Így csökkenthető a vagyonszerzési illeték mértéke

Csökkenthető a vagyonszerzési illeték mértéke, de csak bizonyos esetekben – az alábbiakból mindent megtudhatsz a témáról.

A vagyonszerzési illeték csökkentésének lehetősége sokak számára kecsegtető, ám sajnos nem mindenki és nem minden esetben veheti azt igénybe. Nem is csoda, hiszen a mai ingatlanárak mellett a vagyonszerzési illeték a vételár 4 %-ával számolva magában is egy komoly összeg (például egy 30 milliós lakásnál 1.200.000 forint), és minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy ezt csökkenthessük. Összegyűjtöttük tehát azokat a lehetőségeket, amelyek esélyt adnak erre.

Első ingatlan

Ha a korábbiakban még nem volt olyan ingatlan, amit Te vettél magadnak, és a 35. életévedet még nem töltötted be, valamint, ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor csak 2 % illetéket kell befizetned. Tudjuk, hogy ez nem igazodik a mai ingatlanárakhoz, de meg kellett említenünk.

CSOK

Ha 2021. január 1. után vásárolsz új, vagy használt ingatlant a CSOK támogatás segítségével, akkor a teljes illetéket elengedik, azaz gyakorlatilag mentességet kapsz az illetékfizetési kötelezettség alól.

Cserét pótló vétel

Amennyiben a lakásvásárlást megelőző három éven belül eladtál egy ingatlant, akkor csökken a vagyonszerzési illeték, de csak akkor, ha az adásvételi szerződésben is szerepel. A kedvezmény az illetékszámítási alapra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az eladott és vásárolt ingatlan árának különbözetéből kell 4%-ot befizetned az állam felé, feltéve, hogy az új ingatlan a drágább.

Ingóságok és ingatlan szétválasztása

Érdemes külön szerződést kötni a vásárlás során az ingatlanra és az esetlegesen szintén megvásárolt, benne található ingóságokra – például a beépített konyhabútorra –, mivel a hatóság felé csak a szerződésbe foglalt vételár számít.

Kérvény

Ha a jövedelmi helyzeted miatt szükséged van mentességre, és ezt alá is tudod támasztani megfelelő indokokkal, akkor a NAV jogosult csökkenteni a vagyonszerzési illeték összegét, illetve részletfizetési lehetőséget is biztosíthat 12 hónap időtartamra, akár kamatmentesen is. Mielőtt beadnád, érdemes könyvelővel, illetve ügyvéddel is konzultálnod, hogy az indokaid megfelelnek-e az elvárásoknak.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250