fbpx
Hirdetés

Így alakultak a lakásárak 2021-ben

2022.01.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 14. 10:22

A lakásárak 2021-ben történt alakulása ismét fontos és érdekes volt; az alábbiakban összefoglaljuk, mit érdemes tudni róla.

Így alakultak a lakásárak 2021-ben

A lakásárak 2021-ben is tovább emelkedtek, de nem pont úgy, ahogy az ingatlanpiaci elemzések azt előre vetítették. A Magyar Nemzeti Bank 2021-es jelentése alapján kijelenthető, hogy az ingatlanpiac a tavalyi évben is csúcsokat döntött, még annak ellenére is, hogy a koronavírus-válság nem vonult el végleg.

A kereslet és a lakásárak 2021-es változásai

A lakáspiaci tranzakciók, azaz a vételek-eladások száma jelentősen bővült, ami nagyrészt az év elejétől induló otthonteremtési támogatásoknak köszönhető.

Az egész országra vetítve elsősorban a vidéki városokban volt tapasztalható nagyobb mértékű áremelkedés, de Budapesten is hasonló volt a helyzet, ugyanakkor a kisebb településeken lelassult a lakásárak éves növekedési üteme. Az áremelkedés jelentős része 2021 első félévében zajlott le.

A korábbi, 2014 óta tartó áremelkedés fokozta a Budapest és a kisebb, vidéki települések közötti lakásár-különbséget, viszont az átlagos lakásárak 2021-ben a megyeszékhelyeken 16,6 százalékkal, míg Budapesten csupán 6,4 százalékkal emelkedtek, ami viszont szűkítette a megyeszékhelyek és a főváros közötti árkülönbséget.

Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a fővárosban megfigyelhető magas ár már egyre kevésbé megfizethető, bár mostanra már minden nagyvárosban csökkent a lakásvásárlás elérhetősége annak ellenére, hogy a befektetési cél a korábbiakhoz képest visszaszorult.

Az új építésű ingatlanok miatt is nőttek a lakásárak 2021-ben

Bármilyen otthonteremtési támogatást is jelent be a kormány, az többnyire nem csak azt a hatást éri el, amire szánták. A legutóbbi ilyen az otthonfelújítási visszatérítés volt, ami szintén hatással volt a lakásárakra 2021-ben, de egyáltalán nem úgy, ahogy azt vártuk.

A felújításhoz használt építőanyagok ára rövid időn belül az egekbe szökött, a munkálatok elvégzéséhez szükséges kapacitás – ami eddig sem volt bőséges – pedig közel a nulláig zuhant, azaz most az sem tudja felújíttatni a lakását, aki szeretné igénybe venni a támogatást, ha pedig véletlenül mégis, akkor jóval drágábban, mint korábban.

Az építőanyagok árának emelkedése emellett magával hozta azt is, hogy az új építésű lakások árai drasztikusan megemelkedtek, tehát az erre vonatkozó otthonteremtési támogatások is vesztettek a hatásosságukból. Az építőipar áremelkedése jócskán túlszárnyalta már az EU-s átlagot is.

Ugyanerre vezethető vissza az is, hogy míg 2021 első negyedévében bővülés látszott, addig összességében az első három negyedévben csökkent az átadott új otthonok száma.

Az egyetlen, ezzel kapcsolatos jó hír az NHP Zöld Otthon Program, aminek köszönhetően viszont újra felélénkült az új építésű lakások piaca, hiszen ebben az esetben a magasabb árat képes kompenzálni a sok esetben nullához közelítő fenntartási költség.

A lakáscélú hitelezés és a lakásárak 2021-es alakulásának összefüggése

A lakáscélú hitelezése ezzel együtt is képes volt további növekedésre, ráadásul történelmi csúcsot ért el. Ez persze valamelyest köszönhető az otthonteremtési támogatások meglétének is, és mind az új, mind a használt lakásokra egyaránt vonatkozik.

Ezzel, illetve a fentiekkel együtt persze a hitelösszegek is növekedtek, hiszen követniük kellett a lakására 2021-es növekedését, érdekes módon viszont az átlagos futamidő nem emelkedett: továbbra is a 10 év és a végig fix kamatozás a leggyakrabban igényelt kondíció.

Érdemes még tudni, hogy a második negyedévben a lakáshitelt igénylők 10%-a az igénylést megelőző fél évben a babaváró hitelt is felvette.

A lakásárak 2021-es növekedésének más hatásai

Az ingatlanpiac felélénkülése, illetve a lakásárak emelkedése a gazdasági folyamatokra és az inflációra is hatást gyakorol, emellett a túlkínálatnak is jelentős, a pénzügyi stabilitást növelő következményei lehetnek. Az árak növekedése a lakossági fogyasztási szokásokra is hatást gyakorol, ráadásul a pénzintézetek hitelezési kapacitását is fokozza, ami a hitelkínálat bővülésével szintén gazdaságélénkítő hatással bír. Ebből pedig az következik, hogy a lakásárak és a lakáscélú hitelek piacának kapcsolata egymást erősíti.

Amennyiben Te is lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

2019.05.10.

Mióta megjelent a CSOK 2019-es módosítása, számtalanszor tették már fel nekünk a fenti kérdést. A CSOK két részre bontható. A vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre. A babaváró támogatás tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Ebben a cikkben a két hitelt hasonlítjuk össze azért, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Lássuk először a CSOK kamattámogatott hitelt!

Tovább olvasom
Mit tehetsz, ha nem rendelkezel önerővel?

Mit tehetsz, ha nem rendelkezel önerővel?

2018.07.07.

Az ingatlanárak szép lassan az egekbe szöknek, és még mindig nem látni, hogy ez az emelkedő tendencia mikor áll meg, ha egyáltalán megáll valaha, ezért aki csak él és mozog, lakást akar vásárolni, ehhez viszont önerővel kell rendelkezned.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

Kaphatunk hitelt tulajdoni hányadra?

2021.10.06.

Ingatlanhitel esetén a bank fedezetet fog kérni tőlünk. Ez lehet egy meglévő ingatlan, de a megvásárolni kívánt is. Abban az esetben, ha az ingatlan a mi tulajdonunk, vagy közös a házastársunkkal, ez nem okoz semmiféle bonyodalmat az eladásnál. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ingatlannak több tulajdonosa is van, vagy haszonélvezettel terhelt illetve az özvegyi jog megléte is nehezítheti a vásárlásunkat.

Tovább olvasom
OTP hitel – milyen hiteleket kínál az OTP Bank?

OTP hitel – milyen hiteleket kínál az OTP Bank?

2019.01.25.

Az OTP Bank az egyik legrégebbi szereplő a magyar pénzpiacon. Az egyik legnagyobb is, hiszen ma már külföldön is találunk OTP bankfiókokat. A hitelezés terén szintén nagy tapasztalattal rendelkezik, és többnyire az új hiteltermékeket elsőként tőlük lehet igényelni. Lássuk, hogy milyen OTP hitel létezik manapság, ha felkeressük a bankot!

Tovább olvasom