Hirdetés

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 28. 10:14

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Rendkívüli adó-visszatérítés a gyermekes családoknak

Minden családi kedvezményre jogosult szülőnek jár adó-visszatérítés a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartamáig. Ezt az egyszeri és rendkívüli adó-visszatérítést a gazdaság kiváló teljesítménye miatt kapják a családok, és 2022. február 15-ig automatikusan kiutalják majd azoknak a szülőknek, akiknek a munkabéréből év közben a munkáltatójuk levonta az szja-t. Az egyéni vállalkozók és az őstermelők, valamint azok, akik a jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó visszatérítését.

Mekkora összeget kaphatunk vissza?

A gyermeket nevelő szülők az összevont adóalapjuk utáni személyi jövedelemadójuknak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összegét utalják majd vissza. Azok, akik egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnek, annak a személyi jövedelemadónak minősülő részét utalják vissza. Ez 9,5 százaléka az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak. A katások pedig a tételes adójuk 25 százalékát kaphatják meg. A visszatérítés felső határa 809 ezer forint.

Nem jár visszatérítés azoknak, akik a külön adózó jövedelmük, a tőzsdei nyereségük vagy az osztalékuk után fizettek adót.

Kinek jár az adó-visszatérítés?

A gyerekük után családi pótlékra jogosultaknak jár a visszatérítés. Ha a gyereket közösen nevelik, mindkét szülő kap visszatérítést. A családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak is jár a visszatérítés, és az ő házastársuknak is. Azok a szülők, akik közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak. A bejegyzett élettársi kapcsolatot egyenértékűnek tekintik a házassággal. A visszatérítés annak az élettársnak is jár, aki a szülővel és gyerekével együtt él, de csak abban az esetben, ha a gyerek után ő is jogosult a családi pótlékra.

Nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, hiszen a visszatérítési jogosultságot a családi kedvezmény határozza meg. A gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése mindenkinek jár, aki családi kedvezményre jogosult. Visszatérítést kapnak a gyermek után szülőként családi pótlékra jogosultak, a várandós nők és velük közös háztartásban élő házastársuk, és azok, akik rokkantsági járadékban részesülnek.

Kinek nem kell nyilatkoznia?

Nem kell nyilatkozniuk azoknak, akik jogosultak az adó-visszatérítésre, és megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól rendelkezésre állnak, és a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszámot vagy postai címet is ismeri az adóhivatal. Nekik 2022. február 15-ig automatikusan kiutalják az adó-visszatértést.

Kinek kell nyilatkoznia?

Akik a fenti feltételeknek nem felelnek meg, de jogosultak a visszatérítésre, azoknak nyilatkozniuk kell. A nyilatkozatot a VISSZADO nyomtatványon kell elektronikusan benyújtani.

Meddig kell benyújtani nyilatkozatot?

A nyilatkozatot a VISSZADO nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig kell elektronikusan benyújtani. Fontos, hogy aki 2021. december 31-ig nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban is érvényesítheti.

Az adó-visszatérítésről

Az adó-visszatérítés abban az esetben jár majd, ha a gazdasági növekedés éves szinten eléri vagy meghaladja az 5,5 százalékot. Ebben az esetben az általunk befizetett személyi jövedelemadót igényelhetjük vissza a meghatározott maximális összegig. Mivel ez nem egy állami támogatás, mindenki csak annyi adót kap majd vissza, amennyit befizetett. Ezért megdolgoztunk, és ezt év közben a munkáltatónk már levonta tőlünk vagy mi magunk fizettük már be. Ezt az adót adja vissza most a kormány 2022. február 15-ig, vagy az adóbevallásunk ideéig. Ennek az összegnek a felhasználásáról most mi dönthetünk, és arra használjuk majd fel, amire csak akarjuk.

A dolgozó családok mellett a nyugdíjasokról sem feledkezett meg a kormány, ők már novemberben kaptak nyugdíjprémiumot, amit szintén a gazdaság jó eredményével indokolt meg a kormány. Ezek az összegek most nem kerülnek be a nagy kalapba, hogy aztán központilag döntsenek a felhasználásunkról, hanem a mi pénztárcánkba kerülnek, és mi felújíthatjuk belőle a nyaralónkat, vagy lecserélhetjük a családi autót is egy újabb típusra.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom