Hogyan számolják ki a nyugdíj mértékét?

nyugdíj mértékének kiszámítása néhány alapelvhez köthető. Ezek legfontosabbja, hogy a nyugdíjas korú embereket az aktív, keresőképes réteg tartja el a befizetett nyugdíjjárulék által. A nyugdíjtörvényben rögzítettek szerint, az egységes nyugdíjszámítás alapján kapja meg mindenki a nyugdíját, így a későbbiekben valószínűleg Te is.

Miből számolják ki a nyugdíj mértékét?

nyugdíj mértékének kiszámítása két adat alapján történik: a havi, nettó átlagkereset, illetve az aktív munkával töltött szolgálati idő szükséges hozzá, ez utóbbi esetében a teljes idő. A havi, nettó átlagkereset kiszámításához azonban szükség van az úgynevezett valorizációs szorzókra, amelyek által lekövethető az infláció és más tényezők. Azaz, ha a nyolcvanas években már dolgoztál, és nagyjából 5.000 forint volt a fizetésed (ami akkoriban átlagosnak volt tekinthető), akkor a nyugdíjszámításnál nem ezt az összeget, hanem a valorizációs szorzóval felszorzott összeget veszik figyelembe.

A jelenlegi fizetésed és a nyugdíjad mértékének aránya

Tudnod kell, hogy a fizetésednek csupán a 60-70%-át fogod megkapni nyugdíjként. Sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi életszínvonaladat gyakorlatilag képtelen leszel fenntartani kizárólag a nyugdíjadból, de legalábbis az államiból, és sajnos ezt a helyzetet még a jelenlegi társadalmi és egészségügyi tendenciák is tovább rontják.

A helyzet egyre tarthatatlanabb lesz

nyugdíj mértékét a nyugdíjasok és az aktív, keresőképes lakosság aránya is befolyásolja. Magyarország lakossága viszont elöregedőben van, azaz több a nyugdíjas korú, mint az aktívkorú állampolgár. Sajnos a családbarát intézkedések ellenére sem akar ez a tendencia megfordulni, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben még nehezebb lesz a helyzet, illetve még alacsonyabb az átlagos nyugdíjak mértéke.

Mi a megoldás?

Alapvetően háromféle megoldás képzelhető el: a nyugdíjkorhatár emelése, a járulékok növelése, illetve a nyugdíj csökkentése. Hazánkban ebből a korhatáremelés és a nyugdíjcsökkentés a valószínű, és esélyes, hogy hamarosan meg is valósul.

Ha szeretnéd minél magasabbra növelni a nyugdíjad mértékét, ideje elgondolkodnod a nyugdíjcélú megtakarításokon. Oldalunkon számos nyugdíjbiztosítással ismerkedhetsz meg, és a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250