Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan számolják ki a nyugdíj mértékét?

2021.04.12.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:30

Szeretnéd tudni a leendő nyugdíjad mértékét? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mire is számíthatsz a jövőben!

Hogyan számolják ki a nyugdíj mértékét?

A nyugdíj mértékének kiszámítása néhány alapelvhez köthető. Ezek legfontosabbja, hogy a nyugdíjas korú embereket az aktív, keresőképes réteg tartja el a befizetett nyugdíjjárulék által. A nyugdíjtörvényben rögzítettek szerint, az egységes nyugdíjszámítás alapján kapja meg mindenki a nyugdíját, így a későbbiekben valószínűleg Te is.

Miből számolják ki a nyugdíj mértékét?

A nyugdíj mértékének kiszámítása két adat alapján történik: a havi, nettó átlagkereset, illetve az aktív munkával töltött szolgálati idő szükséges hozzá, ez utóbbi esetében a teljes idő. A havi, nettó átlagkereset kiszámításához azonban szükség van az úgynevezett valorizációs szorzókra, amelyek által lekövethető az infláció és más tényezők. Azaz, ha a nyolcvanas években már dolgoztál, és nagyjából 5.000 forint volt a fizetésed (ami akkoriban átlagosnak volt tekinthető), akkor a nyugdíjszámításnál nem ezt az összeget, hanem a valorizációs szorzóval felszorzott összeget veszik figyelembe.

A jelenlegi fizetésed és a nyugdíjad mértékének aránya

Tudnod kell, hogy a fizetésednek csupán a 60-70%-át fogod megkapni nyugdíjként. Sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi életszínvonaladat gyakorlatilag képtelen leszel fenntartani kizárólag a nyugdíjadból, de legalábbis az államiból, és sajnos ezt a helyzetet még a jelenlegi társadalmi és egészségügyi tendenciák is tovább rontják.

A helyzet egyre tarthatatlanabb lesz

A nyugdíj mértékét a nyugdíjasok és az aktív, keresőképes lakosság aránya is befolyásolja. Magyarország lakossága viszont elöregedőben van, azaz több a nyugdíjas korú, mint az aktívkorú állampolgár. Sajnos a családbarát intézkedések ellenére sem akar ez a tendencia megfordulni, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben még nehezebb lesz a helyzet, illetve még alacsonyabb az átlagos nyugdíjak mértéke.

Mi a megoldás?

Alapvetően háromféle megoldás képzelhető el: a nyugdíjkorhatár emelése, a járulékok növelése, illetve a nyugdíj csökkentése. Hazánkban ebből a korhatáremelés és a nyugdíjcsökkentés a valószínű, és esélyes, hogy hamarosan meg is valósul.

Ha szeretnéd minél magasabbra növelni a nyugdíjad mértékét, ideje elgondolkodnod a nyugdíjcélú megtakarításokon. Oldalunkon számos nyugdíjbiztosítással ismerkedhetsz meg, és a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

2022.05.24.

A nyugdíj-megtakarítás elindítását nem szabad sokáig halogatni, hiszen könnyen kifuthatsz az időből – érdemes akár egy kisebb összeggel is elkezdened!

Tovább olvasom
Milyen előnyei és hátrányai vannak az önkéntes nyugdíjpénztárnak?

Milyen előnyei és hátrányai vannak az önkéntes nyugdíjpénztárnak?

2023.12.30.

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma a nyugdíjas korukra takarékoskodók között. A számtalan előnye mellett azonban nem feledkezhetünk meg a hátrányokról sem. Utánajártunk, és megmutatjuk, hogy mik az előnyei és a hátrányai az önkéntes nyugdíjpénztárnak. Szakértőink cikke.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Hány éves korig kaphatunk hitelt?

Hány éves korig kaphatunk hitelt?

2023.06.02.

Idősebb korban is felmerülhet a hitelfelvétel gondolata. És bár a nyugdíjasok a bankok kedvenc ügyfelei a stabil jövedelmük miatt, az életkoruk hátrány is lehet. Utánajártunk, hogy hány éves korig kaphatunk hitelt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával