Hirdetés

MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

2020.05.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 07:36

Ha olvasod a híreket, akkor te is bizonyára tudod már, hogy mi történik a nagyvilágban a pandémia hatására. Nem csupán az egészségügy kezd veszélyesen túltelítődni, de a gazdaság is megrogyott. Egész ágazatok váltak egyik napról a másikra feleslegessé; ilyen például a turizmus, a vendéglátás, vagy az utazás. Bár ez utóbbi még tartja magát, de beszélhetnénk bizonyos szolgáltatásokról is, amelyek jelenleg a fertőzés veszélyét növelik.

MNB vállalati hitelmoratórium – mit jelent?

Egyes iparágakban megszűnt a forgalom, épp ezért a bevételük is visszaesett – sok esetben nullára –, kiadások azonban még így is lehetnek, mint például egy üzlethelyiség, vagy iroda bérleti díja, de a hitelek törlesztése is problémát fog okozni az elkövetkezendő hónapokban. A túlélés érdekében a Magyar Nemzeti Bank javaslatot tett, a kormány pedig kihirdette a vállalati hitelmoratóriumot, ami által a nehéz helyzetbe került vállalkozások túlélhetik a recessziót.

A vállalati hitelmoratórium mindkét oldal, tehát a bankok és a vállalkozások számára is fontos, hiszen az előbbieknek is érdeke, hogy ne kelljen felmondaniuk tömegesen a hiteleket, hiszen ez számukra is gond, a vállalkozások számára pedig a felmondott hitelszerződés a megszűnést is jelentheti. Mindkét fél érdeke a megoldás.

Lényeges, hogy a vállalati hitelmoratóriumon felül a kormány egyéb segítséget is nyújt. A kiemelten veszteséges szektorokban – mint a turizmus, a vendéglátás, vagy a taxiszolgáltatás – 2020. június 30.-ig a járulékfizetési kötelezettséget is elengedték.

A Magyar Nemzeti Bank a hitelmoratóriuma az összes létező vállalati hitelre vonatkozik, és a törlesztést fel is függeszti 2020. végéig. Reménykedünk benne, hogy pesszimista jóslat az év végéig tartó járványhelyzet, és csak néhány hónapig kell kitartanunk, aztán a gazdaság visszatérhet a régi kerékvágásba, de azt gondoljuk, hogy valószínűleg már semmi nem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt volt.

Amennyiben kérdésed lenne a hitelmoratóriummal kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

Mire számíthatnak, akik végig a hitelmoratóriumban maradtak?

2023.01.18.

Végig a hitelmoratóriumban maradtál, és aggódsz a következmények miatt? Az alábbi cikkből megtudhatod, mire számíthatsz!

Tovább olvasom
Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

Mennyivel többet kell visszafizetnie annak, aki a moratóriumban marad?

2021.07.16.

A moratóriumban maradók számára evidens, hogy többet kell majd visszafizetniük, ám sokan nem is tudják, hogy mennyivel – lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mi várható a moratórium után?

Mi várható a moratórium után?

2021.06.22.

A moratórium után, azaz 2021. júliusától minden visszatér a régi kerékvágásba, azaz folytatódik a hitelek törlesztése. De milyen következményekkel? Az alábbiakból kiderül.

Tovább olvasom
Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

Hogy alakul a hiteligénylés a koronavírus idején?

2020.04.07.

Aki banki ügyeket szeretne intézni, annak eddig is a rendelkezésére állt számos megoldás annak érdekében, hogy kényelmesebben és gyorsabban tudja megoldani a felmerülő problémákat. Netbank, telefon, vagy akár a bankok által biztosított mobilalkalmazások. Ugyanígy a hiteligénylés is megoldható már egy ideje az interneten keresztül.

Tovább olvasom