fbpx
Hirdetés

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

2021.03.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:47

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nem lógsz ki a magyar átlagból, hiszen hazánkban fontos a saját otthon megléte – a népesség több, mint 80%-a így gondolkodik. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy nincs elegendő pénzed a lakás egy összegű megvásárlására, tehát hitelt kell felvenned, tehát az ehhez szükséges önerőt kell összegyűjtened.

Mennyi az önerő?

A törvényi szabályozás szerint a bank csupán a lakás piaci értékének 80%-át finanszírozhatja, a maradék 20%-ot neked kell előteremtened, mivel enélkül a hitelkérelmet nem hogy elutasítják, de be sem fogadják; ha tehát lakásra gyűjtesz, milliókat kell félretenned. Fontos viszont, hogy sok banknál a törvényi szabályozást “túlteljesítik”, és többnyire nem elégszenek meg a 20%-kal, hanem 30, vagy ennél is magasabb százaléknyi összeget várnak el. Érdemes éppen ezért még a kérelem benyújtása előtt utánanézned a dolognak.

Mennyi számszerűsítve?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nagyjából azzal is tisztában vagy, hogy milyenre. Az átlagot figyelembe véve egy 30 milliós lakás esetében tehát minimum 6 millió forintot kell összegyűjtened, de ennél magasabb is lehet az összeg, ha nem a megfelelő bankot választod. Értelemszerűen a drágább lakás több önerőt feltételez, amiből levonható a következtetés: egyáltalán nem lesz könnyű dolgod.

Mennyit kell tehát havonta félretenni?

A kérdés valójában az, ahogy mennyi időn belül szeretnéd, ha a lakásra gyűjtés meghozná a gyümölcsét. Ezzel az időintervallummal – havi bontásban számolva – már csak el kell osztanod szükséges összeget, és meg is kapod a havi megtakarítás mértékét, amit el kell érned a célod érdekében. A fenti összeggel és öt évvel számolva havonta 100.000 forint megtakarítást kell realizálnod, ám azt is fontos hozzátennünk, hogy ez idő alatt a lakásárak több, mint valószínű, hogy változni fognak, ezért érdemes a félretett összeget befektetned, hogy legalább az inflációt kövesse a megtakarításod.

Ha pedig eljött az idő, tekintsd meg lakáshitel-ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A magyar pénzügyi helyzet javulása és a jövőbeli megtakarítás

A magyar pénzügyi helyzet javulása és a jövőbeli megtakarítás

2021.07.14.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe áprilisban megközelítette, sőt faképnél is hagyta a pandémia előtti paramétereket, viszont a lakossági bizalmi indexe a jövőbeli megtakarítási képességek viszonylatában jelentősen a várt alatt maradt.

Tovább olvasom
Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

Gondolj a gyermeked jövőjére, köss lakástakarék szerződést!

2018.06.22.

Minden szülő a legjobbat szeretné adni a gyermekének; ez tulajdonképpen természetes. Érdemes már akkor elkezdened takarékoskodni, amikor még kicsi, így segítheted őt abban, hogy nagykorúvá válásakor saját otthonhoz juthasson, de egyéb lehetőségeid is vannak! Használd ki a lakástakarék lehetőségeit.

Tovább olvasom
Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom
Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom