Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

2022.09.23.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. július 26. 15:57

Diákmunkát vállalsz és szeretnéd jól átlátni a fizetésedet? A buszbérletet is meg kell venned, hogy elérj az iskolába, de az ügyfélszolgálat messze van, így könnyebb lenne online megvenni a jegyet? Szükséged lenne egy új iskolatáskára, de a közelben sehol nem találtál egyedit, ezért a netről rendelnél valamit? Látod az összefüggést? Mindegyikhez szükséges egy bankszámla. Ha pedig a fenti élethelyzetek bármelyike stimmel rád, diákszámlára lesz szükséged. Ha nem vagy még profi a banki ügyekben, akkor segítünk és elmondjuk, mire figyelj oda diákszámla nyitásakor.

5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

Fiatalon kedvezményt kapsz, ami kitart a diákévek után is

Diákszámla nyitásakor számos kérdés megfordul a tanulók és a szülők fejében, melyeket érdemes alaposan átgondolni. Diákszámlát a legtöbb banknál 14 és 24 év között igényelhetsz, tehát már a középiskolai tanulmányok megkezdése előtt megnyithatod a számládat. 14 és 18 éves korod között a tankötelezettség miatt nem kell igazolnod a tanulói jogviszonyodat, azonban a 18. évedet betöltve erre szükség van. Jól jársz vele, hiszen számos olyan kedvezményt élvezhetsz 24 éves korodig, mely nagy segítség lehet a mindennapokban. Diákszámlát az év bármely szakaszában nyithatsz, a pénzintézetnek nem számít, hogy épp felkészülési, vagy vizsgaidőszak van.

Ha elmúltál már 18, akkor a számla csak a nevében jelzi a „diákot”, de hidd el, ez olyan kedvezményekkel jár, ami nagy előnyt jelent számodra. Az utalásaid pillanatok alatt megérkeznek Magyarországon belül, a készpénzfelvétel ingyenességét is kérvényezheted, és a kártyádat nem korlátozzák külföldön sem. Persze a hátáron túli kártyahasználatnál fokozottan ügyelj a valutaszámításra. Tehát számlanyitásakor nem érdemes a lakossági számlavezetést kérned, hiszen 24 éves korodig érvényesek rád a kedvezmények, amit a diákszámla nyitásakor megkaptál. Illetve a lakossági számla esetében általában csak akkor kapod meg az engedményeket, ha rendszeres utalás érkezik a számládra, míg ez a diákszámla nyitásakor nem feltétel az engedményekhez.

Amennyiben még nem vagy 18, akkor nincs választásod, mindenképpen diákszámlát nyitnak neked a bankokban.

A magad ura leszel, de figyelj, hogy ne ússz el!

A suli alatt fizetheted a számládról vagy a kártyádról a különórákat, az edzéseket, a tanszereket, vagy egy belépőt a szórakozóhelyre. Azzal, hogy a szüleid saját számlát nyitnak neked esélyed nyílik a felelősségteljes és tudatos pénzügyek kezelésére. Ha diákmunkát vállalsz, a diákszövetségek, vagy a nyári munkahelyek előbb szóba állnak veled, ha van saját bankszámlád, ahová utalhatják a béredet. Igazán felnőttes és érett érzés lehet, hogy van saját pénzed, amihez bankkártya is társul, azonban a költésekre mindig figyelj oda és rendszeresen ellenőrizd a pénzintézet applikációján vagy a netbankodon keresztül alaposan. A kártyás fizetésnek számos előnye van, bárhol is jársz, de még ennél is nagyobb szabadságot biztosít, ha egyenesen a telefonodról, vagy az okosórádról intézed az anyagiakat a kasszánál.

Kell a szülői engedély diákszámla nyitásakor, vagy sem?

Mint azt már említettük, számos kedvezménnyel járhat, ha tanulóként diákszámlát nyitsz. Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik rendszeresen, havonta kapnak egy bizonyos összeget, akár fizetést, akár szülői támogatást a bankszámlájukra. Amennyiben a 18. évedet még nem töltötted be, a szüleid beleegyezésére is szükséged lesz a diákszámla nyitásakor. Még ebben az esetben is fennáll a lehetősége, hogy egyelőre nem kaphatsz bankkártyát. Azonban, ha már a törvény szerint is nagykorú vagy, nem szükséges a szülői felügyelet és a kártyát is azonnal megkapod a diákszámla nyitásakor.

Ne feledkezz meg a rendszeres banki költségekről sem!

Amikor kezedbe kapod a bankártyádat, könnyen gondolhatod azt, hogy tiéd a világ és valóban számos új lehetőség nyílik meg előtted, de nagyon figyelj oda például arra, hogy a bankszámláknak vannak bizonyos rendszeres fenntartási költségei. Ezeket mindenképpen kérd ki a bankoktól a diákszámla nyitásakor. Legyél tisztában azzal is, hogy hogyan változnak a költségek akkor, amikor betöltöd a 18. évedet, vagy ha megszűnik a tanulói jogviszonyod, vagy 24 éves korod után. Ugyanis, ha előrelátó vagy és hosszútávra tervezel, valószínűleg a diákszámla nyitásakor kiválasztott banknál maradsz azután is, hogy a diák státuszod lejár. Amennyiben a bank szeretne téged megtartani ügyfélként, úgy biztosan tud neked olyan ajánlatot kínálni, amely megfelel az igényeidnek.

Az ingyenes készpénzfelvétel neked is jár 16 év felett havi két ATM-es készpénzfelvételre 150 ezer forint költségig Magyarország teljes területén. Ez azonban nem mindenhol automatikus, így ezt mindenképpen kérd, mint opció a diákszámla nyitásakor. Az, hogy a havi két alkalom felett milyen összeget számol fel a bank a pénzelvételre, az pénzintézetenként változó. Ezért a diákszámla nyitásakor azt is mérlegeld, hogy havonta milyen készpénzes összegekre van szükséged és ez milyen költségekkel jár.

Minden lehet modern, 21. századi

A mai fiatalok egyrészt a környezettudatosság miatt, másrészt azért, mert már ciki, de nem kérik a papíralapú számlakivonatot, hiszen pár koppintással mindent elérnek az okostelefonjukon keresztül. A bank appjain láthatod a költéseidet, az elérhető összeget, hogy hol van a közeledben ATM, hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult a számláddal, de ha szükséges egy utalást is azonnal elintézhetsz a metrón ülve is. Az okostelefonodon keresztül kinyílik előtted a világ és ez a bankolásra is igaz. A netbankon és a mobilbankon keresztül bármit beállíthatsz, személyre szabhatsz magadnak, így nem kell egy bankfiókban, vagy a telefonos ügyintézésre várnod, mindent intézhetsz online. A diákszámla nyitásakor ugyan szükséges a személyes jelenlét, de a későbbiekben a bank közelébe sem kell menned, minden elfér a zsebedben.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

Állandó átutalás, vagy csoportos beszedés – mikor melyiket érdemes használnunk?

2022.12.19.

Az állandó átutalás, vagy a csoportos beszedés képes megoldani, hogy anyagilag jobban járjunk? Van-e más lehetőség? Az alábbiakból minden kiderül!

Tovább olvasom
Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

Találd meg vállalkozásod számára a megfelelő bankszámlát a K&H Banknál!

2022.06.14.

A K&H Bank bankszámlái között biztosan megtalálod azt a típust, amelyik minden tekintetben megfelel majd a vállalkozásod igényeinek!

Tovább olvasom
Spórolj tudatosan: ellenőrizd a bankszámla-díjkimutatásodat!

Spórolj tudatosan: ellenőrizd a bankszámla-díjkimutatásodat!

2023.02.15.

Te ellenőrzöd a bankszámla-díjkimutatásodat? Ha nem, az alábbiakból megtudhatod, miért is lenne fontos, hogy rendszeresen megtedd!

Tovább olvasom
Harmadára csökken júliustól az alapszámlák havidíja

Harmadára csökken júliustól az alapszámlák havidíja

2023.04.11.

2023. július 1-től az alapszámlák havidíja 1000 forintra csökken a jelenlegi 3000 forintról. Ez a számlacsomag mindenki számára elérhető, és kedvező áron kínál alapszolgáltatásokat.

Tovább olvasom