Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

2020.06.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 07:30

Milyen költségei vannak egy lakáshitelnek? A kérdés nem is olyan egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik. Sokszor ugyanis nem elég megnézni a különböző mutatókat (úgy, mint a kamat, a THM, vagy a törlesztőrészlet nagysága), hanem érdemes átfogóbban, részletesen vizsgálni a különféle lakáshitel-ajánlatokat.

Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

Érdemes onnan elindulni, hogy meghatározzuk, mekkora összeget szeretnénk igényelni lakáshiteként. Ha már ismerjük az összeget, mehetünk tovább. Milyen legyen futamidő, és adott futamidőre mekkora a törlesztőrészlet és a kamat, mit mutat a teljes hiteldíj mutató (THM). Nézzük meg nagyító alatt a lakáshitel-ajánlatokat!

A THM fontos kiindulási pont, hiszen a mutató kifejezi egy kölcsön teljes éves költségét, ugyanakkor vannak kiadások, amiket nem tartalmaz, de számolnunk kell velük, ha ingatlant vásárolunk, vagy építünk.

Egy lakáshitel költsége nagy szórást mutathat, a bankok ajánlatai között komoly különbségek lehetnek. Például mennyibe kerül a hitelbírálat, milyen díja van a folyósításnak. Ezekre mind-mind oda kell figyelni. Egyáltalán nem mindegy, melyik terméket választjuk, mert a pénzintézetek bizonyos feltételek teljesülése esetében komoly kedvezményeket adhatnak.

Akadnak olyan kiadások, amelyek függetlenek a bankoktól (persze előfordul, hogy a pénzintézetek bevállalják ezeket, vagy egy részüket), de nekünk számolnunk kell velük, ilyenek például a földhivatali ügyintézés díjai, a közjegyzői okirat költsége, vagy az értékbecslés díja. Ki kell fizetni az ügyvédi díjat, valamint a vásárlást követően a vagyonszerzési illetéket is.

Számolni kell azzal is, hogy milyen költségek merülhetnek fel később, a futamidő alatt. Mennyibe kerül az elő-, vagy végtörlesztés, a szerződésmódosítás.

A felsoroltakból látszik, hogy összetett kérdésről van szó, ha egy lakáshitel költségét szeretnénk meghatározni. Ha elakadtunk, vagy bizonytalanok vagyunk, érdemes szakember tanácsát kérni, mert döntésünk hosszú évekre, vagy akár évtizedekre meghatározó lehet.

Rossz választás esetén bizony előfordulhat, hogy nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet. Ez még nem tragédia, ilyen esetekben mindenképpen egyeztessünk az adott pénzintézettel. Ha viszont hosszabb távon nem tudjuk teljesíteni a szerződésben foglaltakat és elérünk a meghatározott időhatárhoz, akkor a bank felmondhatja a szerződést, egy összegben követeli vissza a tartozást és a fedezetként szolgáló ingatlan elárverezésre kerülhet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel igényléséhez szükséges, hogy legyen gyermekem?

Babaváró hitel igényléséhez szükséges, hogy legyen gyermekem?

2020.10.14.

A babaváró hitelhez – már a nevéből adódóan is – szorosan kapcsolódik a gyermekvállalás kérdése, azonban ez nem jelenti azt, hogy már meg is kell lennie, éppen ellenkezőleg!

Tovább olvasom
Végrehajtással terhelt ingatlant vásárolhatok?

Végrehajtással terhelt ingatlant vásárolhatok?

2020.08.27.

A végrehajtással terhelt ingatlanok kereskedelme a 2008-as válság óta gyakorlatilag mindennapossá vált, és bár az utóbbi években már nem annyira jellemző, mint a bedőlt devizahitelek idején, még mindig lehet ilyennel találkozni. Sokan kifejezetten ilyen ingatlanokat keresnek, hiszen a velük kapcsolatos problémák miatt az áruk alacsonyabb, mint egy tehermentesé, ám fontos figyelni a buktatókra, ugyanis számos akad, ami meghiúsíthatja a vásárlást, sőt, súlyos anyagi károkat is okozhat.

Tovább olvasom
Megszűnt a munkahelyem, ilyenkor felmondják a hitelem?

Megszűnt a munkahelyem, ilyenkor felmondják a hitelem?

2020.10.16.

A hitelbeszüntetés nem a munkahelyedtől, illetve annak megszűnésétől függ; ennél sokkal több kell hozzá. A szerződésben szerepelnek azok az okok, amik ide vezethetnek, ám a bank szempontjából nem a munkahely megléte, hanem a törlesztések számítanak.

Tovább olvasom
A felső tízezer pénzügyi szokásai – ezeket vezesd be Te is!

A felső tízezer pénzügyi szokásai – ezeket vezesd be Te is!

2021.01.14.

Érdemes olyan pénzügyi szokásokat követni, amelyek gyarapítják a vagyonodat; az alábbiakban ilyenekről olvashatsz!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával