Faktoring és hitel – mi a különbség?

Faktoring és hitel között számos különbség felfedezhető, a közös pedig csupán az, hogy mindkettő pénzzel jár. Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz róluk!

A faktoring és a hitel közti különbségeket a vállalati hitelezés kapcsán érdemes alaposabban szemügyre venni, hiszen az előbbi kizárólag ebben a szegmensben alkalmazható, a lakosságiban nem. A különbségek lényegi része az ügylet sebességében és a pénzügyi együttműködés rugalmasságában keresendő – lássuk, mik ezek!

A faktoring lényege

A faktoring olyan finanszírozási forma, amely a vállalkozások számára biztosít azonnali pénzforrást a kiállított, de még nem lejárt számlák értékesítésével. Ezzel a cég a saját bevételéhez jut hozzá a partnerek 30, vagy akár 120 napos fizetési határidejének kivárása helyett. A faktoring tehát nem hitel, hanem egy pénzügyi szolgáltatás, ami időlegesen pénzt biztosít, ám fontos tudni, hogy nem a teljes összeget; a legtöbb, faktorálással foglalkozó pénzintézet maximum a számlák ellenértékének 90%-át hajlandó folyósítani.

A faktoring és a hitelek közti különbségek

A faktoring által akár egy munkanap alatt felállítható a keret, nem igényel fedezetet, az igénylő partnereinek pénzügyi adatait vizsgálja, flexibilis, az igényekhez szabható, ráadásul a finanszírozáson kívül további szolgáltatások is igénybe vehetőek általa, így például követeléskezelés, biztosítás, valamint a behajtás is.

Ezzel szemben a hitelek esetében az elbírálási folyamat viszonylag hosszú, emellett a legtöbb típus fedezetet is igényel, a hitel kapcsán az igénylő cég pénzügyi adatait vizsgálják, a keret fix, illetve csak nehézkesen módosítható, ráadásul semmilyen plusz szolgáltatás nem vehető igénybe mellé.

Mint látható, a faktoring összetettebb, tehát az előnyei is számosabbak, hiszen például gyorsabban és jóval magasabb összeghez juthatunk, és közben a vállalkozást nem terheli a tartozás visszafizetése. Ettől függetlenül természetesen a hiteleket sem szabad lebecsülni, hiszen rengeteg esetben lényegesen jobban járhatunk velük, ám egy vállalkozásnak minden eshetőséget mérlegelnie kell a nyereség maximalizálása érdekében.

Provident 20-as kölcsön Provident 20-as kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Prémium Kölcsön

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön