Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása lakáshitelből

Osztatlan közös tulajdonú ingatlant szeretnél vásárolni, és hitelből? Mindenképp olvasd el alábbi cikkünket!

Egy lakáshitel igénylésekor számos feltételnek kell megfelelned a jövedelemtől kezdve egészen az elegendő önerőig, de, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál, fel kell készülnöd arra, hogy a bankok további kritériumokkal toldják meg az amúgy sem rövid listát. Ha ezeket nem tudod teljesíteni, elutasítják az igénylésedet, de szerencsére nem lehetetlen küldetésről van szó, viszont érdemes rá felkészülnöd.

További dokumentumokra lesz szükséged

A plusz dokumentum, ami nélkül nem veheted meg az osztatlan közös tulajdonú ingatlant: a használati megosztási megállapodás, aminek a bank elvárásait maradéktalanul teljesítenie kell. Szerepelnie kell benne a felek megállapodásának az általuk tulajdonolt tulajdoni hányad mértékéről, a tulajdonostársak elővásárlási jogról szóló lemondó nyilatkozatának, a jogutódokra is kiterjedő használati megállapodásnak, a mérőórák rögzítésének, valamint a méretarányos vázrajznak. Fontos, hogy a használati megosztási megállapodás készülhet két tanúval ellátott magánokirati, vagy ügyvéd által ellenjegyzett formában is.

Ha nem stimmel a használati megosztási megállapodás

Ez komoly problémákat okozhat az osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlásakor, hiszen a bank elutasítja a kérelmet, illetve visszaküldi a dokumentumot javításra. A gond az, hogy ilyenkor újra kell írni az egészet, ami sokszor nem, vagy nem egyszerűen oldható meg; ha például az egyik tulajdonos elhunyt, akkor a hagyatéki tárgyalásig az örökösei sem szólhatnak bele az ügyletbe. Ilyenkor érdemesebb másik ingatlant keresni, mint belemenni a hosszadalmas jogi procedúrába.

Még egy fontos tanács

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vásárlásakor lényeges, hogy még csak ne is gondolj a foglalózásra a banki hitel megtalálása előtt, hiszen, ha elutasítják a kérelmedet, elveszíted a foglaló összegét, és lehet, hogy épp ez lesz az, ami miatt a vásárlás is meghiúsul! A hitel megtalálása azonban nem lesz nehéz, és ebben segítünk is: oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és, ha megtaláltad a legmegfelelőbbet, csak el kell indítanod a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Privát Kölcsön

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön