Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így csökkenthető a vagyonszerzési illeték mértéke

2021.05.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:21

Csökkenthető a vagyonszerzési illeték mértéke, de csak bizonyos esetekben – az alábbiakból mindent megtudhatsz a témáról.

Így csökkenthető a vagyonszerzési illeték mértéke

A vagyonszerzési illeték csökkentésének lehetősége sokak számára kecsegtető, ám sajnos nem mindenki és nem minden esetben veheti azt igénybe. Nem is csoda, hiszen a mai ingatlanárak mellett a vagyonszerzési illeték a vételár 4 %-ával számolva magában is egy komoly összeg (például egy 30 milliós lakásnál 1.200.000 forint), és minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy ezt csökkenthessük. Összegyűjtöttük tehát azokat a lehetőségeket, amelyek esélyt adnak erre.

Első ingatlan

Ha a korábbiakban még nem volt olyan ingatlan, amit Te vettél magadnak, és a 35. életévedet még nem töltötted be, valamint, ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor csak 2 % illetéket kell befizetned. Tudjuk, hogy ez nem igazodik a mai ingatlanárakhoz, de meg kellett említenünk.

CSOK

Ha 2021. január 1. után vásárolsz új, vagy használt ingatlant a CSOK támogatás segítségével, akkor a teljes illetéket elengedik, azaz gyakorlatilag mentességet kapsz az illetékfizetési kötelezettség alól.

Cserét pótló vétel

Amennyiben a lakásvásárlást megelőző három éven belül eladtál egy ingatlant, akkor csökken a vagyonszerzési illeték, de csak akkor, ha az adásvételi szerződésben is szerepel. A kedvezmény az illetékszámítási alapra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az eladott és vásárolt ingatlan árának különbözetéből kell 4%-ot befizetned az állam felé, feltéve, hogy az új ingatlan a drágább.

Ingóságok és ingatlan szétválasztása

Érdemes külön szerződést kötni a vásárlás során az ingatlanra és az esetlegesen szintén megvásárolt, benne található ingóságokra – például a beépített konyhabútorra –, mivel a hatóság felé csak a szerződésbe foglalt vételár számít.

Kérvény

Ha a jövedelmi helyzeted miatt szükséged van mentességre, és ezt alá is tudod támasztani megfelelő indokokkal, akkor a NAV jogosult csökkenteni a vagyonszerzési illeték összegét, illetve részletfizetési lehetőséget is biztosíthat 12 hónap időtartamra, akár kamatmentesen is. Mielőtt beadnád, érdemes könyvelővel, illetve ügyvéddel is konzultálnod, hogy az indokaid megfelelnek-e az elvárásoknak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakáshitel ajánlatok egy helyen, válogatottan!

Lakáshitel ajánlatok egy helyen, válogatottan!

2019.12.16.

Lakást szeretnél vásárolni, de nem áll a rendelkezésedre a teljes hitelösszeg? Akkor nálunk jó helyen jársz, hiszen oldalunkon a legjobb lakáshitel ajánlatok egy helyen találhatóak meg!

Tovább olvasom
Babaváró hitelt vagy piaci kamatozású lakáshitelt célszerű felvenni?

Babaváró hitelt vagy piaci kamatozású lakáshitelt célszerű felvenni?

2021.05.03.

Hitelfelvétel előtt álltok a pároddal? Nagyobb lakásba, házba költöznétek? Szeretnétek gyereket is néhány éven belül? Nagy családról ábrándoztok? Gondoljátok át, és jól válasszatok a lehetőségek közül: Babaváró hitelt vagy piaci kamatozású hitelt is igénybe tudtok venni.

Tovább olvasom
Végrehajtással terhelt ingatlant vásárolhatok?

Végrehajtással terhelt ingatlant vásárolhatok?

2020.08.27.

A végrehajtással terhelt ingatlanok kereskedelme a 2008-as válság óta gyakorlatilag mindennapossá vált, és bár az utóbbi években már nem annyira jellemző, mint a bedőlt devizahitelek idején, még mindig lehet ilyennel találkozni. Sokan kifejezetten ilyen ingatlanokat keresnek, hiszen a velük kapcsolatos problémák miatt az áruk alacsonyabb, mint egy tehermentesé, ám fontos figyelni a buktatókra, ugyanis számos akad, ami meghiúsíthatja a vásárlást, sőt, súlyos anyagi károkat is okozhat.

Tovább olvasom
Mekkora törlesztővel számoljunk 20 millió forint lakáshitel esetén?

Mekkora törlesztővel számoljunk 20 millió forint lakáshitel esetén?

2021.07.28.

Hogy mekkora törlesztővel számolj egy 20 milliós lakáshitelnél, az számos egyéb tényezőtől is függ, amelyeket mind figyelembe kell venni a helyes végeredményhez.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával