Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

CVC kód minden bankkártyán megtalálható, és internetes vásárlásoknál minden esetben kérik. De mire jó? Az alábbiakból kiderül.

CVC kód (Card Verification Code) egy biztonsági eszköz, ami igazolja, hogy nem éltek vissza a kártyaadataiddal, hanem Te használod. A CVC kódot általában a kártya hátoldalán, az aláírásodhoz kialakított mező mellett találod meg; egy háromjegyű számról van szó. Az online vásárlás csak abban az esetben jön létre, ha ezt a kódot megadod, ellenkező esetben ugyanis a bank nem hagyja jóvá a kereskedő kérését, vagyis Te nem fizeted ki a rendelt terméket. 

Hogyan történik az internetes vásárlás?

Hazánkban az úgynevezett háromszereplős fizetési folyamat az elterjedt, ami azt jelenti, hogy fizetéskor a webáruház átirányítja a vevőt a bank oldalára, a tranzakció a bank felületén történik, így a banké minden felelősség, a webáruház pedig nem jut hozzá semmilyen adathoz. Létezik a kétszereplős mód is, amely során a kártyaadatok a webáruházon keresztül jutnak el a bankhoz, és ugyan nem annyira elterjedt ez a rendszer Magyarországon, mint a háromszereplős, azért létezik, és találkozhatsz is vele. Ebben az esetben a kereskedő továbbítja a kártyaadatokat a bank felé, és őt terheli minden felelősség is.

Mikor nincs szükség a CVC kódra?

CVC kód használata a kétszereplős módnál nem kötelező, mivel a kereskedő dönti el, hogy kéri-e a vásárláshoz. Sokszor találkozhatsz ilyen webáruházakkal, aggódnod viszont ebben az esetben sem kell, hiszen a kereskedő vállalta, hogy nem kéri ezt a kódot, így a felelősség nem téged terhel, ha valami nem stimmel a fizetéssel.

Mikor van mindenképp szükség rá?

A legtöbb webáruház viszont kéri a CVC kódot, mivel nagy kockázatot jelent, ha a kártyaadataiddal együtt a CVC kódot is megszerzi valaki, aki vissza akar élni vele. Érdemes körültekintően eljárnod, és kizárólag olyan, hitelesített és biztonságos weboldalon fizetni a bankkártyáddal, amelyben nem csak Te bízol meg, de mások is; az ilyeneket az URL elején található "https" előtagról ismerheted meg.

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait, válaszd ki számodra a legmegfelelőbbet!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Megújuló Hitel

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Privát Kölcsön

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön