Hirdetés

Megéri személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni?

2022.05.03.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 3. 08:57

Személyi kölcsönt ingatlancélra igényelni? Napjainkban már nem is tűnik annyira furcsának ez az ötlet.

Megéri személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni?

Személyi kölcsönt ingatlancélra nem éri meg felvenni, hiszen a jelzáloghitelek kamata jóval alacsonyabb – sokáig volt ez a helyzet, azonban mostanság már van az a helyzet, amikor érdemes inkább a fedezetlen személyi kölcsönt választani, mégpedig egyetlen tulajdonsága: a gyorsasága miatt.

Az infláció ugyanis annyira felgyorsult, hogy a hitelfelvétel sebessége kulcsfontosságúvá vált, márpedig egy jelzáloghitel igénylése akár egy-másfél hónapig is elhúzódhat. Ezzel szemben egy személyi kölcsön akár 24 órán belül is hozzáférhetővé válhat, ami nem kis különbség; egyes esetekben még a valamivel magasabb kamatozást is felülírhatja.

Az alábbiakban bemutatjuk, mikor érdemesebb személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni jelzáloghitel helyett.

Mikor lehet a személyi kölcsön ingatlancélra az egyetlen megoldás?

Egy személyi kölcsönt ingatlancélokra felvenni csak akkor jó döntés, ha maximum 10 millió forintra van szükségünk, hiszen ez a hiteltípus maximális hitelösszege, sőt, néhány banknál még ennél is kevesebb. Márpedig ekkora összegből lakást vásárolni nem nagyon lehet, hacsak nem egy kis faluban nézelődünk új otthon után.

Éppen ezért személyi kölcsönt ingatlancélokra a leggyakrabban lakásfelújításhoz szokás igényelni, de természetesen akkor is jól jöhet, ha rendelkezünk megtakarításokkal, vagy épp eladtuk a lakásunkat, és az új megvásárlásához van szükségünk még egy kisebb összegre. Fontos viszont tudni, hogy a jogszabályi előírások alapján a személyi kölcsönt nem lehet önerőként felhasználni.

A személyi kölcsön ingatlancélra akkor a legjobb döntés, ha minél hamarabb van szükségünk egy adott – 10 millió forintnál nem nagyobb – összegre. Jelenleg ez a tulajdonság kiemelkedően fontos, hiszen napról napra egyre magasabbak a kamatok, és az ingatlanárak is gyorsan emelkednek.

Ami a költségeket illeti, a személyi kölcsön ingatlancélra azért érheti meg még jobban, mert ugyan a kamata magasabb, ám nem kell kifizetni az ingatlanhiteleknél szokásos, különféle díjakat, mint amilyen például az értékbecslési díj, vagy épp a közjegyzői díj. További előny, hogy a személyi kölcsön ingatlancélra is igényelhető online.

Léteznek olyan ingatlanok is, amelyekre a bankok nem adnak lakáshitelt; ilyen például, ha az ingatlan tulajdoni lapján présház szerepel, vagy olyan kicsi az értéke, hogy nem felel meg fedezetnek. Ilyen esetekben nem kapjuk meg a lakáshitelt, így a szabad felhasználású személyi kölcsön marad az egyetlen megoldás.

Mennyivel drágább a személyi kölcsön?

Erre talán egy példa a legszemléletesebb megoldás. Tegyük fel, hogy 8 millió forintra van szükségünk, a futamidő pedig 8 év. Személyi kölcsönök esetében a THM 7-8%, a havi törlesztőrészlet nagyjából 110 ezer forint lesz, a teljes visszafizetendő összeg pedig valamivel több, mint 10 millió forint.

Lakáshitellel a THM 4-5%, a havi törlesztési kötelezettség kicsivel 100 ezer forint alatt marad, a teljes visszafizetendő összeg pedig valamivel több, mint 9 millió forint. A különbség jól látható, és ami azt illeti, nem is kevés, ám hogy ez megéri-e, már más kérdés; ezt az adott helyzet dönti el.

Mivel akadnak olyan helyzetek, amikor a gyorsaság mindennél többet ér, megérheti felvenni egy személyi kölcsönt ingatlancélra. Jelenleg épp ez a helyzet: a folyamatos kamatemelkedésnek „köszönhetően” a személyi kölcsönök kamata is növekszik, és a jelzáloghitelek kamatszintje hamarosan eléri azt, ahol most még személyi kölcsönöket találunk, azaz a késlekedés miatt rengeteget veszíthetünk; akár milliókat is.

Amennyiben tehát a maximum 10 millió forintos személyi kölcsönt ingatlancélra szeretnéd igényelni, egyáltalán nem biztos, hogy rossz döntést hozol, sőt, a jelenlegi helyzetben ez talán a legokosabb döntés, amit tehetsz. Ha eldöntötted, hogy ezt választod, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait, válaszd ki közülük a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

Akár személyi kölcsönből is finanszírozhatod a felújítást!

2021.07.06.

Személyi kölcsönből finanszírozható szinte bármi, így az otthonod felújítása is – mutatjuk, miért és melyiket érdemes választanod!

Tovább olvasom
Milyen lakáshitelek közül választhatunk a Gránit Banknál?

Milyen lakáshitelek közül választhatunk a Gránit Banknál?

2023.03.14.

A Gránit Bank lakáshitelei kiemelkedően kedvező kamatozással és akciókkal csábítják az ügyfeleket; ismerkedj meg velük közelebbről!

Tovább olvasom
Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

Módosítások az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeiben

2021.11.04.

Az Otthonfelújítási támogatás népszerű a gyermeket nevelő családok körében. A segítségével felújíthatjuk az otthonunkat, korszerűbbé és szebbé tehetjük a helyet, ahol élünk. A most életbe lépő változtatásokkal szélesebb körben válik elérhetővé ez az állami támogatás. Megnéztük, miben módosultak az Otthonfelújítási támogatás feltételei.

Tovább olvasom
Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom