Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kevesebben vettek fel lakáshitelt májusban

2021.07.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:36

A lakáshitelek májusi számai azt mutatják, hogy az ingatlanpiac nem hogy megtorpant, de egyenesen csökkenésnek is indult, ami persze nyilvánvalóan átmeneti állapot, ám sokakban kérdéseket vetett fel. Mi sem vagyunk ezzel másként, ezért az alábbiakban összegezzük, milyen szintű a csökkenés, mik lehetnek az okai, illetve kísérletet teszünk arra is, hogy kiderítsük, mit hozhat a jövő.

Kevesebben vettek fel lakáshitelt májusban

Mekkora a lakáshitelek csökkenésének mértéke?

A hitelösszegek esetében kifejezetten feltűnő, hogy míg tavaly ilyenkor átlagosan 17,5 millió forint volt az igénylések összege, az idén tavasszal már sokszor a 17 millió forintot sem érte el. Ha sávosan, azaz 10 millió forintonként tekintjük, akkor a 10 millió forint alatti összegű lakáshitelek májusban még növekedtek is az előző évhez képest, ám minden más sávban akkora a csökkenés, hogy az kiegyenlíti ezt a növekedést. A futamidő átlagosan számolva szintén csökkent, igaz, csupán egyetlen hónappal, a jövedelmek viszont nőttek, bár szintén csak minimálisan.

Mi lehet a csökkenés oka?

Mi első sorban a koronavírus-járvány utóhatására gyanakszunk, de az új építésű lakások körüli változások, illetve az építőanyagok árának emelkedése is közrejátszhat abban, hogy a lakáshitelek májusban csökkenést mutatnak. Persze az is lehet, hogy tévedünk, ám e három indok összességében már bőven elegendő ahhoz, hogy azok, akik lakást szeretnének vásárolni, kivárjanak még néhány hónapot, és persze a beköszöntő nyárról sem szabad megfeledkezni, hiszen a lakáspiac minden év nyarán visszaesik némiképp, hogy a nyaralási szezon végeztével ismét erőre kapjon.

Mi várható a továbbiakban?

Mint fentebb is írtuk, a nyár végén valószínűleg ismét emelkedésnek indul a lakáshitel-igénylési kedv, de ebbe beleszólhatnak még más tényezők is. Az építőanyagok árainak drasztikus emelkedése például komolyan megakaszthatja ezt a folyamatot, és bár látszik már a megoldás, egyelőre ezzel kapcsolatban még semmi biztosat nem lehet tudni.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

2020.01.28.

A foglaló biztosítékként szolgál a lakásvásárlásra a vevő részéről, az eladó felé; általában a vételár 10%-a, de természetesen ettől – megállapodás szerint – el lehet térni. Írásba szokás foglalni, mint minden pénzátadást ilyen esetekben. Fontos, hogy ha nem a dokumentumban nem jelzik, hogy foglalóként került átadásra az összeg, akkor előlegnek minősül, amire teljesen más szabályok vonatkoznak.

Tovább olvasom
Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

Mi befolyásolja, hogy megkapod-e a lakáshitelt?

2023.01.31.

Hogy megkapod-e a lakáshitelt, az számtalan apróságon múlhat – az alábbiakban a banki gyakorlatban előforduló okokat gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

Lakáshitel felvétele előtt állsz? Sokat bukhatsz az eltérő árak miatt!

2021.08.06.

Ha megszületett az elhatározás, hogy új lakásba szeretnénk költözni, de nincs rá elegendő megtakarításunk, akkor a pénzintézetek nyújthatnak megoldást lakáshitel formájában. Mielőtt beleugranánk egybe, érdemes nyitott szemmel járnunk: az eltérő árak miatt sok banknál mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Tovább olvasom
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása – mire figyeljünk?

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlása – mire figyeljünk?

2020.02.10.

Aki osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárol, az jó okkal teszi ezt. Ugyanis ezek az ingatlanok lényegesen kedvezőbb áron vásárolhatóak meg, mint azok, amelyeknek csak egy tulajdonosa van.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával