Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

2022.09.23.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. július 26. 15:57

Diákmunkát vállalsz és szeretnéd jól átlátni a fizetésedet? A buszbérletet is meg kell venned, hogy elérj az iskolába, de az ügyfélszolgálat messze van, így könnyebb lenne online megvenni a jegyet? Szükséged lenne egy új iskolatáskára, de a közelben sehol nem találtál egyedit, ezért a netről rendelnél valamit? Látod az összefüggést? Mindegyikhez szükséges egy bankszámla. Ha pedig a fenti élethelyzetek bármelyike stimmel rád, diákszámlára lesz szükséged. Ha nem vagy még profi a banki ügyekben, akkor segítünk és elmondjuk, mire figyelj oda diákszámla nyitásakor.

5 dolog, amikre figyelj diákszámla nyitásakor

Fiatalon kedvezményt kapsz, ami kitart a diákévek után is

Diákszámla nyitásakor számos kérdés megfordul a tanulók és a szülők fejében, melyeket érdemes alaposan átgondolni. Diákszámlát a legtöbb banknál 14 és 24 év között igényelhetsz, tehát már a középiskolai tanulmányok megkezdése előtt megnyithatod a számládat. 14 és 18 éves korod között a tankötelezettség miatt nem kell igazolnod a tanulói jogviszonyodat, azonban a 18. évedet betöltve erre szükség van. Jól jársz vele, hiszen számos olyan kedvezményt élvezhetsz 24 éves korodig, mely nagy segítség lehet a mindennapokban. Diákszámlát az év bármely szakaszában nyithatsz, a pénzintézetnek nem számít, hogy épp felkészülési, vagy vizsgaidőszak van.

Ha elmúltál már 18, akkor a számla csak a nevében jelzi a „diákot”, de hidd el, ez olyan kedvezményekkel jár, ami nagy előnyt jelent számodra. Az utalásaid pillanatok alatt megérkeznek Magyarországon belül, a készpénzfelvétel ingyenességét is kérvényezheted, és a kártyádat nem korlátozzák külföldön sem. Persze a hátáron túli kártyahasználatnál fokozottan ügyelj a valutaszámításra. Tehát számlanyitásakor nem érdemes a lakossági számlavezetést kérned, hiszen 24 éves korodig érvényesek rád a kedvezmények, amit a diákszámla nyitásakor megkaptál. Illetve a lakossági számla esetében általában csak akkor kapod meg az engedményeket, ha rendszeres utalás érkezik a számládra, míg ez a diákszámla nyitásakor nem feltétel az engedményekhez.

Amennyiben még nem vagy 18, akkor nincs választásod, mindenképpen diákszámlát nyitnak neked a bankokban.

A magad ura leszel, de figyelj, hogy ne ússz el!

A suli alatt fizetheted a számládról vagy a kártyádról a különórákat, az edzéseket, a tanszereket, vagy egy belépőt a szórakozóhelyre. Azzal, hogy a szüleid saját számlát nyitnak neked esélyed nyílik a felelősségteljes és tudatos pénzügyek kezelésére. Ha diákmunkát vállalsz, a diákszövetségek, vagy a nyári munkahelyek előbb szóba állnak veled, ha van saját bankszámlád, ahová utalhatják a béredet. Igazán felnőttes és érett érzés lehet, hogy van saját pénzed, amihez bankkártya is társul, azonban a költésekre mindig figyelj oda és rendszeresen ellenőrizd a pénzintézet applikációján vagy a netbankodon keresztül alaposan. A kártyás fizetésnek számos előnye van, bárhol is jársz, de még ennél is nagyobb szabadságot biztosít, ha egyenesen a telefonodról, vagy az okosórádról intézed az anyagiakat a kasszánál.

Kell a szülői engedély diákszámla nyitásakor, vagy sem?

Mint azt már említettük, számos kedvezménnyel járhat, ha tanulóként diákszámlát nyitsz. Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik rendszeresen, havonta kapnak egy bizonyos összeget, akár fizetést, akár szülői támogatást a bankszámlájukra. Amennyiben a 18. évedet még nem töltötted be, a szüleid beleegyezésére is szükséged lesz a diákszámla nyitásakor. Még ebben az esetben is fennáll a lehetősége, hogy egyelőre nem kaphatsz bankkártyát. Azonban, ha már a törvény szerint is nagykorú vagy, nem szükséges a szülői felügyelet és a kártyát is azonnal megkapod a diákszámla nyitásakor.

Ne feledkezz meg a rendszeres banki költségekről sem!

Amikor kezedbe kapod a bankártyádat, könnyen gondolhatod azt, hogy tiéd a világ és valóban számos új lehetőség nyílik meg előtted, de nagyon figyelj oda például arra, hogy a bankszámláknak vannak bizonyos rendszeres fenntartási költségei. Ezeket mindenképpen kérd ki a bankoktól a diákszámla nyitásakor. Legyél tisztában azzal is, hogy hogyan változnak a költségek akkor, amikor betöltöd a 18. évedet, vagy ha megszűnik a tanulói jogviszonyod, vagy 24 éves korod után. Ugyanis, ha előrelátó vagy és hosszútávra tervezel, valószínűleg a diákszámla nyitásakor kiválasztott banknál maradsz azután is, hogy a diák státuszod lejár. Amennyiben a bank szeretne téged megtartani ügyfélként, úgy biztosan tud neked olyan ajánlatot kínálni, amely megfelel az igényeidnek.

Az ingyenes készpénzfelvétel neked is jár 16 év felett havi két ATM-es készpénzfelvételre 150 ezer forint költségig Magyarország teljes területén. Ez azonban nem mindenhol automatikus, így ezt mindenképpen kérd, mint opció a diákszámla nyitásakor. Az, hogy a havi két alkalom felett milyen összeget számol fel a bank a pénzelvételre, az pénzintézetenként változó. Ezért a diákszámla nyitásakor azt is mérlegeld, hogy havonta milyen készpénzes összegekre van szükséged és ez milyen költségekkel jár.

Minden lehet modern, 21. századi

A mai fiatalok egyrészt a környezettudatosság miatt, másrészt azért, mert már ciki, de nem kérik a papíralapú számlakivonatot, hiszen pár koppintással mindent elérnek az okostelefonjukon keresztül. A bank appjain láthatod a költéseidet, az elérhető összeget, hogy hol van a közeledben ATM, hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult a számláddal, de ha szükséges egy utalást is azonnal elintézhetsz a metrón ülve is. Az okostelefonodon keresztül kinyílik előtted a világ és ez a bankolásra is igaz. A netbankon és a mobilbankon keresztül bármit beállíthatsz, személyre szabhatsz magadnak, így nem kell egy bankfiókban, vagy a telefonos ügyintézésre várnod, mindent intézhetsz online. A diákszámla nyitásakor ugyan szükséges a személyes jelenlét, de a későbbiekben a bank közelébe sem kell menned, minden elfér a zsebedben.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A K&H Bank számlacsomagjai – mutatjuk, mik a lehetőségek!

A K&H Bank számlacsomagjai – mutatjuk, mik a lehetőségek!

2022.04.29.

A K&H Bank számlacsomagjai között mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt, hiszen igen nagy a választék!

Tovább olvasom
Másodpercek alatt megérkezhetnek az utalások az EU-n belül

Másodpercek alatt megérkezhetnek az utalások az EU-n belül

2024.02.21.

Az azonnali utalás már működik Magyarországon. Forintban, magyar bankszámlák között. Az Uniós szabályok szerint ez minden Európai Uniós bank között is működni fog rövidesen, euróban. De mit jelent ez a változás? Miért lehet ez fontos, és miért lesz jó? Mutatjuk szakértőink válaszait.

Tovább olvasom
Diákszámla a Raiffeisen Banknál: fedezd fel a Yelloo bankszámla előnyeit!

Diákszámla a Raiffeisen Banknál: fedezd fel a Yelloo bankszámla előnyeit!

2023.11.09.

Első lépés a pénzügyi függetlenség felé minden 14-25 éves részére, nem csak diákoknak – ez a Yelloo a Raiffeisentől. De miért fontos a pénzügyi függetlenség? És miért fontos ez már 18 éves kor alatt is? Utánajártunk, és mutatjuk a Yelloo számla előnyeit.

Tovább olvasom
Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával