Tisztázzuk: mik a kezes kötelezettségei?

Amikor a hitelfelvétel során a bank nem találja hitelképesnek a hitel igénylőjét, akkor többféle megoldás is létezik a probléma áthidalásra; ezek egyike a kezesség, ami alacsony jövedelem esetén kerül alkalmazásra. Fontos azonban, hogy a kezesnek kötelezettségei is vannak a hitelfelvételben, amelyek nemfizetés esetén igen komolyak is lehetnek.

kezes kötelezettségei egy hiteligénylés során

Fontos, hogy alapvetően kétféle kezest különböztetünk meg: az egyszerű kezesnek csak akkor kell az adós helyett fizetnie, ha az adósnak nincs vagyona, ami miatt nem hajtható be a tartozás, viszont a készfizető kezesnek kötelezettsége felelni a hiteltörlesztésért, méghozzá abban a pillanatban, amikor az adós nem fizet – hitelszerződések esetén a bankok kizárólag a készfizető kezességet fogadják el.

kezes kötelezettsége, hogy biztosítékot nyújtson a hitelező számára, ha az adós nem képes törleszteni az adósságát. Ha a kezes fizetőképes, a banknak nem számít az adós fizetésképtelensége, hiszen így a pénzéhez jut, és nincs nagyobb kockázat sem. Amíg azonban az adós fizeti a törlesztőrészleteket, a kezességvállalásnak nincs jelentősége. 

A kezességi szerződés tartalma

A kezesség feltétele a szerződés megléte, amely tartalmazza a kezes kötelezettségeit is. Ebben rögzítik, hogy a kezes átvállalja az adós fizetésképtelenségének esetén a törlesztést, ezzel gyakorlatilag magára véve a kockázatot a bank helyett. A szerződéshez közjegyzői okirat tartozik, amelynek előnye a bank szempontjából, hogy közvetlenül végrehajtható.

Mi a többes kezesség?

Lehetséges ugyanarra a hitelre több kezest is bevonni. Ebben az esetben a kezességet egyidejűleg, vagy egymást követően, illetve egymásra tekintettel, vagy egymásra tekintet nélkül lehet vállalni. Ha a kezesek a kezességet egyidejűleg, illetve egymásra tekintettel vállalták, valamennyi kezestől együtt vagy bármelyiküktől külön-külön is kérheti a bank a befizetések teljesítését.

Mint láthatod, a kezesség komoly felelősség, ezért komolyan megfontolandó, hogy kinek vállalod el. Amennyiben téged kérnek fel kezesnek, szintén légy körültekintő, ha pedig hitelre lenne szükséged, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön