Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mire jó az energetikai tanúsítvány, miért kell megcsináltatni, mennyibe kerül, és még hosszasan sorolhatnánk az erre vonatkozó kérdéseket. Úgy döntöttünk, hogy egy hosszabb lélegzetvételű cikkben mindenre igyekszünk választ adni; ezt olvashatod az alábbiakban.

Ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni, mire jó az energetikai tanúsítvány, a legelejéről kell kezdenünk. Minden ingatlan adás-vételekor – legyen az új, vagy használt – szükséges az energetikai tanúsítvány megcsináltatása. Mivel ahhoz, hogy bejegyezzék a Földhivatalnál az új tulajdonos tulajdonjogát, a tulajdonjog-bejegyzés mellé kötelező ezt is csatolni. Erre azért van szükség, mert fontos lenne a háztartások takarékosságra ösztönzése. Ugyanis Magyarországon a háztartások az összes energia 35-45 százalékát használják fel.

A felhasznált energia hozzávetőleg 80%-át fűtésre és meleg víz előállítására használják. A maradék 20%-ot pedig világításra és a háztartási gépek működtetésére. Az energetikai tanúsítványt az Európai Unió hosszú távú energiapolitikájából vezethetjük le. Ami növelni szeretné az épületek energiahatékonyságát és a megújuló energiaforrások használatát, ezáltal pedig a kevesebb általános fogyasztás elérése a cél.

Az energetikai tanúsítványon azok a fejlesztések szerepelnek, amelyek segítségével az ingatlan hatékonyabbá tehető, illetve az, hogy az eladása pillanatában milyen besorolás alá esik. Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. De ha a követelmények időközben változnak, illetve ha felújítunk, átépítünk, és ez hozzájárul az energiahatékonysághoz, akkor újra el kell készíttetni.

Lényeges tudnivaló, hogy 50 négyzetméter alatti alapterületű épületre, így például nyaralóra nem szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni, ám lakások esetében a kisebb alapterületűekre is kell ilyen, ha egy 50 négyzetméternél nagyobb épületben vannak. Az árak nem túl magasak, ám számítani kell rá, hogy akár 50-60 ezer forintba is kerülhet egy nagyobb alapterületű épület energetikai tanúsítványának elkészíttetése

Amennyiben lakásvásárlás előtt állsz, és fenti cikkünkből nem tudtál meg valamit az energetikai tanúsítványról, amire azonban szükséged lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, és tedd fel kérdéseid! Kollégáink várják hívásodat, és a hitelekkel kapcsolatban is

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Megújuló Hitel