Milyen típusú életbiztosítások léteznek?

  • kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a biztosított személy baleset, vagy betegség miatt elhalálozik, de működhet élet-, egészség-, és balesetbiztosításként is. Anyagi segítséget nyújt, ha bekövetkezik valamelyik, a szerződésben szereplő biztosítási esemény, megtakarítási és befektetési célra viszont nem használható. A kockázati életbiztosítási szerződést általában 5-25 évre kötheted meg, a biztosítás megkötése után pedig általában 6 hónap várakozási idővel kell számolni, vagyis ez idő alatt nem fizet a biztosító, ha káresemény történik. A biztosítók általában felső korhatárt szabnak az életbiztosítás kötésére, amit nem haladhatsz meg a szerződés lejártakor, ám ez többnyire magas életkort jelent – van olyan biztosító, amelynél 90 éves kor a határ.

Lényeges, hogy a kockázati életbiztosítások esetében a biztosítási díjat havonta kell fizetni, vagyis nem lehetséges ezek összevonása éves, vagy negyedéves díjjá. Szintén nagyon fontos, hogyha a szerződés időtartama alatt nem történik káresemény, akkor nem történik kifizetés, hiszen ez nem befektetési célú biztosítás!

  • befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítás

A unit-linked életbiztosításhoz a hagyományos elemek mellett értékpapír számla is kapcsolódik, és a biztosítók által összeállított befektetési alapok közül Neked kell kiválasztani, hogy a befizetéseidet hova fektesse be a biztosító.

A unit-linked életbiztosítások két csoportja az egyszeri díjas és a folyamatos díjas típus. Az előbbinél egyszer kell befizetned egy nagyobb összeget befektetési célzattal, az utóbbinál pedig havonta fizetsz be egy meghatározott összeget. Ebben az esetben a befizetett összeg egyik része a befektetési alapokba kerül, másik része pedig az életbiztosítást fedezi.

Tudnod kell, hogy a szerződés megszüntetése esetén a befektetésednek csupán egy részét kaphatod vissza – minél előbb, annál kevesebbet. A másik hátrány, hogy a befektetéseknek járulékos költségei is vannak, amit nem feltétlenül kompenzál a hozam, ráadásul némi hozzáértésre is szükség van az ilyen típusú életbiztosítások kezeléséhez.

  • nyugdíjcélú életbiztosítás

A nyugdíjcélú életbiztosításnak nevében a célja, és államilag támogatott – 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintos adókedvezmény vehető igénybe rá. Kétféle nyugdíjbiztosítást köthetsz: hagyományos, illetve befektetési egységhez kötött (unit-linked) változatot. A kettő közötti különbség, hogy az előbbinél a hozam alacsonyabb, de fix, míg az utóbbinál Te határozod meg, hogy milyen befektetési alapba helyezzék a megtakarításodat.

További kérdés kategóriák

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

2022.08.19.

Valutát, vagy bankkártyát érdemes külföldi nyaraláson használni? Szerintünk sejted a választ; a részleteit megtudhatod az alábbi cikkből!

Tovább olvasom
Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Tovább olvasom
7 dolog, amit sokan rosszul hisznek a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban

7 dolog, amit sokan rosszul hisznek a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban

2021.01.28.

Számos félreértés él a köztudatban a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, amiket alábbi cikkünk igyekszik eloszlatni.

Tovább olvasom
A teljes várandósság alatt igényelhető a babaváró hitel?

A teljes várandósság alatt igényelhető a babaváró hitel?

2019.10.24.

A babaváró hitel lényege, hogy segítse az újdonsült szülőket a baba, vagy babák felnevelésében, vagyis mondhatjuk, hogy a lényege a baba. Amennyiben még nincs gyermeketek, de tervben van a családalapítás, akkor a babaváró hitelt Nektek találták ki. Viszont – mint minden hitel esetében – teljesítenetek kell néhány feltételt. Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy vajon a teljes várandósság alatt igényelhető-e a babaváró hitel. Szerencsére a szabályozás részletesen rendelkezik ezzel kapcsolatosan is. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával