Hirdetés

Így alakultak a lakásárak 2021-ben

2022.01.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 14. 10:22

A lakásárak 2021-ben történt alakulása ismét fontos és érdekes volt; az alábbiakban összefoglaljuk, mit érdemes tudni róla.

Így alakultak a lakásárak 2021-ben

A lakásárak 2021-ben is tovább emelkedtek, de nem pont úgy, ahogy az ingatlanpiaci elemzések azt előre vetítették. A Magyar Nemzeti Bank 2021-es jelentése alapján kijelenthető, hogy az ingatlanpiac a tavalyi évben is csúcsokat döntött, még annak ellenére is, hogy a koronavírus-válság nem vonult el végleg.

A kereslet és a lakásárak 2021-es változásai

A lakáspiaci tranzakciók, azaz a vételek-eladások száma jelentősen bővült, ami nagyrészt az év elejétől induló otthonteremtési támogatásoknak köszönhető.

Az egész országra vetítve elsősorban a vidéki városokban volt tapasztalható nagyobb mértékű áremelkedés, de Budapesten is hasonló volt a helyzet, ugyanakkor a kisebb településeken lelassult a lakásárak éves növekedési üteme. Az áremelkedés jelentős része 2021 első félévében zajlott le.

A korábbi, 2014 óta tartó áremelkedés fokozta a Budapest és a kisebb, vidéki települések közötti lakásár-különbséget, viszont az átlagos lakásárak 2021-ben a megyeszékhelyeken 16,6 százalékkal, míg Budapesten csupán 6,4 százalékkal emelkedtek, ami viszont szűkítette a megyeszékhelyek és a főváros közötti árkülönbséget.

Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a fővárosban megfigyelhető magas ár már egyre kevésbé megfizethető, bár mostanra már minden nagyvárosban csökkent a lakásvásárlás elérhetősége annak ellenére, hogy a befektetési cél a korábbiakhoz képest visszaszorult.

Az új építésű ingatlanok miatt is nőttek a lakásárak 2021-ben

Bármilyen otthonteremtési támogatást is jelent be a kormány, az többnyire nem csak azt a hatást éri el, amire szánták. A legutóbbi ilyen az otthonfelújítási visszatérítés volt, ami szintén hatással volt a lakásárakra 2021-ben, de egyáltalán nem úgy, ahogy azt vártuk.

A felújításhoz használt építőanyagok ára rövid időn belül az egekbe szökött, a munkálatok elvégzéséhez szükséges kapacitás – ami eddig sem volt bőséges – pedig közel a nulláig zuhant, azaz most az sem tudja felújíttatni a lakását, aki szeretné igénybe venni a támogatást, ha pedig véletlenül mégis, akkor jóval drágábban, mint korábban.

Az építőanyagok árának emelkedése emellett magával hozta azt is, hogy az új építésű lakások árai drasztikusan megemelkedtek, tehát az erre vonatkozó otthonteremtési támogatások is vesztettek a hatásosságukból. Az építőipar áremelkedése jócskán túlszárnyalta már az EU-s átlagot is.

Ugyanerre vezethető vissza az is, hogy míg 2021 első negyedévében bővülés látszott, addig összességében az első három negyedévben csökkent az átadott új otthonok száma.

Az egyetlen, ezzel kapcsolatos jó hír az NHP Zöld Otthon Program, aminek köszönhetően viszont újra felélénkült az új építésű lakások piaca, hiszen ebben az esetben a magasabb árat képes kompenzálni a sok esetben nullához közelítő fenntartási költség.

A lakáscélú hitelezés és a lakásárak 2021-es alakulásának összefüggése

A lakáscélú hitelezése ezzel együtt is képes volt további növekedésre, ráadásul történelmi csúcsot ért el. Ez persze valamelyest köszönhető az otthonteremtési támogatások meglétének is, és mind az új, mind a használt lakásokra egyaránt vonatkozik.

Ezzel, illetve a fentiekkel együtt persze a hitelösszegek is növekedtek, hiszen követniük kellett a lakására 2021-es növekedését, érdekes módon viszont az átlagos futamidő nem emelkedett: továbbra is a 10 év és a végig fix kamatozás a leggyakrabban igényelt kondíció.

Érdemes még tudni, hogy a második negyedévben a lakáshitelt igénylők 10%-a az igénylést megelőző fél évben a babaváró hitelt is felvette.

A lakásárak 2021-es növekedésének más hatásai

Az ingatlanpiac felélénkülése, illetve a lakásárak emelkedése a gazdasági folyamatokra és az inflációra is hatást gyakorol, emellett a túlkínálatnak is jelentős, a pénzügyi stabilitást növelő következményei lehetnek. Az árak növekedése a lakossági fogyasztási szokásokra is hatást gyakorol, ráadásul a pénzintézetek hitelezési kapacitását is fokozza, ami a hitelkínálat bővülésével szintén gazdaságélénkítő hatással bír. Ebből pedig az következik, hogy a lakásárak és a lakáscélú hitelek piacának kapcsolata egymást erősíti.

Amennyiben Te is lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom
5 tipp a lakáshitel felvételéhez

5 tipp a lakáshitel felvételéhez

2020.11.19.

A lakáshitel igénylése a legbonyolultabb ilyen jellegű folyamat, amelyben elég egyetlen, apró hiba, és elutasítás vár rád. Annak érdekében, hogy felkészülhess a rád váró megpróbáltatásra, összegyűjtöttünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez, amelyeket megfogadva könnyen átlendülhetsz a banki ügyintézés útvesztőjén.

Tovább olvasom
Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

2020.06.10.

Milyen költségei vannak egy lakáshitelnek? A kérdés nem is olyan egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik. Sokszor ugyanis nem elég megnézni a különböző mutatókat (úgy, mint a kamat, a THM, vagy a törlesztőrészlet nagysága), hanem érdemes átfogóbban, részletesen vizsgálni a különféle lakáshitel-ajánlatokat.

Tovább olvasom
7 gyakori tévhit az okosotthonokkal kapcsolatban

7 gyakori tévhit az okosotthonokkal kapcsolatban

2021.07.20.

Az okosotthon egyesek számára felesleges kiadást, másoknak sci-fit jelent, de egy biztos: rengeteg a tévhit, amelyeket alábbi cikkünkkel szeretnénk eloszlatni.

Tovább olvasom