Hirdetés

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. január 25. 11:41

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

A lakásbiztosítást az ingatlan értéke után fizetjük

A lakásbiztosításunk díjának meghatározásakor minden tényezőt figyelembe vesz a biztosító társaság. Lényeges lehet az ingatlan fekvése, az, hogy állandóan lakjuk-e, hogy milyen nagy településen helyezkedik el, és az is, hogy családi házról van szó vagy esetleg lakásról. A legfontosabb mindig a lakás piaci értéke, mert ez számít leginkább az éves díj meghatározásakor.

A biztosítási díjat befolyásolja az is, hogy átutalással fizetjük a díjakat vagy készpénzben, van esetleg másik biztosításunk már a biztosítónknál, vagy az, hogy milyen falazatú az ingatlanunk, amit biztosítani szeretnénk. A biztosító társaságok sok szempontot figyelembe vesznek, amikor meghatározzák a fizetendő díjakat. A biztosító meghatároz egy biztosítási összeget az ingatlanunkra, és ezt egy kötvényben rögzíti. Ez az összeg, ami biztosító szerint az ingatlanunk piaci értéke. Ez azért fontos, mert ez az összeg lesz az alapja a mindenkori kártalanításnak.

Az alapbiztosítás mellett kiegészítő biztosítást is köthetünk. Biztosíthatjuk a nagy értékű vagyontárgyainkat, akár külön-külön is. De köthetünk biztosítást zárcserére és üvegtörésre is, és baleset, betegség és életbiztosítással is kiegészíthetjük a lakásbiztosításunkat. A biztosítási kötvényben az épület mellett az ingóságainkat is be kell áraznunk. Mi határozzuk meg azt az összeget, amennyit szerintünk a berendezési tárgyaink érnek. Itt arra kell figyelnünk, hogy reális árat adjunk meg, elkerülve azt, hogy az alacsonyabb összeggel szereplő vagyontárgyunk után egy esetleges kárnál ne kapjuk meg az elszenvedett kárunk teljes összegét. Pontosan meg kell tehát határoznunk az ingóságaink értékét, hiszen ez az összeg lesz az alapja a kártérítésnek.

A nagy értékű beruházások megváltoztatják az ingatlanunk értékét

Az is felújításnak számít, ha a mosdóban kicseréljük a mosdókagylót, a konyhában a csaptelepet, vagy az lehet egy egészségügyi festés is a hálószobában. Amikor igénybe vesszük az Otthonfelújítási támogatást, akkor sokkal nagyobb értékű beruházásokat tervezünk végrehajtani az ingatlanunkon, hiszen megéri hatmillió forintot is elkölteni a házunkra. Egy hőcserén alapuló fűtési rendszer kiépítése például egy átlagos nagyságú családi háznál megközelítheti a tizenötmillió forintot, és egy tető teljes átépítése is megközelítheti a kilencmilliót. De a ház szigetelésére is elkölthetünk egy nyolc számjegyű összeget. Sorolhatnánk még a nagy értékű beruházásokat, nem beszélve egy drágább elektronikai eszköz megvásárlásáról, vagy egy bőrgarnitúra beszerzéséről a nappaliba. Ezekkel a változásokkal az ingatlanunk értéke nagyobb lesz, és ez befolyással lesz a biztosításunkra is. Erre mindenképpen figyelnünk kell.

Mi történik, ha megváltozik az ingatlanunk értéke?

Amellett, hogy ez az érdekünk, szerződésben vállalt kötelezettségünk is értesíteni a biztosítót az ingatlanunk értéknövekedéséről. Amikor lakásfelújításba kezdünk, azt akarjuk, hogy az ingatlanunk korszerűbb, modernebb és élhetőbb legyen. Sok pénz költünk el azért, hogy otthonosabban érezzük magunkat. A felújítás után az ingatlanunk értéke jóval magasabb lehet. És az ingatlanunk értéke befolyásolja a lakásbiztosításunk díját, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a beruházásokat. Ez fontos, ha el karjuk kerülni azt, hogy akkor szembesüljünk ezzel, amikor már nem tudunk változtatni a biztosítási szerződésünkön.

Az ingatlanunk felújításához a kormány segítségét nyújthat nekünk. Ott van az Otthonfelújítási támogatás, amivel hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is hozzájuthatunk, vagy a napelemes programok. A CSOK vagy a Babaváró hitel is felhasználható lakásfelújításra. A Babaváró hitel ugyan egy szabad felhasználású kölcsön, de a szakértők szerint az ingatlan megvásárlása mellett sokszor azt is lakásfelújításra költjük.

Mikor kell a biztosítónkhoz fordulnunk?

A szerződések értelmében minden változást, ami az ingatlan értékét érinti, legyen az növekedés vagy csökkenés, be kell jelentenünk a biztosítónknak. Egy nem megfelelő értékre megkötött biztosítás ugyanis kár esetén nem megfelelő kártalanításhoz vezethet. Ha a biztosítás megkötésekor körültekintően jártunk el, akkor is figyelniük kell arra, hogy a lakásfelújítás miatt megnövekedhet az ingatlanunk piaci értéke. Ebben az esetben fontos, hogy a biztosítónkhoz forduljunk, át kell számoltatnunk a biztosítási díjakat, és a megfelelő értékekkel kiszámolt biztosítási összegnek be kell kerülnie a kötvényünkbe. Ez díjemelkedést eredményezhet, de mégis ez a mi érdekünk, hiszen így egy nem várt esemény esetén a teljes kárösszeget megkaphatjuk a biztosítótól.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?

Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?

2021.12.14.

„Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?” – teszik fel nekünk gyakorta a kérdést. Nos, az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom
Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

Biztosítót váltani mikor és hogyan lehet?

2020.02.20.

Ahogy a hitelkiváltásnak, úgy a biztosítóváltásnak is megvannak a maga okai, és hasonlóak mindkét esetben: az elégedetlenség a szolgáltatásokkal, illetve azok minőségével, a magas díjak, és persze az, hogy léteznek jobb lehetőségek is. Mivel egy biztosító számára adott a lehetőség, hogy évente többször is módosíthasson a díjain, a legtöbb ügyfél többnyire egyik biztosítótól a másikig lépked, amikor csak lehetősége van rá, és ezt maximálisan meg tudjuk érteni. Lássuk, hogy mikor és hogyan lehet biztosítót váltani!

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

2020.02.13.

Sokan nem tudják, hogy mire igen, és mire nem terjed ki a lakásbiztosításuk, pedig fontos alaposan ismerni a lehetőségeket. Hiszen többféle kárra vonatkozhatnak, ám az alapfedezet csupán a tűz és egyéb elemi károk ellen nyújt védelmet. A lakásbiztosítási lehetőségek ennél viszont sokkal szélesebb spektrumot fednek le, hiszen a veszélyek is többfélék.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

2020.03.24.

Lakásbiztosítás online? Manapság már ez sem lehetetlen, és ha biztonságban szeretnéd tudni az ingatlanod és a benne található ingóságaidat, érdemes is megkötnöd. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod; alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot.

Tovább olvasom