Mi a különbség az autóhitel és az autólízing között?

Ha autót szeretnél vásárolni, és nincs rá elegendő alaptőkéd, akkor jó, ha tudod, hogy mi a különbség az autóhitel és az autólízing között, ugyanis komoly előnyöktől eshetsz el, ha nem megfelelően döntesz. Lássuk a részleteket!

Az autóhitel és az autólízing közötti legfontosabb különbség, hogy az utóbbi esetén az autó a finanszírozó, vagyis a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, ezért nemfizetés esetén bármikor új lízingbevevőt találhat, mégpedig átírási illeték fizetése és hosszas hivatali procedúra nélkül. Mivel a lízingcég rendelkezik az autó tulajdonjogával, nemfizetés esetén élhet is vele, ezért a bírálati folyamat is gyorsabb, gördülékenyebb, szemben a hitelekkel, ahol jelentősebb kockázat miatt több ideig is eltarthat az összeg folyósítása. A Te előnyöd ebben a konstrukcióban az, hogy nem szükséges többlet fedezettel rendelkezned, könnyebben juthatsz hozzá a szükséges pénzösszeghez, amiből megvásárolhatod az autót, a kisebb kockázat miatt a pénzintézetek pedig biztonságosabbnak tartják az autólízinget.

Az autóhitel esetében teljesen más a helyzet. Az autó a Te tulajdonod, vagyis nemfizetés esetén a banknak nem lesz köze hozzá, leszámítva azt az esetet, amikor a jelzálogjogot a bank az autóra jegyzi be. Ez azonban megkerülhető a személyi kölcsönök által, hiszen így is meg tudod vásárolni az autót, mi több, ha megfelelő pénzmennyiséget igényelsz, akkor az esetleges javíttatásra, karbantartásra is futja belőle.

Az erre vonatkozó szabályozásnak köszönhetően egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lehet az autólízing, már csak azért is, mert a hagyományos autóhitelnél közjegyző bevonására is szükség van. Akár új, akár használt autóról van szó, a lízing mindig megoldást jelent, ám a tulajdonjog helyzete miatt ez nem feltétlenül felel meg mindenki számára.

Amennyiben autót szeretnél vásárolni, és a személyi kölcsönök, illetve az autóhitelek mellé teszed le a voksod, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait, hogy a számodra legmegfelelőbbet találhasd meg! Ha kérdésed lenne a témával kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Takarékbank Otthon Felújítás Takarékbank Otthon Felújítás Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Prémium Kölcsön

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

72 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 420.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön