Hitelek családalapítás előtt állóknak

Ha családalapítás előtt állsz, és nincs megtakarításod, vagy csak egyszerűen szeretnéd kihasználni minden lehetőségedet, adunk néhány tippet!

Számos hitellehetőség vár, ha családalapítás előtt állsz, és szükséged lenne némi anyagi támogatásra. Ezek ráadásul államilag támogatottak, azaz a kamatozásuk lényegesen alacsonyabb, mint egy banki hitelé, sőt, akár kamatmentesek és vissza nem térítendőek is lehetnek. A Családvédelmi Akcióterv keretein belül többféle hitelkonstrukció áll a rendelkezésedre; az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Babaváró hitel

Talán a legismertebb hitellehetőség a családalapítás előtt állók számára, hiszen az indulása óta, azaz nagyjából két éve a csapból is ez folyik. A lényege, hogy a gyermek születése előtt kell igényelni, maximum 10 millió forint lehet, és az első öt évben kamatmentes, majd a gyermek születése után véglegesen kamatmentessé válik, a harmadik gyerek után pedig támogatássá alakul, azaz nem szükséges visszafizetni. Az igénylés határideje 2022. december 31.

CSOK hitel

A CSOK hitel a másik, igencsak ismert hitellehetőség a családalapítás előtt állók számára. Kizárólag a CSOK mellé igényelhető, és csak lakásvásárlásra használható fel. Két gyermek nevelése esetén maximum 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint igényelhető, a futamidő pedig 25 év. Fontos, hogy itt nem születendő, hanem meglévő gyermek után kérhető a CSOK, illetve a CSOK hitel is.

További könnyítések

A jelzáloghitel tőketartozásának csökkentése ugyan nem hitelkonstrukció, de meg kell említenünk, hiszen ez is komoly könnyebbséget jelenthet azoknak, akik családalapítás előtt állnak. A magyar állam a második gyermek születése után egymillió, a harmadik gyerek születése után négymillió forintos hiteljóváírást biztosít a családoknak, ami a jelzáloghitel tőketartozásából vonódik le.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik a nemrég bejelentett SZJA-mentesség is, aminek keretén belül a nagycsaládos, azaz legalább négygyermekes anyukák a nyugdíjig SZJA-mentességet kapnak, de a férj is jogosult lehet rá, sőt, meg is oszthatják ezt a kedvezményt egymás között.

Emellett további engedmény, hogy a GYED-et már a nagyszülők is igényelhetik, amennyiben besegítenek a gyermek, vagy gyermekek nevelésébe. Lényeges feltétel, hogy a gyermek legyen fiatalabb, mint 2 éves, és a nagyszülő legyen aktív korú, azaz nem nyugdíjas.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön