Hirdetés

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

2023.01.18.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 12:34

Végig a hitelmoratóriumban maradtál, és aggódsz a következmények miatt? Az alábbi cikkből megtudhatod, mire számíthatsz!

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Aki végig a hitelmoratóriumban maradt, annak sokáig nem kellett fizetnie a hitele törlesztőrészleteit, ám az előnyhöz szinte mindig társul valamilyen hátrány, és ez ebben az esetben sincs másként. A hitelmoratórium ugyanis nincs ingyen, és ugyan a kölcsön halasztható lett általa, ám ettől még ugyanúgy vissza kell fizetni, mintha nem lett volna könnyítés.

A probléma okai

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős, tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy 2022. év végével megszűnik a fizetési moratórium, vagyis január 1-től mindenkinek folytatnia kell a törlesztést. Az összesen 33 hónapig tartó lehetőség tehát véget ért, ám a problémák még csak most kezdődnek.

A törlesztési moratórium a COVID járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére jött létre, és 2020. március 18-án indult. Eredetileg minden hitelre, vagyis a 2020.03.18-ig folyósított kölcsönökre automatikusan vonatkozott, a kamatokat azonban a bankok nem engedték el, vagyis azt később vissza kell fizetni.

A hitelmoratórium ideje alatt felhalmozott kamatot viszont nem egy összegben kell megfizetni, hanem a hátralévő futamidő alatt, egyenlő részletekben, ráadásul az összeg gyakorlatilag kamatmentes, és a moratórium végeztével a havi törlesztőrészlet sem emelkedhet. Ezt kizárólag csak úgy lehet megoldani, hogy a kölcsön futamidejét hosszabbítják meg, és a ráadás hónapokra osztják el a felgyűlt kamatösszeget.

Szerencsére kevesen maradtak végig a hitelmoratóriumban

Összességében tehát már 33 hónapja áll fenn a hitelmoratórium, hiszen többször is meghosszabbították, de az utolsó szakaszban már csak az arra rászorulók vehették igénybe akkor, ha a bankjuktól ezt külön igényelték. Átmenetileg sokak számára jelentett ez könnyebbséget, ám akadnak olyanok is – szerencsére viszonylag kevesen –, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak.

A moratórium lehetőségét kihasználók száma az indulás óta jelentősen csökkent; az egyre nagyobb számban kilépő ügyfelek miatt 2022. augusztusára a vállalati hitelek mindössze 1%-a, a lakossági hiteleknek pedig 3%-a vett részt a moratóriumban, azóta pedig ez a szám tovább csökkent. Mondhatjuk, hogy ez szerencsés, hiszen egy kisebb összegű tartozásnál ez csupán egy-két hónapnyi pluszt jelenthet, ám a lakáshitelek esetében már sokkal rosszabb a helyzet.

Mire számítsanak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Akik végig a hitelmoratóriumot választották, és nem álltak vissza a hitel törlesztésére, azok komoly kamatfizetési kötelezettséget halmoztak fel ez idő alatt. Ha például a moratórium kezdetekor a fennálló tartozás 15 millió forint, a hátralévő futamidő 15 év, a kölcsön kamata 5%, a törlesztőrészlet pedig 118.619 forint, akkor ez idő alatt 2.062.500 forint kamat halmozódik fel.

Ha az a cél, hogy ne emelkedjen a törlesztő, a kölcsön lejáratát összesen 60 hónappal ki kell tolni – beleszámítva a hitelmoratórium 33 hónapját –, ami azt jelenti, hogy ténylegesen 27 törlesztőrészlettel emelkedik a megfizetendő összegek száma, emiatt pedig a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg 3,1 millió forinttal, azaz 14,65%-kal emelkedik. Ez már épp elég nagy összeg ahhoz, hogy gondot jelentsen a legtöbb magyar családnak, nem is beszélve azokról, akik egyedül vágtak bele egy lakáshitel törlesztésébe – már, ha egyáltalán megtehették.

Nem csak ez lehet probléma

A közlemény szerint tehát a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet a felhalmozódott kamatok és díjak miatt, illetve a tartozás visszafizetésének a futamidő meghosszabbításával kell megvalósulnia. Ez megfelel az eddigi szabályoknak, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanannyit fog valaki törleszteni, mint amennyit 2020 februárjában fizetett, hiszen ez idő alatt számos meglévő kölcsön kamata megemelkedett.

A kamatemelkedés miatti törlesztőrészlet-növekedést viszont nem befolyásolja a hitelmoratórium, tehát az adósoknak mindenképp számolniuk kell a fizetési kötelezettségük megemelkedésével, bár ezt a kamatstop mérsékelheti.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha zöld hitelt veszünk fel?

Mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha zöld hitelt veszünk fel?

2021.12.16.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjában elérhető zöld hitel egy rendkívüli lehetőség. Alacsony kamattal nagyon magas hitelösszeghez juthatunk. A zöld hitel sokkal kedvezőbb a piaci kamatozású jelzáloghiteleknél. Hogy mennyivel? Mutatjuk, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha zöld hitelt veszünk fel.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom
Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Hogyan gyorsítható a lakáshitel-felvétel folyamata?

Hogyan gyorsítható a lakáshitel-felvétel folyamata?

2021.04.21.

A lakáshitel-igényléshez több lépcsőfokot kell megugrani. A banknak be kell mutatnunk a jövedelemigazolásunkat, fel kell becsültetnünk a megvásárolni kívánt ingatlant, várnunk kell a hitelbírálatra. Ezen kívül a szerződéskötés, a zálogjog bejegyzése, a közokiratba foglalás, valamint a hitel folyósítása mind időbe kerül. De meggyorsítható-e a lakáshitel felvétel folyamata?

Tovább olvasom