Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nem lógsz ki a magyar átlagból, hiszen hazánkban fontos a saját otthon megléte – a népesség több, mint 80%-a így gondolkodik. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy nincs elegendő pénzed a lakás egy összegű megvásárlására, tehát hitelt kell felvenned, tehát az ehhez szükséges önerőt kell összegyűjtened.

Mennyi az önerő?

A törvényi szabályozás szerint a bank csupán a lakás piaci értékének 80%-át finanszírozhatja, a maradék 20%-ot neked kell előteremtened, mivel enélkül a hitelkérelmet nem hogy elutasítják, de be sem fogadják; ha tehát lakásra gyűjtesz, milliókat kell félretenned. Fontos viszont, hogy sok banknál a törvényi szabályozást "túlteljesítik", és többnyire nem elégszenek meg a 20%-kal, hanem 30, vagy ennél is magasabb százaléknyi összeget várnak el. Érdemes éppen ezért még a kérelem benyújtása előtt utánanézned a dolognak.

Mennyi számszerűsítve?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nagyjából azzal is tisztában vagy, hogy milyenre. Az átlagot figyelembe véve egy 30 milliós lakás esetében tehát minimum 6 millió forintot kell összegyűjtened, de ennél magasabb is lehet az összeg, ha nem a megfelelő bankot választod. Értelemszerűen a drágább lakás több önerőt feltételez, amiből levonható a következtetés: egyáltalán nem lesz könnyű dolgod.

Mennyit kell tehát havonta félretenni?

A kérdés valójában az, ahogy mennyi időn belül szeretnéd, ha a lakásra gyűjtés meghozná a gyümölcsét. Ezzel az időintervallummal – havi bontásban számolva – már csak el kell osztanod szükséges összeget, és meg is kapod a havi megtakarítás mértékét, amit el kell érned a célod érdekében. A fenti összeggel és öt évvel számolva havonta 100.000 forint megtakarítást kell realizálnod, ám azt is fontos hozzátennünk, hogy ez idő alatt a lakásárak több, mint valószínű, hogy változni fognak, ezért érdemes a félretett összeget befektetned, hogy legalább az inflációt kövesse a megtakarításod.

Ha pedig eljött az idő, tekintsd meg lakáshitel-ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön