Mutatunk minden tudnivalót a törlesztőrészlettel kapcsolatban

A törlesztőrészlettel kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket ideje eloszlatni – az alábbiakban meg is tesszük!

Ha hitelt veszel fel, akkor azt kisebb összegekben fizeted vissza egy meghatározott ideig; ez a törlesztőrészlet. Azonban ez így elég leegyszerűsített, hiszen a törlesztőrészlet több részösszegből tevődik össze, lehet változó és fix, a legtöbb esetben annuitásos, és még hosszasan sorolhatnánk a jellemzőit. Az átlagember nem sokat tud minderről; ezen igyekszünk most változtatni.

Miből áll a törlesztőrészlet?

A törlesztőrészlet alapvetően tőkéből és kamatból áll, de emellett felbukkannak benne kisebb költségek is, amelyek nem feltétlenül tartoznak szó szerint hozzá. A havi banki költségeidnek egy része ugyanis a számlához kapcsolódik, de a törlesztést kiegészítheti például hitelfedezeti biztosítás is, amelynek díját a törlesztéssel együtt vonják le az egyenlegedből. Ha viszont szigorúan a törlesztést vesszük alapul, akkor tőkerészt és kamatokat fizetsz minden hónapban.

Az annuitásos törlesztőrészlet lényege

Annuitásos törlesztésnek nevezzük azt, amikor a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix, ám a kamat és a tőkerész aránya folyamatosan változik; kezdetben főleg kamatokat törlesztesz, a tőkerész pedig minimális, ám, ahogy halad előre a futamidő, ez megfordul, és a végére már szinte kizárólag tőkerészből áll a havi törlesztőrészleted.

Mekkora törlesztőrészlettel érdemes hitelt felvenni?

Sok tényezőtől függ, de leginkább az anyagi helyzetedtől, valamint a lehetőségeidtől. Ha kevesebb pénzből gazdálkodsz, a hosszú futamidő és az alacsony törlesztőrészletek kombinációja lesz a megfelelő, ám tudnod kell, hogy így a hiteled tulajdonképpen drágább, azaz magasabb költségű lesz. Amennyiben megteheted, érdemesebb minél rövidebb idő alatt visszafizetni a kölcsönt, mert így ugyan magasabb lesz a törlesztőrészlet, ami havi szinten komoly kiadást is jelenthet, de a költségek alacsonyan tarthatóak lesznek.

Bármilyen hitelt is szeretnél igényelni, a havi törlesztőrészleteidet könnyedén kiszámolhatod, ha hitelkalkulátorunkat használod. Emellett érdemes összehasonlítanod a bankok ajánlatait is, hogy a legmegfelelőbb konstrukció mellett dönthess. Tedd ezt meg oldalunkon, majd indítsd el az igénylést is online!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön