Hirdetés

Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

2023.01.10.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. január 10. 13:30

A kamatstop a Diákhitel 1-re is vonatkozik január eleje óta, így azoknak is segítséget nyújtottak, akik a legkevésbé vártak rá!

Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

A kamatstop a Diákhitelre nem, csupán a lakossági és vállalati hitelek egyes típusaira vonatkozott, ám nem csak az ezen hiteleket igénylők kerültek komoly bajba az infláció hatására. Szerencsére valakinek feltűnt, hogy rengetegen vannak még mindig bajban, ezért kis késéssel ugyan, de kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős, tárca nélküli miniszter jelentette be a jó hírt, hogy a Diákhitel 1 kamata 2023. január 1-től változatlanul 4,99% százalék marad, viszont ez a döntés nem érinti a Képzési Hitelt és a Diákhitel 2-t; ezeket ugyanis a felsőoktatásban tanulók továbbra is kamatmentesen vehetik fel.

A kamatstop kiterjesztésére a Diákhitel 1 esetében azért volt szükség, mert enélkül 2023. január 1-től 10%-ra emelkedne a kamata, ennek oka pedig az, hogy a Diákhitel Központ 3 és 5 éves futamidejű hitelfinanszírozásból biztosítja a szükséges forrást, a kamatöltség pedig az elmúlt időszakban drasztikusan megemelkedett.

Az ilyen típusú hitelek esetében iránymutatónak számító 3 és 5 éves BIRS mutató értéke például január első napjaihoz képest mostanra gyakorlatilag megduplázódott. A BIRS egy bankközi kamatláb, ami megmutatja, hogy a bankok milyen kamattal adnának egymásnak hitelt, vagyis a hitelként kihelyezett pénz bekerülési költségét. A Diákhitel 1 kamata korábban is emelkedett: 2022. július 1-től az ezt megelőző 1,99%-os kamat 4,99%-ra nőtt, ami a kamatstop nélkül 2023. január 1-től nőne 10%-ra.

A Diákhitel 1 kamatemelkedése mindegy 100 ezer embert érintene – vagyis ugyanennyit a kamatstop Diákhitel 1-re történő kiterjesztése is –, de nem csak azok fizethetnének többet, akik már törlesztik a kölcsönüket, hanem az új igénylőknek is magasabb törlesztőrészleteket kellene fizetniük. Ez pedig jelentősen növelné a terheket, mert – bár a hitel törlesztését a tanulmányok befejezését követően kell csak megkezdeni – a kamat a folyósítás után azonnal terhelődik, így nagyon megemelné a havonta fizetendő összeget.

Fontos viszont tudni, hogy a Diákhitelt bármikor díjmentesen lehet elő-, vagy végtörleszteni, ezzel pedig a kamatteher is csökken.

Érdemes Diákhitelt igényelni

A Diákhitel 1 ugyan csak azok számára érhető el, akik aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, magyar állampolgárok, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, valamint bejelentett lakcímmel is rendelkeznek, ám nekik érdemes elgondolkodniuk a hitel felvételén, hiszen az szabad felhasználású, és mindössze 4,99% kamatozású, ami a jelenlegi helyzetben kifejezetten kedvezőnek számít – sőt, a kamatstop nélküli, 10%-os kamat sem számítana rossznak.

A szabad felhasználású személyi kölcsönök ugyanis jelenleg minimum 12,1-25%-os kamattal érhetőek el, ráadásul ez a jövedelemtől és a hitelösszegtől is függ, tehát a különbség igen látványos. Ha például 6 féléven keresztül, havi 80 ezer forint kölcsönnel számolunk, akkor a teljes összeg 2,4 millió forint lesz, amit hét éves futamidőre 37.093 forinttal kell törleszteni. Egy ugyanekkora összegű és futamidejű személyi kölcsön havi törlesztője 300 ezer forint igazolt jövedelemmel 44 362 forintról indul, de a törlesztést a folyósítást követően, azonnal el kell kezdeni.

Ráadás, hogy a személyi kölcsönök esetében elvárás a megfelelő összegű, igazolt jövedelem, valamint az igénylőnek legalább három teljes hónapja alkalmazásban kell lennie, és nem állhat próba-, vagy felmondási idő alatt sem. A személyi kölcsönök esetében az igénylőre vonatkozó alsó korhatár is szűkíti a lehetőségeket: a legtöbb bank önálló igénylő esetén kizárólag 21-23 éves kortól hitelez.

A Diákhitel 1 által nyújtott lehetőségek

A Diákhitel 1 keretein belül havi 15-150 ezer forintig terjedő összeget lehet felvenni, ami tanulmányi félévenként akár 750 ezer forintot is jelenthet, ráadásul nem kötelező havi leosztásban kérni; lehet félévente, egy összegben is, és a tanulmányok ideje alatt bármikor igényelhető.

Az összeg bármire felhasználható, így például lakhatásra, technikai eszközökre, kikapcsolódásra, a mindennapos kiadások fedezésére, könyvekre és jegyzetekre, vagy tulajdonképpen bármire, amire a tanulmányok folytatásához szükség lehet. Nincs tehát megkötés, a jelenleg már elérhető, 4,99%-ra fixált kamat pedig különösen vonzóvá teszi a Diákhitel 1-et!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen lehetőségeid vannak, ha hitelből fizetnéd a továbbtanulást?

Milyen lehetőségeid vannak, ha hitelből fizetnéd a továbbtanulást?

2021.08.20.

Továbbtanulásra készülsz, de nem tudod, miből is finanszírozhatod majd? Az alábbi cikk neked szól!

Tovább olvasom
Hogyan működik a diákhitel?

Hogyan működik a diákhitel?

2021.09.12.

A diákhitel nem egy hagyományos banki hiteltermék. Az állam által kialakított diákhitel célja, hogy a felsőoktatásban tanulók finanszírozni tudják a tanulmányaik költségeit. A diákhitel nem nyereségorientált, bárki számára, hitelbírálat nélkül elérhető. Érdemes-e igénybe venni? Hogyan működik a diákhitel? Megnéztük, és mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom