Terhelt ingatlanra vehetünk fel további hitelt?

Az ingatlanfedezet bevonása egy hitelügyletbe szokásos eljárás. Az ingatlanfedezet komoly biztosítéknak számít, hiszen nemfizetés esetén a banknak rendelkezésére áll egy vagyontárgy, amit szükség esetén értékesíthet. A bank jelzálogjog bejegyzéssel és bizonyos esetekben terhelési és elidegenítési tilalommal biztosítja, hogy a futamidő végéig a hitel fedezett legyen. Mi azonban egy jelzáloghitel felvétele után is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szükségünk lehet kölcsönre. Lehetőség van személyi kölcsönhöz jutni ingatlanfedezet nélkül is, de néhány esetben kedvezőbb lehet számunkra egy jelzáloghitel (nagyobb hitelösszegnél és hosszabb futamidőnél lényegesen kedvezőbb kondícióval kaphatunk jelzáloghitelt). Jelzáloghitelre van szükségünk, de az ingatlanunk már terhelt? Megnéztük, hogyan vehetünk fel terhelt ingatlanra további hitelt.

Jelzáloghitel terhelt ingatlanra

Ha a már terhelt ingatlanunkra szeretnénk újabb jelzáloghitelt felvenni, a legkézenfekvőbb megoldás a saját bankunkhoz fordulni. Mivel a saját bankunk nyújtotta az első jelzáloghitelt is, már jól ismer bennünket, tudja, hogy mennyi a jövedelmünk, és hogy a felvett hitelt mindig határidőre fizettük-e. A bankunk azt fogja elsőként megvizsgálni, hogy a hitelösszeg és az ingatlanérték arányába belefér-e az általunk felvenni kívánt összeg. Fontos lesz a jövedelmünk nagysága is, hiszen mindkét törlesztő részletnek bele kell férnie a fizetésünkbe. Amennyiben a saját bankunk elutasítja a hitelkérelmünket akár a nem megfelelő nagyságú jövedelmünk, akár az alacsony ingatlanérték miatt, fordulhatunk másik hitelintézethez is.

Azt tudnunk kell azonban, hogy ha a saját bankunk nem hitelez tovább bennünket, az beszűkíti a lehetőségeinket. Amikor másik pénzintézethez fordulunk, ott egyből fel fog merülni a kérdés, hogy a saját bankunk vajon miért nem tart bennünket hitelképesnek. A bankok eltérő hitelezési politikája miatt ugyanakkor van esélyünk arra, hogy találunk finanszírozót.

Mindenképpen olyan pénzintézetet kell keresnünk, ahol úgy is hiteleznek, hogy a jelzálogjog bejegyzésük nem az első helyre kerül. Amennyiben terhelési tilalom is be van jegyezve az ingatlanunkra, a saját bankunktól szükségünk lesz egy engedélyre az újabb jelzálogjog bejegyzéséhez.

Kaphatunk tehát terhelt ingatlanra további hitelt, bár az út rögös lehet. Mivel speciális esetről van szó, érdemes szakértő segítségét kérni. Egy naprakész információkkal rendelkező szakértő megtalálhatja nekünk a megfelelő pénzintézetet. És akkor felvehetjük az újabb jelzáloghitelt.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön