. Ezen jövedelemforrások elfogadása bankonként eltérő lehet, és befolyásolhatja a hiteltípus, a hitel összege és az egyéb hiteligénylési feltételek is.

A cikkben említést kapnak a másodlagos jövedelmek is, amelyeket valaki az elsődleges jövedelme mellett szerez, mint például áruforgalom, befektetések, értékpapír kereskedés, online kereskedelem, ingatlan bérbeadás. A másodlagos jövedelem is segíthet a hitelképesség javításában, és néhány bank elfogadja őket hiteligénylésnél. A családi pótlék, rendszeresen folyósított családtámogatási ellátás, tartásdíj, GYES, GYED, GYET és a Cafetéria is elfogadott lehet.

Végül, a cikk megemlíti azokat a jövedelemforrásokat, amelyeket a bankok általában nem fogadnak el, mint például alkalmi munkából származó bevételek, eseti alapon kapott segélyek, nem véglegesített ellátások és nyugdíjak, rehabilitáció idejére kapott ellátás, valamint a közmunkából származó jövedelem.

A cikk tanácsa, hogy hitelfelvétel előtt mindig tájékozódjunk a kiválasztott banknál, hogy milyen jövedelemigazolásokat fogadnak el.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nézzük át a hitelkiváltás feltételeit!

Nézzük át a hitelkiváltás feltételeit!

2020.11.11.

Egy rossz kondíciókkal rendelkező, régi hitelkonstrukciót megéri kiváltani, hiszen nem csak a költségeid csökkenhetnek, de nagyobb anyagi biztonságba is kerülhetsz, ráadásul még plusz pénzhez is juthatsz, amennyiben szabad felhasználású hitelről van szó. Léteznek azonban a hitelkiváltásnak feltételei, amelyeket maradéktalanul teljesítened kell.

Tovább olvasom
Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

Vásárolj állampapírt a Gránit Bank eBank applikációjában pár kattintással!

2023.11.15.

Állampapírt vásárolnál? Applikációban vásárolnál állampapírt? Végigvezetünk a folyamaton, és megmutatjuk, hogy hogyan vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában, és persze hogy miért vegyél állampapírt a Gránit Bank eBank appjában.

Tovább olvasom
Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

Ingatlan illeték - mikor nem kell fizetni?

2021.09.24.

Ingatlan vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ennek a mértéke 4%. Ez egy sokmilliós ingatlannál komoly összeg, ezért érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem kell illetéket fizetnünk. Megnéztük, mikor nem kell ingatlan illetéket fizetnünk.

Tovább olvasom