Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire kell figyelned adóstársként?

2021.05.06.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:05

Adóstársra nem minden hiteligénylés esetében van szükség, de amikor igen, akkor azzal nem csupán előnyök járnak – mutatjuk, mire kell figyelned!

Mire kell figyelned adóstársként?

Adóstársat, illetve kezest több esetben is muszáj bevonni a hitelügyletekbe, aminek többnyire a főadós anyagi helyzete az oka, de a bank oldaláról a kockázat további csökkentése is lehet az ok, aminek egyenes következménye, hogy így alacsonyan tudják tartani a hitelkamatokat is. Ezek azonban nem feltétlenül számítanak követelménynek, ám létezik olyan helyzet is, amikor egyszerűen muszáj adóstársat bevonni egy hitelügyletbe. Házastársaknál például szinte törvényszerű, hogy ketten veszik fel a hitelt, de az élettársak esetében sincs másként, kivéve, ha vagyonmegosztás előzi meg a hitelfelvételt, és szintén kötelező a fedezetül szolgáló ingatlanban haszonélvezeti joggal bíró személyeket is adóstársként bevonni a hitelügyletbe.

Mire figyelj, ha adóstárs lennél?

Az adóstárs ugyanúgy felel a tartozásért, mint az adós, tehát a teljes tartozást behajthatják rajtad, ha a hitelügylet főadósa valamilyen okból kifolyólag nem tud, vagy akar törleszteni, és felmondják a hitelszerződést. A késedelmes fizetésről minden esetben értesítést kapsz, tehát tudni fogsz a problémáról, és érdemes még a szerződés felmondása előtt rendezned az elmaradást, mert utána az teljes tőketartozást egy összegben követeli majd a bank. Ez a legsúlyosabb probléma az adóstárssá válás kapcsán, de ez inkább egy előre nem látható következmény, amit a szerződés aláírása előtt nem fogsz tudni figyelembe venni, ám jó, ha tudsz róla.

Emiatt fontos, hogy csakis abban az esetben legyél adóstárs, ha a főadóst megbízhatónak tartod, és képes lennél kezességet vállalni érte. Ha viszont a lehető legjobban szeretnél járni, nem csak ezt kell figyelembe venned, hanem az igényelendő hitel konstrukcióját is. Mindenképp vizsgáld meg a hitelt, hiszen lehetnek a szerződésben olyan pontok, amelyek miatt nem éri meg azt felvenni, és persze a kamatok és egyéb költségek tekintetében is találhatsz jobbat, mint amit a főadós kiválasztott!

Oldalunk a segítségedre lesz ebben: hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait nálunk!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Személyi kölcsönt bankváltás nélkül? Lehetséges!

Személyi kölcsönt bankváltás nélkül? Lehetséges!

2022.08.05.

Személyi kölcsönt bankváltás nélkül is lehet igényelni, de nem mindig érdemes, napjainkban azonban változik a helyzet; lássuk, hogyan!

Tovább olvasom
Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

2021.10.05.

A személyi kölcsönök piaca sokszereplős. Szinte mindegyik pénzintézet kínál személyi kölcsönt. Ez a Magyarországon rendkívül népszerű hitelfajta két formában is elérhető. Az úgynevezett klasszikus személyi kölcsön mellett igényelhetünk Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt is. De mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

2021.10.29.

Alkalmazotti jogviszony esetén a jövedelmünket igazolnunk kell hitelfelvételkor. Ehhez munkáltatói igazolásra lesz szükség. Mi van, ha nem tudunk, vagy nem akarunk munkáltatói igazolást bemutatni? Körüljártuk a témát, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel nyugdíjasként – milyen dokumentumokra van szükség?

Hitelfelvétel nyugdíjasként – milyen dokumentumokra van szükség?

2021.09.28.

Nyugdíjasként sem kell lemondanunk az álmainkról, akkor sem, ha az állami ellátórendszer nyújtotta havi jövedelmünkből nem jutnánk messzire. Hitelt nyugdíjasként is igényelhetünk. Utánanéztünk, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségünk ehhez.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával