Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel mellé önerőként pótfedezet lehetséges?

2020.03.09.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 07:54

Sajnos lakást vásárolni egyre nehezebb, hiszen az árak az egeket ostromolják. Ennek ellenére van lehetőség abban az esetben is, ha nem rendelkezel önerővel. Ha van egy másik ingatlan, ami alkalmas rá, akkor a lakáshitel mellé önerőként pótfedezet lehet belőle. Ehhez azonban szükség van egy ilyen ingatlanra.

Lakáshitel mellé önerőként pótfedezet lehetséges?

A lakáshitel mellé önerőként, illetve helyett, pótfedezetként bevont ingatlan lehet például a szüleidé. Természetesen csak abban az esetben, ha ők is beleegyeznek ebbe, illetve a Te ingatlanhiteledben való részvételbe. A szerződést a tulajdonosnak/tulajdonosoknak is alá kell írniuk. Ettől függetlenül viszont muszáj valamennyi készpénzzel rendelkezned, hiszen a banki költségeket, az ügyvédet, illetve a vagyonszerzési illetéket előre kell majd kifizetned. Az ingatlanod értékének minimum 20%-át – ami az önerő lenne – viszont nem kell kifizetned, hiszen azt a lakáshitel mellé önerő helyett, pótfedezetként bevont ingatlan értéke fedezi.

Kockázattal persze ebben az esetben is számolnod kell. Méghozzá jóval nagyobbal, mintha a rendelkezésedre állna az önerő. Tudnod kell ugyanis, hogy ilyenkor mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a hitel teljes összege. Vagyis, ha nem tudod fizetni a hitelt, akkor mind a saját, mind a lakáshitel mellé önerő helyett, pótfedezetként bevont ingatlan veszélybe kerülhet. Hiszen azt a bank fedezetként bármikor elárverezheti, ha a hiteled felmondásra kerül nemfizetés miatt.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bank szempontjából is kockázatos ez a megoldás. Így egyáltalán nem mindegy, hogy melyikhez fordulsz ezzel az igénnyel. Vannak olyan pénzintézetek, ahol ezt is elfogadják, de az is előfordulhat, hogy túl rizikósnak találja a bank a konstrukciót, és nem folyósítják számodra a hitelt. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg az eladók vannak előnyösebb helyzetben, és ha nem tudod lefoglalózni a kívánt ingatlant, akkor hiába a lakáshitel mellé önerő helyett, pótfedezetként bevont ingatlan és a bank hitelminősítése, annak fogják eladni, aki előbb mutat fel készpénzt. Mondhatjuk tehát, hogy megoldható ez a konstrukció, de szerencse is kell hozzá.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

2023.09.12.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a kamattámogatott hitel igénylésével. A megvásárolt ingatlan után ugyanis nem kell majd illetéket fizetni. Az Akölcsön szakértői röviden írnak arról, hogy miért is jó ez nekünk. Mert bizony nagyon jó.

Tovább olvasom
Lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén

Lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén

2022.04.13.

Átlagfizetéssel lakást vásárolni Magyarországon reménytelen vállalkozás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai ráadásul nem mindig mutatják meg pontosan a valóságot. Magyarként saját lakást szeretnénk. Nem albérletet. Ez azonban átlagfizetésből majdnem lehetetlen. Utánajártunk, hogy mik a lakásvásárlás nehézségei átlagfizetés esetén.

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

Lakáshitel igénylése előtt állsz? Az átfutási idővel is számolnod kell!

2021.10.18.

A személyi kölcsönöknél megszokott néhány napos vagy akár néhány órás átfutási időre nem számíthatunk ingatlanra felvett jelzáloghitel esetén. A tervezéshez azonban tudnunk kell, hogy mikor kapjuk meg a hitelt.

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

2024.01.19.

Lakáshitel igényléséhez minden esetben önerőre van szükség. Az önerő mértékét törvény szabályozza, a bankok ennél kisebb önerővel nem hitezhetnek. Az új szabályok szerint egyes esetekben az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet – de nem mindenkinek. Utánajártunk, hogy a 10 százalékos önerős igényléshez milyen feltételeket kell teljesíteni, és hogy ez valóban jó lesz-e az igénylőnek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával