Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

2021.03.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:47

Lakásra gyűjtesz, és szeretnél a lehető leghatékonyabb lenni, hogy mielőbb költözhess? Alábbi írásunk neked szól!

Mennyit érdemes félretenni havonta, ha lakásra gyűjtesz?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nem lógsz ki a magyar átlagból, hiszen hazánkban fontos a saját otthon megléte – a népesség több, mint 80%-a így gondolkodik. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy nincs elegendő pénzed a lakás egy összegű megvásárlására, tehát hitelt kell felvenned, tehát az ehhez szükséges önerőt kell összegyűjtened.

Mennyi az önerő?

A törvényi szabályozás szerint a bank csupán a lakás piaci értékének 80%-át finanszírozhatja, a maradék 20%-ot neked kell előteremtened, mivel enélkül a hitelkérelmet nem hogy elutasítják, de be sem fogadják; ha tehát lakásra gyűjtesz, milliókat kell félretenned. Fontos viszont, hogy sok banknál a törvényi szabályozást „túlteljesítik”, és többnyire nem elégszenek meg a 20%-kal, hanem 30, vagy ennél is magasabb százaléknyi összeget várnak el. Érdemes éppen ezért még a kérelem benyújtása előtt utánanézned a dolognak.

Mennyi számszerűsítve?

Ha lakásra gyűjtesz, akkor nagyjából azzal is tisztában vagy, hogy milyenre. Az átlagot figyelembe véve egy 30 milliós lakás esetében tehát minimum 6 millió forintot kell összegyűjtened, de ennél magasabb is lehet az összeg, ha nem a megfelelő bankot választod. Értelemszerűen a drágább lakás több önerőt feltételez, amiből levonható a következtetés: egyáltalán nem lesz könnyű dolgod.

Mennyit kell tehát havonta félretenni?

A kérdés valójában az, ahogy mennyi időn belül szeretnéd, ha a lakásra gyűjtés meghozná a gyümölcsét. Ezzel az időintervallummal – havi bontásban számolva – már csak el kell osztanod szükséges összeget, és meg is kapod a havi megtakarítás mértékét, amit el kell érned a célod érdekében. A fenti összeggel és öt évvel számolva havonta 100.000 forint megtakarítást kell realizálnod, ám azt is fontos hozzátennünk, hogy ez idő alatt a lakásárak több, mint valószínű, hogy változni fognak, ezért érdemes a félretett összeget befektetned, hogy legalább az inflációt kövesse a megtakarításod.

Ha pedig eljött az idő, tekintsd meg lakáshitel-ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

5 érv, amiért érdemes értékpapírszámlát nyitnod

2023.10.24.

Az értékpapírszámla alapja lehet a befektetéseinknek. Megnéztük, hogy miért érdemes értékpapírszámlát nyitni, és azt is, hogy milyen előnyei lehetnek a használatának. Utánajártunk a lehetőségeknek, a kedvezményeknek és az értékpapír befektetések hasznának – az életünkre.

Tovább olvasom
Érdemes babakötvényt nyitni?

Érdemes babakötvényt nyitni?

2021.03.03.

Babakötvényt nyitni mindenképp érdemes, ha szeretnéd, hogy gyermeked a megfelelő anyagi biztonságban indítsa felnőtt, önálló életét. Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a lehetőségről!

Tovább olvasom
Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

Lakás-takarékpénztár összehasonlítása

2018.06.13.

Ha megtakarítási lehetőséget keresel, akkor előbb-utóbb eljutsz a lakás-takarékpénztár megtakarításhoz, mert ezzel elérheted a 10% feletti hozamot, ráadásul biztonságosan, bár a korlátozással számolnod kell, hiszen csak ingatlancélra fordíthatod.

Tovább olvasom
Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

Mekkora a minimumösszeg, amivel elindíthatjuk a nyugdíj-megtakarítást?

2022.05.24.

A nyugdíj-megtakarítás elindítását nem szabad sokáig halogatni, hiszen könnyen kifuthatsz az időből – érdemes akár egy kisebb összeggel is elkezdened!

Tovább olvasom