Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

2022.01.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. január 25. 11:41

A lakásbiztosításokat indexálják a biztosító társaságok. Az ingatlanok értéknövekedését a KSH adatai alapján állapítják meg, és évről évre levélben értesítenek bennünket erről a változásról. Bár az értéknövekedéssel együtt jár a biztosítási díjunk növekedése is, ebben nem lesz benne egy felújításból adódó értéknövekedés. Fontos, hogy a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk, miért.

Lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkat is érdemes ellenőriznünk

A lakásbiztosítást az ingatlan értéke után fizetjük

A lakásbiztosításunk díjának meghatározásakor minden tényezőt figyelembe vesz a biztosító társaság. Lényeges lehet az ingatlan fekvése, az, hogy állandóan lakjuk-e, hogy milyen nagy településen helyezkedik el, és az is, hogy családi házról van szó vagy esetleg lakásról. A legfontosabb mindig a lakás piaci értéke, mert ez számít leginkább az éves díj meghatározásakor.

A biztosítási díjat befolyásolja az is, hogy átutalással fizetjük a díjakat vagy készpénzben, van esetleg másik biztosításunk már a biztosítónknál, vagy az, hogy milyen falazatú az ingatlanunk, amit biztosítani szeretnénk. A biztosító társaságok sok szempontot figyelembe vesznek, amikor meghatározzák a fizetendő díjakat. A biztosító meghatároz egy biztosítási összeget az ingatlanunkra, és ezt egy kötvényben rögzíti. Ez az összeg, ami biztosító szerint az ingatlanunk piaci értéke. Ez azért fontos, mert ez az összeg lesz az alapja a mindenkori kártalanításnak.

Az alapbiztosítás mellett kiegészítő biztosítást is köthetünk. Biztosíthatjuk a nagy értékű vagyontárgyainkat, akár külön-külön is. De köthetünk biztosítást zárcserére és üvegtörésre is, és baleset, betegség és életbiztosítással is kiegészíthetjük a lakásbiztosításunkat. A biztosítási kötvényben az épület mellett az ingóságainkat is be kell áraznunk. Mi határozzuk meg azt az összeget, amennyit szerintünk a berendezési tárgyaink érnek. Itt arra kell figyelnünk, hogy reális árat adjunk meg, elkerülve azt, hogy az alacsonyabb összeggel szereplő vagyontárgyunk után egy esetleges kárnál ne kapjuk meg az elszenvedett kárunk teljes összegét. Pontosan meg kell tehát határoznunk az ingóságaink értékét, hiszen ez az összeg lesz az alapja a kártérítésnek.

A nagy értékű beruházások megváltoztatják az ingatlanunk értékét

Az is felújításnak számít, ha a mosdóban kicseréljük a mosdókagylót, a konyhában a csaptelepet, vagy az lehet egy egészségügyi festés is a hálószobában. Amikor igénybe vesszük az Otthonfelújítási támogatást, akkor sokkal nagyobb értékű beruházásokat tervezünk végrehajtani az ingatlanunkon, hiszen megéri hatmillió forintot is elkölteni a házunkra. Egy hőcserén alapuló fűtési rendszer kiépítése például egy átlagos nagyságú családi háznál megközelítheti a tizenötmillió forintot, és egy tető teljes átépítése is megközelítheti a kilencmilliót. De a ház szigetelésére is elkölthetünk egy nyolc számjegyű összeget. Sorolhatnánk még a nagy értékű beruházásokat, nem beszélve egy drágább elektronikai eszköz megvásárlásáról, vagy egy bőrgarnitúra beszerzéséről a nappaliba. Ezekkel a változásokkal az ingatlanunk értéke nagyobb lesz, és ez befolyással lesz a biztosításunkra is. Erre mindenképpen figyelnünk kell.

Mi történik, ha megváltozik az ingatlanunk értéke?

Amellett, hogy ez az érdekünk, szerződésben vállalt kötelezettségünk is értesíteni a biztosítót az ingatlanunk értéknövekedéséről. Amikor lakásfelújításba kezdünk, azt akarjuk, hogy az ingatlanunk korszerűbb, modernebb és élhetőbb legyen. Sok pénz költünk el azért, hogy otthonosabban érezzük magunkat. A felújítás után az ingatlanunk értéke jóval magasabb lehet. És az ingatlanunk értéke befolyásolja a lakásbiztosításunk díját, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a beruházásokat. Ez fontos, ha el karjuk kerülni azt, hogy akkor szembesüljünk ezzel, amikor már nem tudunk változtatni a biztosítási szerződésünkön.

Az ingatlanunk felújításához a kormány segítségét nyújthat nekünk. Ott van az Otthonfelújítási támogatás, amivel hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is hozzájuthatunk, vagy a napelemes programok. A CSOK vagy a Babaváró hitel is felhasználható lakásfelújításra. A Babaváró hitel ugyan egy szabad felhasználású kölcsön, de a szakértők szerint az ingatlan megvásárlása mellett sokszor azt is lakásfelújításra költjük.

Mikor kell a biztosítónkhoz fordulnunk?

A szerződések értelmében minden változást, ami az ingatlan értékét érinti, legyen az növekedés vagy csökkenés, be kell jelentenünk a biztosítónknak. Egy nem megfelelő értékre megkötött biztosítás ugyanis kár esetén nem megfelelő kártalanításhoz vezethet. Ha a biztosítás megkötésekor körültekintően jártunk el, akkor is figyelniük kell arra, hogy a lakásfelújítás miatt megnövekedhet az ingatlanunk piaci értéke. Ebben az esetben fontos, hogy a biztosítónkhoz forduljunk, át kell számoltatnunk a biztosítási díjakat, és a megfelelő értékekkel kiszámolt biztosítási összegnek be kell kerülnie a kötvényünkbe. Ez díjemelkedést eredményezhet, de mégis ez a mi érdekünk, hiszen így egy nem várt esemény esetén a teljes kárösszeget megkaphatjuk a biztosítótól.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

Lakásbiztosítási lehetőségek – mire terjed ki, és mire nem?

2020.02.13.

Sokan nem tudják, hogy mire igen, és mire nem terjed ki a lakásbiztosításuk, pedig fontos alaposan ismerni a lehetőségeket. Hiszen többféle kárra vonatkozhatnak, ám az alapfedezet csupán a tűz és egyéb elemi károk ellen nyújt védelmet. A lakásbiztosítási lehetőségek ennél viszont sokkal szélesebb spektrumot fednek le, hiszen a veszélyek is többfélék.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

Lakásbiztosítás online, kedvező feltételekkel!

2020.03.24.

Lakásbiztosítás online? Manapság már ez sem lehetetlen, és ha biztonságban szeretnéd tudni az ingatlanod és a benne található ingóságaidat, érdemes is megkötnöd. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod; alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot.

Tovább olvasom
Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?

Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?

2021.12.14.

„Albérlet esetén ki kösse meg a lakásbiztosítást?” – teszik fel nekünk gyakorta a kérdést. Nos, az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom
Milyen ingatlanokra lehet lakásbiztosítást kötni?

Milyen ingatlanokra lehet lakásbiztosítást kötni?

2020.02.19.

Szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat és az értékeidet, de nem tudod, milyen ingatlanokra lehet lakásbiztosítást kötni? Alábbi írásunkban ezt a témát fejtjük ki, ezért érdemes lesz elolvasnod!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával