Hogyan működik a hitelkártya?

Azt, hogy hogyan működik a hitelkártya, sokan félreértik, és ebből komoly problémák származnak – az alábbiakban ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni.

A hitelkártya működése alapvetően egyszerű, ám ehhez be kell tartani bizonyos szabályokat és határidőket, ellenkező esetben ugyanis egy komoly anyagi terhet ró a használójára. Fontos tudni, hogy a hitelkártyák működése nem olyan, mint más hiteltermékeké, azaz nem a havi törlesztés a lényegük, hanem a folyamatos visszatöltés, és aki ezt figyelmen kívül hagyja, könnyen adósságspirálban találhatja magát, amiből csak nagyon nehéz kikecmeregni.

Mire kell figyelni a hitelkártya használatakor?

A hitelkártya működésének sarokkövei: mindig időben fizesd vissza a tartozásodat, ne lépd túl a hitelkereted, és ne vegyél fel vele készpénzt, ezeknek ugyanis sok esetben igen magas a költsége! A felhasznált hitelkeretet a türelmi időszak végéig kell visszafizetni, ami általában 45 nap, de lényeges, hogy ez bankonként eltérő is lehet. Érdemes beszedési megbízást adni a banknak, így elkerülhető a késedelem miatti díjak terhelődése. Ide kapcsolódik, hogy a türelemi időszak lejárta után a hitelkártyáknak van a legmagasabb kamatuk, tehát arra is érdemes figyelni, hogy legalább a minimum összeget átutald a hitelkártya-számlára a türelmi időszak vége előtt, mivel, ha ezt elmulasztod, akkor a kamaton felül a késedelmi díjat is beterhelik rá. Lényeges még, hogy a hitelkártyák esetében a bankok éves díjat számolnak fel, és ezen felül létezhetnek rejtett költségek is.

Hogyan működik a hitelkártya a mindennapokban?

A hitelkártya segítségével gyakorlatilag kamatmentesen költheted a bank pénzét, ha szükséged van rá, aminek következtében a saját pénzed akár kamatozhat is. A hitelkártyás vásárlások után ráadásul különféle kedvezményeket is kaphatsz. Fontos, hogy, ha a teljes tartozásod visszafizeted a megadott határidő előtt, akkor gyakorlatilag úgy működik, mintha egy családtagtól kértél volna kölcsön. Kizárólag annyit szabad elköltened róla, amennyit a következő hónapban probléma nélkül vissza tudsz fizetni, mert ellenkező esetben a késedelmi díjaknak és a kamatoknak köszönhetően sosem fogsz tudni megszabadulni az adósságtól – talán csak egy másik hitel igénylésével és törlesztésével!

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön