fbpx
Hirdetés

Mire kell figyelni a kárbejelentő kitöltésekor?

2021.10.08.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. október 8. 12:43

Amikor baleset ér bennünket, a kárt be kell jelenteni a biztosítónak. Személyi sérülés esetén értesíteni kell a rendőrséget, és ha szükséges, akkor a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók rongálódtak meg, ki kell tölteni a kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap kitöltése egyszerű, a felfokozott érzelmi helyzetben azonban könnyű hibázni. Mutatjuk, mire kell figyelni, mit hova kell írni, és kinek kell a végén aláírnia. Figyelem! Fontos információk.

Mire kell figyelni a kárbejelentő kitöltésekor?

Amire a kárbejelentő kitöltésekor fokozottan figyelni kell

Abban az esetben, ha személyi sérülés nem történik a balesetben, de anyagi kár keletkezik, ki kell töltenünk a kárbejelentő lapot. A kárbejelentő kitöltése előtt győződjünk meg arról, hogy a sérült autók nem okozhatnak-e további balesetet. Kerüljük el a további ütközéseket. A bejelentőt hiánytalanul kell kitöltenünk, pontos adatokkal. Írjuk fel a tanúk adatait is. És ami nagyon fontos: mindkét félnek alá kell írnia a kárbejelentőt. Ezt ne felejtsük el.

Hogyan jelentsük be, ha kár ért bennünket?

Fotókkal és leírással rögzíteni kell a baleset helyszínét, a baleset lefolyását, és ha voltak tanúk, azok adatait fel kell jegyezni, hogy később elérhetőek legyenek. A baleseti kárbejelentő nyomtatványra rögzítsük a balesetben érintett személyek adatait, a balesetet szenvedett gépjárművek adatait, és a kötelező biztosítást nyújtó biztosítójuk nevét, valamint le kell írni, hogy történt a baleset, és le is kell rajzolni azt. A bejelentőt a balesetet követően a helyszínen kell kitölteni, közvetlenül a baleset után. Az indigós kék-sárga nyomtatványt tollal kell kitölteni úgy, hogy a másolaton is minden olvasható legyen. Ha két autó vett részt a balesetben egy kárbejelentőt kell kitölteni. Három autó esetén még egyre szükség lesz, mivel egy nyomtatványon csak két autó adatai rögzíthetők. A balesetben vétlen autós kárigényét annál a biztosítónál kell majd bejelenteni, amelynél a kárt okozó gépjármű kötelező biztosítását megkötötték. A kárt okozó autós nem jogosult kártérítésre. Őt a Casco biztosítása kármentesítheti.

A baleseti kárbejelentő az Európai Unióban egységes nyomtatvány, így külföldön is használható. Amennyiben Magyarországon külföldi autóval ütközünk, ez a nyomtatvány akkor is jó lesz, csak kettőt kell kitölteni belőle (mindenkinek a saját nyelvén). Ebben az esetben mindkét kárbejelentő alá kell írnunk.

A szemtanúk szerepe a kárbejelentés menetében

Azért, hogy vitás esetben ne csak a két autós véleményére támaszkodhassanak a biztosítók, szükség lehet tanúkra. Tanú lehet az autóban utazó személy is. A tanú/tanúk adatait és elérhetőségét is fel kell írni a kárbejelentőre. A kárbejelentő minden pontját ki kell tölteni. Ha néhány pont üresen marad, az a későbbiekben problémát okozhat. A kárbejelentő kitöltése csupán néhány percig tart.

Kár esetén töltsük ki a kárbejelentőt. Legyünk alaposak, és töltsünk ki minden mezőt. Aztán a vétlen sofőr a károkozó biztosítójánál elindíthatja kárigénylés folyamatát.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.03.21.

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz! És hogy miért? Az alábbiakban kifejtjük.

Tovább olvasom
Érdemes-e CASCO biztosítást kötni?

Érdemes-e CASCO biztosítást kötni?

2021.08.10.

Ha az a balszerencse ér, hogy egy közúti baleset részvevői vagyunk, ráadásul pillanatnyi figyelmetlenségből mi okoztuk azt, akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fizeti a vétlen fél kárát. De hogyan javíttassuk ki a mi autónk sérülését, ha éppen nincs rá félretett pénzünk? Ebben a helyzetben segíthet, ha kötöttünk CASCO biztosítást.

Tovább olvasom
Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

2020.02.20.

Ahogy a hitelkiváltásnak, úgy a biztosítóváltásnak is megvannak a maga okai, és hasonlóak mindkét esetben: az elégedetlenség a szolgáltatásokkal, illetve azok minőségével, a magas díjak, és persze az, hogy léteznek jobb lehetőségek is. Mivel egy biztosító számára adott a lehetőség, hogy évente többször is módosíthasson a díjain, a legtöbb ügyfél többnyire egyik biztosítótól a másikig lépked, amikor csak lehetősége van rá, és ezt maximálisan meg tudjuk érteni. Lássuk, hogy mikor és hogyan lehet biztosítót váltani!

Tovább olvasom
Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

2020.03.23.

A casco megkötése ugyan nem előírás, mégis érdemes, hiszen manapság már igencsak jó feltételekkel lehet szerződni számos biztosító társaságnál. Az, hogy az adott casco mikor és mire fizet, mindig a szerződés tartalmától függ, és ez biztosítónként változik.

Tovább olvasom