fbpx
Hirdetés

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

2023.01.18.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 12:34

Végig a hitelmoratóriumban maradtál, és aggódsz a következmények miatt? Az alábbi cikkből megtudhatod, mire számíthatsz!

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Aki végig a hitelmoratóriumban maradt, annak sokáig nem kellett fizetnie a hitele törlesztőrészleteit, ám az előnyhöz szinte mindig társul valamilyen hátrány, és ez ebben az esetben sincs másként. A hitelmoratórium ugyanis nincs ingyen, és ugyan a kölcsön halasztható lett általa, ám ettől még ugyanúgy vissza kell fizetni, mintha nem lett volna könnyítés.

A probléma okai

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős, tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy 2022. év végével megszűnik a fizetési moratórium, vagyis január 1-től mindenkinek folytatnia kell a törlesztést. Az összesen 33 hónapig tartó lehetőség tehát véget ért, ám a problémák még csak most kezdődnek.

A törlesztési moratórium a COVID járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére jött létre, és 2020. március 18-án indult. Eredetileg minden hitelre, vagyis a 2020.03.18-ig folyósított kölcsönökre automatikusan vonatkozott, a kamatokat azonban a bankok nem engedték el, vagyis azt később vissza kell fizetni.

A hitelmoratórium ideje alatt felhalmozott kamatot viszont nem egy összegben kell megfizetni, hanem a hátralévő futamidő alatt, egyenlő részletekben, ráadásul az összeg gyakorlatilag kamatmentes, és a moratórium végeztével a havi törlesztőrészlet sem emelkedhet. Ezt kizárólag csak úgy lehet megoldani, hogy a kölcsön futamidejét hosszabbítják meg, és a ráadás hónapokra osztják el a felgyűlt kamatösszeget.

Szerencsére kevesen maradtak végig a hitelmoratóriumban

Összességében tehát már 33 hónapja áll fenn a hitelmoratórium, hiszen többször is meghosszabbították, de az utolsó szakaszban már csak az arra rászorulók vehették igénybe akkor, ha a bankjuktól ezt külön igényelték. Átmenetileg sokak számára jelentett ez könnyebbséget, ám akadnak olyanok is – szerencsére viszonylag kevesen –, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak.

A moratórium lehetőségét kihasználók száma az indulás óta jelentősen csökkent; az egyre nagyobb számban kilépő ügyfelek miatt 2022. augusztusára a vállalati hitelek mindössze 1%-a, a lakossági hiteleknek pedig 3%-a vett részt a moratóriumban, azóta pedig ez a szám tovább csökkent. Mondhatjuk, hogy ez szerencsés, hiszen egy kisebb összegű tartozásnál ez csupán egy-két hónapnyi pluszt jelenthet, ám a lakáshitelek esetében már sokkal rosszabb a helyzet.

Mire számítsanak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Akik végig a hitelmoratóriumot választották, és nem álltak vissza a hitel törlesztésére, azok komoly kamatfizetési kötelezettséget halmoztak fel ez idő alatt. Ha például a moratórium kezdetekor a fennálló tartozás 15 millió forint, a hátralévő futamidő 15 év, a kölcsön kamata 5%, a törlesztőrészlet pedig 118.619 forint, akkor ez idő alatt 2.062.500 forint kamat halmozódik fel.

Ha az a cél, hogy ne emelkedjen a törlesztő, a kölcsön lejáratát összesen 60 hónappal ki kell tolni – beleszámítva a hitelmoratórium 33 hónapját –, ami azt jelenti, hogy ténylegesen 27 törlesztőrészlettel emelkedik a megfizetendő összegek száma, emiatt pedig a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg 3,1 millió forinttal, azaz 14,65%-kal emelkedik. Ez már épp elég nagy összeg ahhoz, hogy gondot jelentsen a legtöbb magyar családnak, nem is beszélve azokról, akik egyedül vágtak bele egy lakáshitel törlesztésébe – már, ha egyáltalán megtehették.

Nem csak ez lehet probléma

A közlemény szerint tehát a havi törlesztőrészlet nem emelkedhet a felhalmozódott kamatok és díjak miatt, illetve a tartozás visszafizetésének a futamidő meghosszabbításával kell megvalósulnia. Ez megfelel az eddigi szabályoknak, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanannyit fog valaki törleszteni, mint amennyit 2020 februárjában fizetett, hiszen ez idő alatt számos meglévő kölcsön kamata megemelkedett.

A kamatemelkedés miatti törlesztőrészlet-növekedést viszont nem befolyásolja a hitelmoratórium, tehát az adósoknak mindenképp számolniuk kell a fizetési kötelezettségük megemelkedésével, bár ezt a kamatstop mérsékelheti.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

7 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

7 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

2022.06.27.

Lakáshitelt vennél fel, és minden tanáccsal felvértezve futnál neki a folyamatnak? alábbi cikkünk neked készült!

Tovább olvasom
Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

Mire figyeljünk terhelt ingatlan vásárlásakor?

2022.12.30.

Terhelt ingatlan vásárlásakor rengeteg buktatóval lehet találkozni, és igencsak érdemes ezeket elkerülni – erről szól alábbi cikkünk.

Tovább olvasom
Lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén

Lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén

2022.04.13.

Átlagfizetéssel lakást vásárolni Magyarországon reménytelen vállalkozás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai ráadásul nem mindig mutatják meg pontosan a valóságot. Magyarként saját lakást szeretnénk. Nem albérletet. Ez azonban átlagfizetésből majdnem lehetetlen. Utánajártunk, hogy mik a lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén.

Tovább olvasom
El szeretnél költözni otthonról? Adunk pár pénzügyi tippet!

El szeretnél költözni otthonról? Adunk pár pénzügyi tippet!

2021.02.18.

Ha el szeretnél költözni otthonról, de csak magadra számíthatsz, akkor nehéz dolgod lesz. Az alábbi cikkel ehhez nyújtunk neked segítséget.

Tovább olvasom