Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így alakultak a lakásárak 2021-ben

2022.01.14.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 14. 10:22

A lakásárak 2021-ben történt alakulása ismét fontos és érdekes volt; az alábbiakban összefoglaljuk, mit érdemes tudni róla.

Így alakultak a lakásárak 2021-ben

A lakásárak 2021-ben is tovább emelkedtek, de nem pont úgy, ahogy az ingatlanpiaci elemzések azt előre vetítették. A Magyar Nemzeti Bank 2021-es jelentése alapján kijelenthető, hogy az ingatlanpiac a tavalyi évben is csúcsokat döntött, még annak ellenére is, hogy a koronavírus-válság nem vonult el végleg.

A kereslet és a lakásárak 2021-es változásai

A lakáspiaci tranzakciók, azaz a vételek-eladások száma jelentősen bővült, ami nagyrészt az év elejétől induló otthonteremtési támogatásoknak köszönhető.

Az egész országra vetítve elsősorban a vidéki városokban volt tapasztalható nagyobb mértékű áremelkedés, de Budapesten is hasonló volt a helyzet, ugyanakkor a kisebb településeken lelassult a lakásárak éves növekedési üteme. Az áremelkedés jelentős része 2021 első félévében zajlott le.

A korábbi, 2014 óta tartó áremelkedés fokozta a Budapest és a kisebb, vidéki települések közötti lakásár-különbséget, viszont az átlagos lakásárak 2021-ben a megyeszékhelyeken 16,6 százalékkal, míg Budapesten csupán 6,4 százalékkal emelkedtek, ami viszont szűkítette a megyeszékhelyek és a főváros közötti árkülönbséget.

Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a fővárosban megfigyelhető magas ár már egyre kevésbé megfizethető, bár mostanra már minden nagyvárosban csökkent a lakásvásárlás elérhetősége annak ellenére, hogy a befektetési cél a korábbiakhoz képest visszaszorult.

Az új építésű ingatlanok miatt is nőttek a lakásárak 2021-ben

Bármilyen otthonteremtési támogatást is jelent be a kormány, az többnyire nem csak azt a hatást éri el, amire szánták. A legutóbbi ilyen az otthonfelújítási visszatérítés volt, ami szintén hatással volt a lakásárakra 2021-ben, de egyáltalán nem úgy, ahogy azt vártuk.

A felújításhoz használt építőanyagok ára rövid időn belül az egekbe szökött, a munkálatok elvégzéséhez szükséges kapacitás – ami eddig sem volt bőséges – pedig közel a nulláig zuhant, azaz most az sem tudja felújíttatni a lakását, aki szeretné igénybe venni a támogatást, ha pedig véletlenül mégis, akkor jóval drágábban, mint korábban.

Az építőanyagok árának emelkedése emellett magával hozta azt is, hogy az új építésű lakások árai drasztikusan megemelkedtek, tehát az erre vonatkozó otthonteremtési támogatások is vesztettek a hatásosságukból. Az építőipar áremelkedése jócskán túlszárnyalta már az EU-s átlagot is.

Ugyanerre vezethető vissza az is, hogy míg 2021 első negyedévében bővülés látszott, addig összességében az első három negyedévben csökkent az átadott új otthonok száma.

Az egyetlen, ezzel kapcsolatos jó hír az NHP Zöld Otthon Program, aminek köszönhetően viszont újra felélénkült az új építésű lakások piaca, hiszen ebben az esetben a magasabb árat képes kompenzálni a sok esetben nullához közelítő fenntartási költség.

A lakáscélú hitelezés és a lakásárak 2021-es alakulásának összefüggése

A lakáscélú hitelezése ezzel együtt is képes volt további növekedésre, ráadásul történelmi csúcsot ért el. Ez persze valamelyest köszönhető az otthonteremtési támogatások meglétének is, és mind az új, mind a használt lakásokra egyaránt vonatkozik.

Ezzel, illetve a fentiekkel együtt persze a hitelösszegek is növekedtek, hiszen követniük kellett a lakására 2021-es növekedését, érdekes módon viszont az átlagos futamidő nem emelkedett: továbbra is a 10 év és a végig fix kamatozás a leggyakrabban igényelt kondíció.

Érdemes még tudni, hogy a második negyedévben a lakáshitelt igénylők 10%-a az igénylést megelőző fél évben a babaváró hitelt is felvette.

A lakásárak 2021-es növekedésének más hatásai

Az ingatlanpiac felélénkülése, illetve a lakásárak emelkedése a gazdasági folyamatokra és az inflációra is hatást gyakorol, emellett a túlkínálatnak is jelentős, a pénzügyi stabilitást növelő következményei lehetnek. Az árak növekedése a lakossági fogyasztási szokásokra is hatást gyakorol, ráadásul a pénzintézetek hitelezési kapacitását is fokozza, ami a hitelkínálat bővülésével szintén gazdaságélénkítő hatással bír. Ebből pedig az következik, hogy a lakásárak és a lakáscélú hitelek piacának kapcsolata egymást erősíti.

Amennyiben Te is lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

Mi a különbség a CSOK és a babaváró támogatás között?

2019.05.10.

Mióta megjelent a CSOK 2019-es módosítása, számtalanszor tették már fel nekünk a fenti kérdést. A CSOK két részre bontható. A vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre. A babaváró támogatás tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Ebben a cikkben a két hitelt hasonlítjuk össze azért, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Lássuk először a CSOK kamattámogatott hitelt!

Tovább olvasom
Összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez

Összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez

2019.11.25.

Akit egy kicsit is foglalkoztat a lakáspiac, az tudja, hogy ha eddig nem vásárolt lakást, akkor mostanára már szinte a lehetetlenre vállalkozik lakáshitel felvételekor. Az árak az egekben a hitelösszegek is egyre magasabbak. Gyakorlatilag már ott tartunk, hogy akinek nincs legalább 10-15 millió forintja, az nem is tud annyi hitelt felvenni, amiből meg tudna vásárolni egy budapesti lakást. Annak érdekében, hogy segítsünk egy kicsit ezen a helyzeten, összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez, amelyeket az alábbiakban olvashatsz.

Tovább olvasom
A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

A CSOK után felvennéd a CSOK Pluszt? Mutatjuk, milyen esetekben lehetséges!

2024.01.05.

A CSOK támogatás igénybevétele nem zárja ki, hogy CSOK Plusz hitelt is igényeljünk. Bemutatjuk a CSOK Pluszt, és azt is megmutatjuk, milyen esetekben lehetséges a CSOK után felvenni a CSOK Plusz hitelt is.

Tovább olvasom
Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom