fbpx
Hirdetés

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

2021.01.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 20:04

A CVC kód minden bankkártyán megtalálható, és internetes vásárlásoknál minden esetben kérik. De mire jó? Az alábbiakból kiderül.

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

A CVC kód (Card Verification Code) egy biztonsági eszköz, ami igazolja, hogy nem éltek vissza a kártyaadataiddal, hanem Te használod. A CVC kódot általában a kártya hátoldalán, az aláírásodhoz kialakított mező mellett találod meg; egy háromjegyű számról van szó. Az online vásárlás csak abban az esetben jön létre, ha ezt a kódot megadod, ellenkező esetben ugyanis a bank nem hagyja jóvá a kereskedő kérését, vagyis Te nem fizeted ki a rendelt terméket.

Hogyan történik az internetes vásárlás?

Hazánkban az úgynevezett háromszereplős fizetési folyamat az elterjedt, ami azt jelenti, hogy fizetéskor a webáruház átirányítja a vevőt a bank oldalára, a tranzakció a bank felületén történik, így a banké minden felelősség, a webáruház pedig nem jut hozzá semmilyen adathoz. Létezik a kétszereplős mód is, amely során a kártyaadatok a webáruházon keresztül jutnak el a bankhoz, és ugyan nem annyira elterjedt ez a rendszer Magyarországon, mint a háromszereplős, azért létezik, és találkozhatsz is vele. Ebben az esetben a kereskedő továbbítja a kártyaadatokat a bank felé, és őt terheli minden felelősség is.

Mikor nincs szükség a CVC kódra?

A CVC kód használata a kétszereplős módnál nem kötelező, mivel a kereskedő dönti el, hogy kéri-e a vásárláshoz. Sokszor találkozhatsz ilyen webáruházakkal, aggódnod viszont ebben az esetben sem kell, hiszen a kereskedő vállalta, hogy nem kéri ezt a kódot, így a felelősség nem téged terhel, ha valami nem stimmel a fizetéssel.

Mikor van mindenképp szükség rá?

A legtöbb webáruház viszont kéri a CVC kódot, mivel nagy kockázatot jelent, ha a kártyaadataiddal együtt a CVC kódot is megszerzi valaki, aki vissza akar élni vele. Érdemes körültekintően eljárnod, és kizárólag olyan, hitelesített és biztonságos weboldalon fizetni a bankkártyáddal, amelyben nem csak Te bízol meg, de mások is; az ilyeneket az URL elején található “https” előtagról ismerheted meg.

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait, válaszd ki számodra a legmegfelelőbbet!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

2021.12.06.

A Google Pay egy digitális pénztárca. Ez a sokak által várt szolgáltatás már nálunk is használható. Fizethetünk a telefonunkkal vagy az okosóránkkal anélkül, hogy elő kellene vennünk a pénztárcánkat vagy a bankkártyákat. Megnéztük, hogy mire jó a Google Pay, és hogy hogyan és hol használhatjuk.

Tovább olvasom
Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

2021.07.30.

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

2020.04.14.

Egészen mostanáig 5.000 forintos vásárlás alatt nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetések esetében, és ez egyrészt megkönnyítette a vásárlást, másrészt akadt veszélye is: ha elveszítetted a bankkártyádat, és azt valaki más használta a letiltás előtt, akkor 5.000 forintig gond nélkül megoldhatta, azaz költhette a pénzedet, amit nem kaphattál vissza soha többé.

Tovább olvasom
Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

2021.08.19.

Készpénzfelvétel során sokszor fizetni kell azért, hogy hozzájuthass a saját pénzedhez, de van lehetőség arra, hogy ezt elkerüld. Mutatjuk ma részleteket!

Tovább olvasom