Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2020.09.22.
Szerző: akolcson.hu

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mire jó az energetikai tanúsítvány, miért kell megcsináltatni, mennyibe kerül, és még hosszasan sorolhatnánk az erre vonatkozó kérdéseket. Úgy döntöttünk, hogy egy hosszabb lélegzetvételű cikkben mindenre igyekszünk választ adni; ezt olvashatod az alábbiakban.

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni, mire jó az energetikai tanúsítvány, a legelejéről kell kezdenünk. Minden ingatlan adás-vételekor – legyen az új, vagy használt – szükséges az energetikai tanúsítvány megcsináltatása. Mivel ahhoz, hogy bejegyezzék a Földhivatalnál az új tulajdonos tulajdonjogát, a tulajdonjog-bejegyzés mellé kötelező ezt is csatolni. Erre azért van szükség, mert fontos lenne a háztartások takarékosságra ösztönzése. Ugyanis Magyarországon a háztartások az összes energia 35-45 százalékát használják fel.

A felhasznált energia hozzávetőleg 80%-át fűtésre és meleg víz előállítására használják. A maradék 20%-ot pedig világításra és a háztartási gépek működtetésére. Az energetikai tanúsítványt az Európai Unió hosszú távú energiapolitikájából vezethetjük le. Ami növelni szeretné az épületek energiahatékonyságát és a megújuló energiaforrások használatát, ezáltal pedig a kevesebb általános fogyasztás elérése a cél.

Az energetikai tanúsítványon azok a fejlesztések szerepelnek, amelyek segítségével az ingatlan hatékonyabbá tehető, illetve az, hogy az eladása pillanatában milyen besorolás alá esik. Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. De ha a követelmények időközben változnak, illetve ha felújítunk, átépítünk, és ez hozzájárul az energiahatékonysághoz, akkor újra el kell készíttetni.

Lényeges tudnivaló, hogy 50 négyzetméter alatti alapterületű épületre, így például nyaralóra nem szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni, ám lakások esetében a kisebb alapterületűekre is kell ilyen, ha egy 50 négyzetméternél nagyobb épületben vannak. Az árak nem túl magasak, ám számítani kell rá, hogy akár 50-60 ezer forintba is kerülhet egy nagyobb alapterületű épület energetikai tanúsítványának elkészíttetése

Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz, és fenti cikkünkből nem tudtál meg valamit az energetikai tanúsítványról, amire azonban szükséged lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, és tedd fel kérdéseid! Kollégáink várják hívásodat, és a hitelekkel kapcsolatban is

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom