Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

2022.08.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 1. 10:05

A könnyűszerkezetes házak egyre népszerűbbek hazánkban is; lássuk, kaphatunk-e rájuk lakáshitelt!

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

Könnyűszerkezetes házat építeni olcsó, gyors, a végeredmény pedig – a megfelelő anyagok és technológiák felhasználása esetén – minden tekintetben képes megfelelni korunk elvárásainak. Nem is meglepő, hogy egyre többen döntenek mellette, illetve egyéb, alternatív megoldások mellett, hiszen napjaink ingatlanárai egy átlagember számára szinte megfizethetetlenek.

A könnyűszerkezetes házaknak számos előnyük van a hagyományos építési módokkal szemben, és nem csak Amerikában, illetve Európa északi részein népszerűek, hanem egyre inkább elterjednek az egész világon, így hazánkban is. Lássuk, mit kell tudni erről a korszerű építési módszerről!

A könnyűszerkezetes házak lényege

Egy könnyűszerkezetes ház első ránézésre semmiben sem tér el egy hagyományos építési móddal készült háztól – sőt, másodikra sem –, a különbség ugyanis nem feltétlenül látható, ugyanis a szerkezetében keresendő.

Míg egy hagyományos téglaház falait a tégla alkotja, majd erre kerül fel a szigetelés és a vakolat, addig a könnyűszerkezetes házak falai egy vázrendszerből, az abba elhelyezett szigetelésből, valamint külső és belső burkolatból állnak. A váz acélból és fából egyaránt készülhet, és van lehetőség helyben épített, illetve elemenként előre gyártott, a helyszínen összeszerelt könnyűszerkezetes ház – úgynevezett készház – vásárlására is.

A könnyűszerkezetes házak fentebb említett előnyei – vagyis, hogy olcsóbb és jóval gyorsabb, mint a hagyományos építkezés – mellett egy lényeges tulajdonságnak mondható, hogy adott alapterületből nagyobb hasznos alapterület nyerhető ezzel az építési móddal, mint egy hagyományos téglaház esetében, mivel a falai vékonyabbak, ám a szigetelési képességük minimum ugyanolyan, de inkább jobb.

Könnyűszerkezetes házra lehet lakáshitelt igényelni?

További előny, hogy könnyűszerkezetes házra is lehet jelzáloghitelt igényelni, a válasz tehát igen! Fontos azonban, hogy minimális különbségek azért akadnak a hagyományos házak hitelezéséhez képest, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

A bankok nagy többségénél a hagyományostól eltérő szerkezet egyáltalán nem számít kizáró oknak, viszont az ingatlannak ez esetben is át kell esnie egy szokásos értékbecslésen, emellett pedig az ingatlannak rendelkeznie kell ÉME/ETA tanúsítvánnyal, vagy teljesítménynyilatkozattal, ezek hiányában ugyanis egyedi döntést hoznak, ami nem minden esetben lesz kedvező az igénylők számára.

Kicsit más a helyzet, ha nem egy már megépült könnyűszerkezetes házat szeretnénk megvásárolni, hanem magunk szeretnénk azt megépíttetni. Ebben az esetben be kell mutatni az aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, ami az építési engedélyezési dokumentáció része.

Érdemes tudni, hogy akár állami támogatás, azaz a CSOK segítségével is megvásárolható egy könnyűszerkezetes ingatlan, mivel ennek szabályai között nem szerepel az ingatlanra vonatkozó szerkezeti megkötés.

Mi a helyzet a biztosítással?

A Magyarországon működő biztosítótársaságok nagyjából harmada vállalja a könnyűszerkezetes házak esetében felmerülő kockázatot, ráadásul valamivel magasabb díjat számolnak fel egy ilyen épület biztosítására, mint egy hagyományoséra – ez éves szinten akár több tízezer forint plusz kiadást is jelenthet.

Ha biztosítást szeretnénk kötni egy könnyűszerkezetes házra, nagy eséllyel limitekkel találkozunk majd, amelyek a betöréses lopásra, vagy a vízkárra vonatkoznak, azaz a biztosító ilyen káresemények után csak egy előre meghatározott összeget fizet, ami nem feltétlenül felel majd meg a kár valódi összegének – akad tehát hátránya is a könnyűszerkezetes házaknak, mégpedig a biztosítás képében.

Amennyiben szeretnél könnyűszerkezetes házat vásárolni – vagy építtetni –, és ehhez lakáshitelre lenne szükséged, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

2023.07.27.

A falusi CSOK, a kistelepülések CSOK támogatása. Ez a támogatási forma jövőre is megmarad, ráadásul a támogatás mértéke jelentősen emelkedik. Városok kizárva. Ha azonban jogosultak vagyunk rá, nagy segítség lehet az otthonunk megszerzéséhez és szebbé tételéhez.

Tovább olvasom
Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

2023.08.31.

Az örökléssel még nincs vége a hivatalos procedúráknak, ha az örökölt ingatlan értékesítésre kerül. Gyakran előfordul, hogy az örökös vagy az örökösök eladják az örökölt ingatlant. Ilyenkor pedig fontos tisztában lenni az adózás szabályaival. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

2022.11.04.

A piaci érték, a forgalmi érték és a vételár ingatlanvásárlás során előkerülő fogalmak, amelyekkel érdemes neked is tisztában lenned.

Tovább olvasom
Tulajdoni lap lekérése – minden tudnivaló egy helyen

Tulajdoni lap lekérése – minden tudnivaló egy helyen

2023.09.20.

A tulajdoni lap egy dokumentum. Ingatlannal kapcsolatos ügyek intézése közben találkozhatunk vele. Mikor van szükségünk tulajdoni lapra? Mire jó? Mit tartalmaz? Minden tudnivaló egy helyen.

Tovább olvasom