Hirdetés

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

2022.08.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 1. 10:05

A könnyűszerkezetes házak egyre népszerűbbek hazánkban is; lássuk, kaphatunk-e rájuk lakáshitelt!

Könnyűszerkezetes házra kaphatunk lakáshitelt?

Könnyűszerkezetes házat építeni olcsó, gyors, a végeredmény pedig – a megfelelő anyagok és technológiák felhasználása esetén – minden tekintetben képes megfelelni korunk elvárásainak. Nem is meglepő, hogy egyre többen döntenek mellette, illetve egyéb, alternatív megoldások mellett, hiszen napjaink ingatlanárai egy átlagember számára szinte megfizethetetlenek.

A könnyűszerkezetes házaknak számos előnyük van a hagyományos építési módokkal szemben, és nem csak Amerikában, illetve Európa északi részein népszerűek, hanem egyre inkább elterjednek az egész világon, így hazánkban is. Lássuk, mit kell tudni erről a korszerű építési módszerről!

A könnyűszerkezetes házak lényege

Egy könnyűszerkezetes ház első ránézésre semmiben sem tér el egy hagyományos építési móddal készült háztól – sőt, másodikra sem –, a különbség ugyanis nem feltétlenül látható, ugyanis a szerkezetében keresendő.

Míg egy hagyományos téglaház falait a tégla alkotja, majd erre kerül fel a szigetelés és a vakolat, addig a könnyűszerkezetes házak falai egy vázrendszerből, az abba elhelyezett szigetelésből, valamint külső és belső burkolatból állnak. A váz acélból és fából egyaránt készülhet, és van lehetőség helyben épített, illetve elemenként előre gyártott, a helyszínen összeszerelt könnyűszerkezetes ház – úgynevezett készház – vásárlására is.

A könnyűszerkezetes házak fentebb említett előnyei – vagyis, hogy olcsóbb és jóval gyorsabb, mint a hagyományos építkezés – mellett egy lényeges tulajdonságnak mondható, hogy adott alapterületből nagyobb hasznos alapterület nyerhető ezzel az építési móddal, mint egy hagyományos téglaház esetében, mivel a falai vékonyabbak, ám a szigetelési képességük minimum ugyanolyan, de inkább jobb.

Könnyűszerkezetes házra lehet lakáshitelt igényelni?

További előny, hogy könnyűszerkezetes házra is lehet jelzáloghitelt igényelni, a válasz tehát igen! Fontos azonban, hogy minimális különbségek azért akadnak a hagyományos házak hitelezéséhez képest, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

A bankok nagy többségénél a hagyományostól eltérő szerkezet egyáltalán nem számít kizáró oknak, viszont az ingatlannak ez esetben is át kell esnie egy szokásos értékbecslésen, emellett pedig az ingatlannak rendelkeznie kell ÉME/ETA tanúsítvánnyal, vagy teljesítménynyilatkozattal, ezek hiányában ugyanis egyedi döntést hoznak, ami nem minden esetben lesz kedvező az igénylők számára.

Kicsit más a helyzet, ha nem egy már megépült könnyűszerkezetes házat szeretnénk megvásárolni, hanem magunk szeretnénk azt megépíttetni. Ebben az esetben be kell mutatni az aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, ami az építési engedélyezési dokumentáció része.

Érdemes tudni, hogy akár állami támogatás, azaz a CSOK segítségével is megvásárolható egy könnyűszerkezetes ingatlan, mivel ennek szabályai között nem szerepel az ingatlanra vonatkozó szerkezeti megkötés.

Mi a helyzet a biztosítással?

A Magyarországon működő biztosítótársaságok nagyjából harmada vállalja a könnyűszerkezetes házak esetében felmerülő kockázatot, ráadásul valamivel magasabb díjat számolnak fel egy ilyen épület biztosítására, mint egy hagyományoséra – ez éves szinten akár több tízezer forint plusz kiadást is jelenthet.

Ha biztosítást szeretnénk kötni egy könnyűszerkezetes házra, nagy eséllyel limitekkel találkozunk majd, amelyek a betöréses lopásra, vagy a vízkárra vonatkoznak, azaz a biztosító ilyen káresemények után csak egy előre meghatározott összeget fizet, ami nem feltétlenül felel majd meg a kár valódi összegének – akad tehát hátránya is a könnyűszerkezetes házaknak, mégpedig a biztosítás képében.

Amennyiben szeretnél könnyűszerkezetes házat vásárolni – vagy építtetni –, és ehhez lakáshitelre lenne szükséged, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom
Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

Piaci érték, forgalmi érték és vételár – mi a különbség?

2022.11.04.

A piaci érték, a forgalmi érték és a vételár ingatlanvásárlás során előkerülő fogalmak, amelyekkel érdemes neked is tisztában lenned.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként?

2021.12.31.

A pénzintézetek a jelzáloghitelekhez ingatlanfedezetet kérnek. Ez az ingatlan lesz a hitel egyik biztosítéka a jövedelmünk mellett, ezért a jelzáloghitelek kamata jellemzően alacsonyabb a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönöknél. Utánajártunk, hogy milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként.

Tovább olvasom