Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

2021.01.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:04

A CVC kód minden bankkártyán megtalálható, és internetes vásárlásoknál minden esetben kérik. De mire jó? Az alábbiakból kiderül.

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

A CVC kód (Card Verification Code) egy biztonsági eszköz, ami igazolja, hogy nem éltek vissza a kártyaadataiddal, hanem Te használod. A CVC kódot általában a kártya hátoldalán, az aláírásodhoz kialakított mező mellett találod meg; egy háromjegyű számról van szó. Az online vásárlás csak abban az esetben jön létre, ha ezt a kódot megadod, ellenkező esetben ugyanis a bank nem hagyja jóvá a kereskedő kérését, vagyis Te nem fizeted ki a rendelt terméket.

Hogyan történik az internetes vásárlás?

Hazánkban az úgynevezett háromszereplős fizetési folyamat az elterjedt, ami azt jelenti, hogy fizetéskor a webáruház átirányítja a vevőt a bank oldalára, a tranzakció a bank felületén történik, így a banké minden felelősség, a webáruház pedig nem jut hozzá semmilyen adathoz. Létezik a kétszereplős mód is, amely során a kártyaadatok a webáruházon keresztül jutnak el a bankhoz, és ugyan nem annyira elterjedt ez a rendszer Magyarországon, mint a háromszereplős, azért létezik, és találkozhatsz is vele. Ebben az esetben a kereskedő továbbítja a kártyaadatokat a bank felé, és őt terheli minden felelősség is.

Mikor nincs szükség a CVC kódra?

A CVC kód használata a kétszereplős módnál nem kötelező, mivel a kereskedő dönti el, hogy kéri-e a vásárláshoz. Sokszor találkozhatsz ilyen webáruházakkal, aggódnod viszont ebben az esetben sem kell, hiszen a kereskedő vállalta, hogy nem kéri ezt a kódot, így a felelősség nem téged terhel, ha valami nem stimmel a fizetéssel.

Mikor van mindenképp szükség rá?

A legtöbb webáruház viszont kéri a CVC kódot, mivel nagy kockázatot jelent, ha a kártyaadataiddal együtt a CVC kódot is megszerzi valaki, aki vissza akar élni vele. Érdemes körültekintően eljárnod, és kizárólag olyan, hitelesített és biztonságos weboldalon fizetni a bankkártyáddal, amelyben nem csak Te bízol meg, de mások is; az ilyeneket az URL elején található „https” előtagról ismerheted meg.

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait, válaszd ki számodra a legmegfelelőbbet!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

2021.07.30.

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

2020.04.14.

Egészen mostanáig 5.000 forintos vásárlás alatt nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetések esetében, és ez egyrészt megkönnyítette a vásárlást, másrészt akadt veszélye is: ha elveszítetted a bankkártyádat, és azt valaki más használta a letiltás előtt, akkor 5.000 forintig gond nélkül megoldhatta, azaz költhette a pénzedet, amit nem kaphattál vissza soha többé.

Tovább olvasom
Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

Utazás külföldre: váltsunk valutát, vagy bankkártyát használjunk?

2022.08.19.

Valutát, vagy bankkártyát érdemes külföldi nyaraláson használni? Szerintünk sejted a választ; a részleteit megtudhatod az alábbi cikkből!

Tovább olvasom
Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

2021.12.06.

A Google Pay egy digitális pénztárca. Ez a sokak által várt szolgáltatás már nálunk is használható. Fizethetünk a telefonunkkal vagy az okosóránkkal anélkül, hogy elő kellene vennünk a pénztárcánkat vagy a bankkártyákat. Megnéztük, hogy mire jó a Google Pay, és hogy hogyan és hol használhatjuk.

Tovább olvasom