Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 28. 10:14

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Rendkívüli adó-visszatérítés a gyermekes családoknak

Minden családi kedvezményre jogosult szülőnek jár adó-visszatérítés a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartamáig. Ezt az egyszeri és rendkívüli adó-visszatérítést a gazdaság kiváló teljesítménye miatt kapják a családok, és 2022. február 15-ig automatikusan kiutalják majd azoknak a szülőknek, akiknek a munkabéréből év közben a munkáltatójuk levonta az szja-t. Az egyéni vállalkozók és az őstermelők, valamint azok, akik a jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó visszatérítését.

Mekkora összeget kaphatunk vissza?

A gyermeket nevelő szülők az összevont adóalapjuk utáni személyi jövedelemadójuknak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összegét utalják majd vissza. Azok, akik egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnek, annak a személyi jövedelemadónak minősülő részét utalják vissza. Ez 9,5 százaléka az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak. A katások pedig a tételes adójuk 25 százalékát kaphatják meg. A visszatérítés felső határa 809 ezer forint.

Nem jár visszatérítés azoknak, akik a külön adózó jövedelmük, a tőzsdei nyereségük vagy az osztalékuk után fizettek adót.

Kinek jár az adó-visszatérítés?

A gyerekük után családi pótlékra jogosultaknak jár a visszatérítés. Ha a gyereket közösen nevelik, mindkét szülő kap visszatérítést. A családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak is jár a visszatérítés, és az ő házastársuknak is. Azok a szülők, akik közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak. A bejegyzett élettársi kapcsolatot egyenértékűnek tekintik a házassággal. A visszatérítés annak az élettársnak is jár, aki a szülővel és gyerekével együtt él, de csak abban az esetben, ha a gyerek után ő is jogosult a családi pótlékra.

Nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, hiszen a visszatérítési jogosultságot a családi kedvezmény határozza meg. A gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése mindenkinek jár, aki családi kedvezményre jogosult. Visszatérítést kapnak a gyermek után szülőként családi pótlékra jogosultak, a várandós nők és velük közös háztartásban élő házastársuk, és azok, akik rokkantsági járadékban részesülnek.

Kinek nem kell nyilatkoznia?

Nem kell nyilatkozniuk azoknak, akik jogosultak az adó-visszatérítésre, és megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól rendelkezésre állnak, és a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszámot vagy postai címet is ismeri az adóhivatal. Nekik 2022. február 15-ig automatikusan kiutalják az adó-visszatértést.

Kinek kell nyilatkoznia?

Akik a fenti feltételeknek nem felelnek meg, de jogosultak a visszatérítésre, azoknak nyilatkozniuk kell. A nyilatkozatot a VISSZADO nyomtatványon kell elektronikusan benyújtani.

Meddig kell benyújtani nyilatkozatot?

A nyilatkozatot a VISSZADO nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig kell elektronikusan benyújtani. Fontos, hogy aki 2021. december 31-ig nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban is érvényesítheti.

Az adó-visszatérítésről

Az adó-visszatérítés abban az esetben jár majd, ha a gazdasági növekedés éves szinten eléri vagy meghaladja az 5,5 százalékot. Ebben az esetben az általunk befizetett személyi jövedelemadót igényelhetjük vissza a meghatározott maximális összegig. Mivel ez nem egy állami támogatás, mindenki csak annyi adót kap majd vissza, amennyit befizetett. Ezért megdolgoztunk, és ezt év közben a munkáltatónk már levonta tőlünk vagy mi magunk fizettük már be. Ezt az adót adja vissza most a kormány 2022. február 15-ig, vagy az adóbevallásunk ideéig. Ennek az összegnek a felhasználásáról most mi dönthetünk, és arra használjuk majd fel, amire csak akarjuk.

A dolgozó családok mellett a nyugdíjasokról sem feledkezett meg a kormány, ők már novemberben kaptak nyugdíjprémiumot, amit szintén a gazdaság jó eredményével indokolt meg a kormány. Ezek az összegek most nem kerülnek be a nagy kalapba, hogy aztán központilag döntsenek a felhasználásunkról, hanem a mi pénztárcánkba kerülnek, és mi felújíthatjuk belőle a nyaralónkat, vagy lecserélhetjük a családi autót is egy újabb típusra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

Kik jogosultak az ÁFA visszatérítési támogatásra 2024-ben?

2024.01.16.

Az ÁFA visszatérítési támogatás egy a számtalan támogatás közül, amit a családok igénybe vehetnek 2024-ben. Fontos ismerni ezeket a támogatásokat, mert támogatással könnyebb. Sokkal könnyebb. Mi utánajártunk, hogy miért jó nekünk ez a támogatási forma. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

Örökölt ingatlan eladása: minden, amit tudnod kell az adózásról

2023.08.31.

Az örökléssel még nincs vége a hivatalos procedúráknak, ha az örökölt ingatlan értékesítésre kerül. Gyakran előfordul, hogy az örökös vagy az örökösök eladják az örökölt ingatlant. Ilyenkor pedig fontos tisztában lenni az adózás szabályaival. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával