Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Miért jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel?

2023.09.29.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 29. 10:48

Jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel, vagy érdemesebb egy piaci konstrukciót választani inkább? Alábbi cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Miért jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel?

Jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel, ha lakást szeretnénk vásárolni, vagy inkább nézzük meg, hogy mit tudnak kínálni a bankok piaci alapon? Számtalanszor teszik fel nekünk ezt a kérdést, ezért úgy gondoljuk, szélesebb körben is érdemes lenne megválaszolnunk, kifejtve az előnyöket, esetleges hátrányokat, illetve a további lehetőségeket is; ezt olvashatod ebben a cikkben.

Mi a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel lényege?

A „Fogyasztóbarát” minősítést Magyar Nemzeti Bank adja meg az olyan hitelkonstrukcióknak, amelyek megfelelnek a jegybank által támasztott, szigorú feltételrendszernek. A minősítés célja, hogy a pénzintézetek átláthatóbb, könnyebben összehasonlítható, így pedig a lehetséges ügyfelek döntését megkönnyítő hiteltermékeket kínáljanak, melyek egyszerű és gyors ügyintézés mellett vehetőek fel.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek könnyű összehasonlíthatósága által egyszerűen kiszámítható, hogy pontosan milyen feltételekkel kell kalkulálni az egyes konstrukcióknál. Mivel a „Fogyasztóbarát” minősítést bármelyik bank megkaphatja a feltételrendszernek megfelelő termékével, ezért a minősített hiteltermékek sem ugyanolyanok, bár természetesen rengeteg közös jellemzővel is rendelkeznek.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek közös jellemzői

Talán egyértelmű, de a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kizárólag lakáscél elérését szolgálhatják, pontosabban megfogalmazva Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, vásárlására, továbbá lakáscélú kölcsön kiváltására igényelhetőek.

Ezeken túl a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek új építésű ingatlanok esetében a lakáshoz tartozó garázs, tároló és építési telek, vagy üdülőingatlan vásárlására is felhasználhatóak, viszont a bank az általa kínált kölcsön célját is meghatározhatja, így az egyes hitellehetőségek eltérhetnek egymástól.

Egy Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel futamideje nem haladhatja meg a 30 évet. Ha az igénylő a futamidő lejárata előtt betölti a 70. életévét, akkor a bank olyan adóstárs bevonását kérheti, aki megfelel az előírtaknak, azaz a futamidő végén még nem lesz 70 éves. A kamatperiódus – vagyis amíg a kölcsön törlesztőrészlete nem változik – három, öt, vagy tíz év lehet, illetve a futamidő végéig fix kamatozás is választható.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek forint alapú konstrukciók, amelyek kizárólag annuitásos törlesztéssel vehetők igénybe. Az annuitásos törlesztés lényege, hogy a kamatperióduson belül azonos összegű törlesztőrészletet kell havonta befizetni. Az ügyleti kamat a referenciakamat és a kamatfelár összegeként áll elő; ez utóbbi maximum 3,5 százalékpont lehet.

Lényeges továbbá, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében egyszerűbb és gyorsabb a hitelfelvétel menete, mint egy átlagos, piaci kamatozású lakáshitelnél. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy gyorsabb a hitelbírálati idő, valamint a folyósítás ideje is lerövidülhet a többi hitelhez képest. Fogyasztóbarát hiteleket a bankok a CSOK-kal együtt is kínálhatna.

Milyen díjakkal kell számolni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében?

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében – a folyósításig bezárólag – a következő díjakat számolhatják fel a bankok:

  • folyósítási díj,
  • a tulajdoni lap díja,
  • a térképmásolat díja,
  • a jelzálogjog bejegyzésének díja,
  • az értékbecslés díja,
  • közjegyzői díj.

A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint lehet, az előtörlesztési díj pedig nem lehet több mint az előtörlesztett összeg 1%-a, lakástakarék-pénztári megtakarításból pedig díjmentes. Azonban számos pénzintézet kedvezményeket is biztosít, azaz egyes esetekben előfordulhat, hogy bizonyos díjtételeket elengednek, vagy visszautalják azok összegét.

Jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel, vagy sem?

Röviden: igen, abszolút jó választás, ám fontos, hogy ha mellette döntesz, akkor is hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, és ilyenkor érdemes a piaci kamatozású konstrukciókat is szemügyre venned, hiszen lehetséges, hogy épp azok között találod meg a számodra leginkább megfelelőt.

Oldalunkon ezt könnyedén megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod online!

Összefoglalás

A fogyasztóbarát lakáshitelek a Magyar Nemzeti Bank minősítésével rendelkeznek, ami garantálja, hogy megfelelnek egy szigorú feltételrendszernek. Ennek köszönhetően átláthatóbbak és könnyen összehasonlíthatók, ráadásul az ügyintézés is egyszerű és gyors. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek számos közös jellemzővel rendelkeznek, például csak lakáscélra használhatóak fel, futamidejük maximum 30 év, és forint alapúak. Vannak bizonyos díjak, amelyeket figyelembe kell venni, például folyósítási díj vagy értékbecslés díja. Összességében jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel, de az ügyfeleknek érdemes összehasonlítani a különböző banki ajánlatokat a legmegfelelőbb döntés meghozatala érdekében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

Milyen támogatások érhetők el 2023-ban?

2023.08.04.

A családtámogatást kiemelt fontossággal kezeli a kormány, ebben az évben is számos lehetőség érhető el. Bár az év végén változások jönnek, addig változatlan feltételekkel igényelhető még számos támogatási forma. Mutatjuk, mik ezek, és a legfontosabbakról a részleteket is eláruljuk.

Tovább olvasom
A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

2024.01.05.

A CSOK támogatás igénybevétele nem zárja ki, hogy CSOK Plusz hitelt is igényeljünk. Bemutatjuk a CSOK Pluszt, és azt is megmutatjuk, milyen esetekben lehetséges a CSOK után felvenni a CSOK Plusz hitelt is.

Tovább olvasom
Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával