Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Növekszik a CSOK büntetőkamata

2021.09.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:15

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény már egy gyermek után igényelhető, három után pedig elérheti a maximális tíz milliós összeget. Tíz millió forint hatalmas összeg, érthető a nagy érdeklődés. A vissza nem térítendő támogatások a legnépszerűbbek a kormány Otthonteremtési programjában. Vannak azonban feltételek, amiknek teljesülniük kell. Mi történik, ha nem teljesítjük a vállalt feltételeket? Mekkora a büntetés? Megnéztük.

Növekszik a CSOK büntetőkamata

Családi Otthonteremtési Kedvezmény akár 10 millió forintig

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, röviden CSOK, egy az állam által nyújtott vissza nem térítendő családtámogatási forma. A vissza nem térítendő támogatások lényege, hogy a kapott összeget nem kell majd visszafizetnünk. A CSOK-ot már egy gyermek után megigényelhetjük, de a maximális tízmillió forintos összegét három gyerek esetén éri el. A támogatás összege függ a megvásárolni kívánt ingatlan méretétől (minimum négyzetmétert határoz meg az állam), függ attól, hogy új vagy használt ingatlant vásárlunk, illetve függ még a meglévő vagy vállalt gyermekek számától.

Növekszik a CSOK büntetőkamata

Meglévő gyermekek esetén az állam által elvárt feltételeket már teljesítettük. De mi a helyzet, ha gyermeket vállalunk a szerződésünkben, és azt valamilyen ok miatt nem teljesítjük? Ha nem teljesülnek a feltételek, a kapott állami támogatást vissza kell fizetnünk. Már ez is nagy teher, ezt azonban tovább növeli az, hogy a támogatást kamatokkal kéri vissza tőlünk az állam. A büntetőkamat mértéke egy vagy két gyermek vállalása esetén az alapkamattal egyezik meg, három vállalt gyermek esetén azonban már a jegybanki alapkamat ötszöröse. Könnyen belátható, hogy ez hatalmas összeg.

Mennyit kell visszafizetni?

Szakértők példákkal illusztrálják, hogy egy bizonyos nagyságú támogatás feltételeinek nem teljesülése esetén mekkora visszafizetendő összegre számíthatunk. A számok elég ijesztőek. A maximális, tíz milliós támogatásnál ez az összeg hatmillió forint körül van jelenleg, és mivel a büntetőkamat a jegybankialapkamathoz kötött, ez az összeg módosulhat. A jelenlegi gazdasági folyamatok azt mutatják, hogy a jegybanki kamat nagy valószínűséggel növekedni fog. A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban többször hajtott végre kamatemelést, és ez bizony negatívan hathat vissza ránk, ha vissza kell fizetnünk a kapott támogatást.

A CSOK igénylésénét tehát alaposan érdemes megfontolni, hiszen súlyos anyagi terhet róhat a családunkra, amennyiben a feltételek nem teljesülnek. Lehetnek olyan helyzetek, amikor a támogatás feltételének megszegése nem jár büntetőkamat kiszabásával. Meddőség esetén, vagy ha a terhességnek egészségügyi kockázata van, nem kell büntetés fizetnünk. Ezek az esetek azonban ritkák. Legyünk körültekintőek, amikor CSOK-ot igénylünk. Hiszen a családunk jóllétét akarjuk növelni, nem egy óriási anyagi terhet venni a nyakunkba.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

CSOK 2019

CSOK 2019

2019.04.26.

Nincs év, amikor ne jelenne meg valamilyen változás az életünkben. A CSOK sokak számára fontos, és már épp kezdtük megszokni, most azonban ismét át kell néznünk a feltételeit. Ugyanis 2018 decemberében változásokat jelentettek be, vagyis a CSOK 2019 március 15. után már más kritériumok alapján vehető igénybe.

Tovább olvasom
Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

2021.02.01.

Kiderítettük, hogy az igénylése után mennyi idővel lehet továbbvinni a CSOK-ot egy másik ingatlanra; ez a következő cikkünk témája.

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom
CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

2023.09.12.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a kamattámogatott hitel igénylésével. A megvásárolt ingatlan után ugyanis nem kell majd illetéket fizetni. Az Akölcsön szakértői röviden írnak arról, hogy miért is jó ez nekünk. Mert bizony nagyon jó.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával