fbpx
Hirdetés

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

2022.08.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 1. 10:05

A könnyűszerkezetes házak egyre népszerűbbek hazánkban is; lássuk, kaphatunk-e rájuk lakáshitelt!

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

Könnyűszerkezetes házat építeni olcsó, gyors, a végeredmény pedig – a megfelelő anyagok és technológiák felhasználása esetén – minden tekintetben képes megfelelni korunk elvárásainak. Nem is meglepő, hogy egyre többen döntenek mellette, illetve egyéb, alternatív megoldások mellett, hiszen napjaink ingatlanárai egy átlagember számára szinte megfizethetetlenek.

A könnyűszerkezetes házaknak számos előnyük van a hagyományos építési módokkal szemben, és nem csak Amerikában, illetve Európa északi részein népszerűek, hanem egyre inkább elterjednek az egész világon, így hazánkban is. Lássuk, mit kell tudni erről a korszerű építési módszerről!

A könnyűszerkezetes házak lényege

Egy könnyűszerkezetes ház első ránézésre semmiben sem tér el egy hagyományos építési móddal készült háztól – sőt, másodikra sem –, a különbség ugyanis nem feltétlenül látható, ugyanis a szerkezetében keresendő.

Míg egy hagyományos téglaház falait a tégla alkotja, majd erre kerül fel a szigetelés és a vakolat, addig a könnyűszerkezetes házak falai egy vázrendszerből, az abba elhelyezett szigetelésből, valamint külső és belső burkolatból állnak. A váz acélból és fából egyaránt készülhet, és van lehetőség helyben épített, illetve elemenként előre gyártott, a helyszínen összeszerelt könnyűszerkezetes ház – úgynevezett készház – vásárlására is.

A könnyűszerkezetes házak fentebb említett előnyei – vagyis, hogy olcsóbb és jóval gyorsabb, mint a hagyományos építkezés – mellett egy lényeges tulajdonságnak mondható, hogy adott alapterületből nagyobb hasznos alapterület nyerhető ezzel az építési móddal, mint egy hagyományos téglaház esetében, mivel a falai vékonyabbak, ám a szigetelési képességük minimum ugyanolyan, de inkább jobb.

Könnyűszerkezetes házra lehet lakáshitelt igényelni?

További előny, hogy könnyűszerkezetes házra is lehet jelzáloghitelt igényelni, a válasz tehát igen! Fontos azonban, hogy minimális különbségek azért akadnak a hagyományos házak hitelezéséhez képest, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

A bankok nagy többségénél a hagyományostól eltérő szerkezet egyáltalán nem számít kizáró oknak, viszont az ingatlannak ez esetben is át kell esnie egy szokásos értékbecslésen, emellett pedig az ingatlannak rendelkeznie kell ÉME/ETA tanúsítvánnyal, vagy teljesítménynyilatkozattal, ezek hiányában ugyanis egyedi döntést hoznak, ami nem minden esetben lesz kedvező az igénylők számára.

Kicsit más a helyzet, ha nem egy már megépült könnyűszerkezetes házat szeretnénk megvásárolni, hanem magunk szeretnénk azt megépíttetni. Ebben az esetben be kell mutatni az aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, ami az építési engedélyezési dokumentáció része.

Érdemes tudni, hogy akár állami támogatás, azaz a CSOK segítségével is megvásárolható egy könnyűszerkezetes ingatlan, mivel ennek szabályai között nem szerepel az ingatlanra vonatkozó szerkezeti megkötés.

Mi a helyzet a biztosítással?

A Magyarországon működő biztosítótársaságok nagyjából harmada vállalja a könnyűszerkezetes házak esetében felmerülő kockázatot, ráadásul valamivel magasabb díjat számolnak fel egy ilyen épület biztosítására, mint egy hagyományoséra – ez éves szinten akár több tízezer forint plusz kiadást is jelenthet.

Ha biztosítást szeretnénk kötni egy könnyűszerkezetes házra, nagy eséllyel limitekkel találkozunk majd, amelyek a betöréses lopásra, vagy a vízkárra vonatkoznak, azaz a biztosító ilyen káresemények után csak egy előre meghatározott összeget fizet, ami nem feltétlenül felel majd meg a kár valódi összegének – akad tehát hátránya is a könnyűszerkezetes házaknak, mégpedig a biztosítás képében.

Amennyiben szeretnél könnyűszerkezetes házat vásárolni – vagy építtetni –, és ehhez lakáshitelre lenne szükséged, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

2021.12.31.

A pénzintézetek a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetet kérnek. Ez az ingatlan lesz a hitel egyik biztosítéka a jövedelmünk mellett, ezért a jelzáloghitelek kamata jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönöknél. Utánajártunk, hogy milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként.

Tovább olvasom
Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

2022.11.04.

A piaci érték, a forgalmi érték és a vételár ingatlanvásárlás során előkerülő fogalmak, amelyekkel érdemes neked is tisztában lenned.

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

2021.10.18.

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom