Hirdetés

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 15. 08:37

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújul a „Minősített Fogyasztóbarát” minősítés a lakáshitelek kapcsán, ami számunkra, azaz az ügyfelek számára előnyös lesz, a bankoknak pedig fejlesztéseket kell majd eszközölni, ha meg akarják tartani ezt a minősítést a hitelkonstrukcióikon – amit érdemes megtenniük, hiszen alaphelyzetben a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél nem volt jobb ajánlat a piaci hitelkonstrukciók között.

A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, változtat, ennek oka pedig az, hogy egyrészt a zöld lakáscélt, illetve az energiahatékonyságot javító célokat megvalósítani kívánó ügyfeleket ösztönözzék hitelfelvételre, másrészt az online igénylési lehetőségeket is szeretnék kiszélesíteni. Ebből következik, hogy a megújult Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket már akár online is lehet majd igényelni – bár erre láttunk már példát egyes pénzintézeteknél, igaz, nem ekkora mértékben.

Mit jelent a „Minősített Fogyasztóbarát” minősítés?

A „Minősített Fogyasztóbarát” minősítés a jegybank által bevezetett tanúsítvány, amit a pályázati feltételeknek megfelelő konstrukciókra – személyi kölcsönökre, majd valamivel később már lakáshitelekre is – használhatnak a bankok, és ez egyfajta minőségi garanciát is jelent az ügyfelek számára.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel 2017-től érhető el a hazai pénzintézeteknél, és azóta kisebb mértékben már többször is átalakították a feltételeit, hogy minél vonzóbb lehessen az ingatlant vásárolni kívánó ügyfelek számára.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek: előnyben a zöld lakáscélok

Az energiaárak drasztikus megemelkedése, illetve a rezsiszabályok módosítás miatt az úgynevezett zöld lakáscélok ismét előtérbe kerültek, erre pedig a Magyar Nemzeti Banknak is reagálnia kellett; ennek eredménye a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek megújítása.

2023. áprilisától a zöld lakáscéloknak megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekre a bankok nem számíthatnak fel folyósítási díjat, továbbá a célok megvalósulásának ellenőrzésével kapcsolatban sem szabhatnak ki semmilyen extra költséget, az energetikai tanúsítvány költségét pedig egy alkalommal a banknak kell átvállalnia, és akár kamatkedvezményt is biztosíthat.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek: online hiteligénylés

A pénzintézeteknek biztosítaniuk kell az online hiteligénylés lehetőségét, ez azonban csak a szerződés aláírásáig lehetséges. Ettől függetlenül az online hiteligénylés megvalósításához fejlesztésekre van szükség, amit a bankoknak kell megoldania saját hatáskörben, a Magyar Nemzeti Bank maximum tanácsokkal fog segíteni. Éppen ezért a pénzintézeteknek ezt csupán 2024. januárjától kell biztosítaniuk a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében, vagyis erre még sajnos várnunk kell.

A szerződés aláírása nem lehetséges online, csak személyesen, viszont a folyamat során mindössze egyetlen alkalommal kell személyesen megjelenni a választott bankfiókban, a szerződés aláírásakor. A banknak továbbá biztosítania kell az adós kérésére a közjegyzői okirat aláírásának lehetőségét a szerződés aláírásával egy időben és helyen, azaz a bankfiókban. Ezért viszont a közjegyző külön díjat számolhat fel, amit az igénylőknek kell kifizetnie.

Mint látható, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek megújulása komoly változásokat jelent mind a banki oldalról, mind az ügyfelek szemszögéből nézve. Az előnyök eddig is számosak voltak, bár jelenleg, az emelkedő alapkamatnak „köszönhetően” ezek egy része eltűnni látszik, ám reméljük, hogy rövid időn belül visszatérnek az alacsony hitelkamatok, és akkor a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket is újra érdemesebb lesz igényelni.

Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz, érdemes lehet elgondolkodnod egy Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel felvételén, ám, ha nem tudod megvárni az új fejlesztések bevezetését, akkor hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok jelenleg elérhető, legjobb ajánlatait, válaszd ki közülük azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Építsd fel álmaid otthonát az Erste Bank lakáshitelével!

Építsd fel álmaid otthonát az Erste Bank lakáshitelével!

2023.04.24.

A házunk talán akkor lesz igazán a miénk, ha mi építtetjük fel. Építsd fel álmaid otthonát az Erste Bank lakáshitelével. Az Erste Bank tökéletes otthonmegoldásokat kínál lakásépítéshez. Számtalan lehetőség közül lehet választani, most részletesen írunk mindegyikről. Íme, a lehetőségek!

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom
Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.05.26.

A lakáshitel 2023-ban is a legnépszerűbb hitelek egyike. Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen feltételekkel lehet lakáshitelt igényelni, és milyen tudnivalók vannak. Ezeket jó ismerni, mielőtt lakáshitelt igényelünk. Meglepetések helyett: lakáshitel feltételek és tudnivalók egy helyen.

Tovább olvasom