Hirdetés

Lakásfelújítási támogatás: minden munkához szükséges vállalkozói szerződés?

2022.04.08.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. április 8. 08:26

A vállalkozói szerződés megléte a lakásfelújítási támogatás igényléséhez minden egyes munkafolyamatnál szükséges, vagy sem? Az alábbiakból megtudhatod!

Lakásfelújítási támogatás: minden munkához szükséges vállalkozói szerződés?

A vállalkozói szerződést sokan emlegetik úgy, mint kötelező érvényű dolgot, ha a lakásfelújítási támogatás kerül szóba. Tény, hogy a vállalkozói szerződés szükséges, azonban nem mindenhez, és nem mindegy, hogy hogyan oldjuk meg a felmerülő teendőket.

Létezik ugyanis egy kiskapu, aminek az elszámoláshoz, illetve az arányokhoz van köze, így viszont megoldható, hogy a munkálatok egy részét házilag végezhessük el; az alábbiakban erről lesz szó.

A lakásfelújítási támogatás lényege

A lakásfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő, akár 3 millió forintos állami támogatás, amit az otthonunk korszerűsítésére, bővítésére és felújítására igényelhetünk. A lényege, hogy a költségeink felét az állam fizeti, de csak utólag, számlák ellenében. Minden gyermeket nevelő szülő – akár egyedülálló, akár házastársi vagy élettársi kapcsolatban él – benyújthat kérelmet támogatásra.

A lakásfelújítási támogatás alapfeltétele, hogy az igénylőknek gyermeket kell nevelniük, aki huszonöt év alatti, vér szerinti, vagy örökbefogadott, megváltozott munkaképességű gyermek esetében azonban nincs felső korhatár. Lényeges még, hogy az igénylőknek és gyermekeiknek azonos lakcímen kell lakniuk.

A lakásfelújítási támogatás igénylőinek és gyermekeiknek legalább egy éve a támogatással érintett ingatlanban kell lakniuk, ez azonban csak abban az esetben igaz, ha az ingatlant egy évnél rövidebb ideje vásárolták, vagy a gyermek még nem született meg egy éve.

Fontos tudni, hogy az Otthonfelújítási támogatást csak egyszer lehet kérni, tehát, ha nem használjuk fel a hárommillió forintos támogatást, nem adhatjuk be újra a kérelmet – abban az esetben sem, ha még nem járt le a beadási határidő.

A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31.-ig igényelhető.

A vállalkozói szerződés kérdése

A lakásfelújítási támogatást csak akkor kaphatjuk meg, ha teljesítjük a sokszor igen komoly feltételeket, amelyek közül a számlákkal és a vállalkozói szerződésekkel kapcsolatos elvárások körül alakul ki a legtöbb félreértés.

Ugyanis a támogatás egyik fontos feltétele, hogy az anyag- és munkadíjakról szóló számláknak a támogatás összegében 50-50 %-os arányban kell lenniük, vagyis az igénylést nem fogják elfogadni, ha csak anyagköltség keletkezik – ez akkor fordulhat elő, ha mindent saját kezűleg végzünk el.

Itt a legfontosabb szó a „mindent”, és emellett mennek el sokan, azaz emiatt alakult ki az a tévhit, hogy mindenhez vállalkozói szerződést kell kötni.

Az arányok megtartása a kulcs

A saját magunk által elvégzett munka tehát nem zárja ki a lakásfelújítási támogatás igénylését, azonban oda kell figyelni a fentebb említett arányokra, és ehhez bizony mindenkinek összesíteni és számolni kell.

A lényeg, hogy elegendő munkadíj-számla legyen az anyagköltség mellett; a maximális, 3 millió forintos támogatás igényléséhez tehát legalább 1,5 millió forintról szóló munkadíj-számla, illetve ezekhez kapcsolódóan vállalkozói szerződés is szükséges, és persze a felújítás összköltségének el kell érnie a 6 millió forintos összeget.

Hogy lehet ezt kivitelezni?

Talán a legegyszerűbb az, ha egy példával illusztráljuk a helyzetet. Adott egy lakásfelújítás, amelynek keretein belül a padlóburkolat cseréje, illetve a vízcsövek cseréje is megvalósul. A vízcsövek kivésése, az újak elhelyezése és a bekötés összesen 1 millió forint munkadíjat jelent, az anyagköltség pedig 200 ezer forint.

A padlóburkolat cseréjét azonban a tulajdonos maga is el tudja végezni – legyen ez most laminált parketta, amit valóban le lehet rakni házilag –, ehhez azonban nem lesz vállalkozói szerződés, csupán anyagdíj-számla.

Ezt az anyagdíj-számlát nyugodtan hozzá lehet toldani a csőcsere anyagdíjához, hiszen az még így is meglehetősen alacsony, így pedig megkerülhető a vállalkozói szerződésre vonatkozó kitétel, és házilag is elvégezhetőek egyes munkálatok.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Tovább olvasom
Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Tovább olvasom
7 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

7 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

2022.06.27.

Lakáshitelt vennél fel, és minden tanáccsal felvértezve futnál neki a folyamatnak? alábbi cikkünk neked készült!

Tovább olvasom
Megéri személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni?

Megéri személyi kölcsönt ingatlancélra felvenni?

2022.05.03.

Személyi kölcsönt ingatlancélra igényelni? Napjainkban már nem is tűnik annyira furcsának ez az ötlet.

Tovább olvasom