Hirdetés

Mire kell figyelni a kárbejelentő kitöltésekor?

2021.10.08.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. október 8. 12:43

Amikor baleset ér bennünket, a kárt be kell jelenteni a biztosítónak. Személyi sérülés esetén értesíteni kell a rendőrséget, és ha szükséges, akkor a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók rongálódtak meg, ki kell tölteni a kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap kitöltése egyszerű, a felfokozott érzelmi helyzetben azonban könnyű hibázni. Mutatjuk, mire kell figyelni, mit hova kell írni, és kinek kell a végén aláírnia. Figyelem! Fontos információk.

Mire kell figyelni a kárbejelentő kitöltésekor?

Amire a kárbejelentő kitöltésekor fokozottan figyelni kell

Abban az esetben, ha személyi sérülés nem történik a balesetben, de anyagi kár keletkezik, ki kell töltenünk a kárbejelentő lapot. A kárbejelentő kitöltése előtt győződjünk meg arról, hogy a sérült autók nem okozhatnak-e további balesetet. Kerüljük el a további ütközéseket. A bejelentőt hiánytalanul kell kitöltenünk, pontos adatokkal. Írjuk fel a tanúk adatait is. És ami nagyon fontos: mindkét félnek alá kell írnia a kárbejelentőt. Ezt ne felejtsük el.

Hogyan jelentsük be, ha kár ért bennünket?

Fotókkal és leírással rögzíteni kell a baleset helyszínét, a baleset lefolyását, és ha voltak tanúk, azok adatait fel kell jegyezni, hogy később elérhetőek legyenek. A baleseti kárbejelentő nyomtatványra rögzítsük a balesetben érintett személyek adatait, a balesetet szenvedett gépjárművek adatait, és a kötelező biztosítást nyújtó biztosítójuk nevét, valamint le kell írni, hogy történt a baleset, és le is kell rajzolni azt. A bejelentőt a balesetet követően a helyszínen kell kitölteni, közvetlenül a baleset után. Az indigós kék-sárga nyomtatványt tollal kell kitölteni úgy, hogy a másolaton is minden olvasható legyen. Ha két autó vett részt a balesetben egy kárbejelentőt kell kitölteni. Három autó esetén még egyre szükség lesz, mivel egy nyomtatványon csak két autó adatai rögzíthetők. A balesetben vétlen autós kárigényét annál a biztosítónál kell majd bejelenteni, amelynél a kárt okozó gépjármű kötelező biztosítását megkötötték. A kárt okozó autós nem jogosult kártérítésre. Őt a Casco biztosítása kármentesítheti.

A baleseti kárbejelentő az Európai Unióban egységes nyomtatvány, így külföldön is használható. Amennyiben Magyarországon külföldi autóval ütközünk, ez a nyomtatvány akkor is jó lesz, csak kettőt kell kitölteni belőle (mindenkinek a saját nyelvén). Ebben az esetben mindkét kárbejelentő alá kell írnunk.

A szemtanúk szerepe a kárbejelentés menetében

Azért, hogy vitás esetben ne csak a két autós véleményére támaszkodhassanak a biztosítók, szükség lehet tanúkra. Tanú lehet az autóban utazó személy is. A tanú/tanúk adatait és elérhetőségét is fel kell írni a kárbejelentőre. A kárbejelentő minden pontját ki kell tölteni. Ha néhány pont üresen marad, az a későbbiekben problémát okozhat. A kárbejelentő kitöltése csupán néhány percig tart.

Kár esetén töltsük ki a kárbejelentőt. Legyünk alaposak, és töltsünk ki minden mezőt. Aztán a vétlen sofőr a károkozó biztosítójánál elindíthatja kárigénylés folyamatát.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz, nézd meg a részleteket!

2020.03.21.

Oldalunkon már biztosítást is igényelhetsz! És hogy miért? Az alábbiakban kifejtjük.

Tovább olvasom
Motoros casco – általános tudnivalók

Motoros casco – általános tudnivalók

2021.06.18.

Casco biztosítást nem csak autókra, hanem motorokra is lehet kötni, és nem csak lehet, de érdemes is. Egy motort sajnos nagyon könnyű ellopni, hiszen könnyebben mozdítható és szállítható, mint egy autó. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb motorlopás felderítetlen bűntény marad, és ez fokozottan igaz a rendszám nélkül közlekedő robogókra.

Tovább olvasom
Érdemes-e CASCO biztosítást kötni?

Érdemes-e CASCO biztosítást kötni?

2021.08.10.

Ha az a balszerencse ér, hogy egy közúti baleset részvevői vagyunk, ráadásul pillanatnyi figyelmetlenségből mi okoztuk azt, akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fizeti a vétlen fél kárát. De hogyan javíttassuk ki a mi autónk sérülését, ha éppen nincs rá félretett pénzünk? Ebben a helyzetben segíthet, ha kötöttünk CASCO biztosítást.

Tovább olvasom
Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

2020.03.23.

A casco megkötése ugyan nem előírás, mégis érdemes, hiszen manapság már igencsak jó feltételekkel lehet szerződni számos biztosító társaságnál. Az, hogy az adott casco mikor és mire fizet, mindig a szerződés tartalmától függ, és ez biztosítónként változik.

Tovább olvasom